Doi noi vicepreşedinţi la CEC Bank. Deocamdată nu s-a discutat înlocuirea lui Gheţea

Statul a decis să nu prelungească mandatul a doi vicepreşedinţi ai CEC Bank, Gheorghe Carabasan şi Cristian Tudorancea, şi nu a hotărât încă dacă va da un nou mandat actualului preşedinte, Radu Graţian Gheţea, după ce săptămâna trecută MFP a respins raportul pe 2010.

Urmărește
257 afișări
Imaginea articolului Doi noi vicepreşedinţi la CEC Bank. Deocamdată nu s-a discutat înlocuirea lui Gheţea

Doi noi vicepreşedinţi la CEC Bank. Deocamdată nu s-a discutat înlocuirea lui Gheţea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că, în AGA de joi - 31 martie, raportul financiar pentru 2010 nu a fost aprobat de acţionarul majoritar al băncii, Ministerul Finanţelor Publice, care a ridicat anumite obiecţii şi întrebări faţă de conţinutul acestuia.

Pe de altă parte, surse din Ministerul Finanţelor Publice susţin că raportul anual nu a fost respins, ci s-a cerut o amânare a aprobării întrucât reprezentanţii statului au avut anumite nelămuriri.

"Nu s-a discutat încă despre mandatul preşedintelui Gheţea, dar mandatele a doi vicepreşedinţi, Carabasan şi Tudorancea, nu au mai fost prelungite", au arătat sursele citate.

Pe de altă parte, surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX că în piaţă se vorbeşte deja de înlocuitorii celor doi, unul dintre aceştia fiind actualul preşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL), Andrei Stamatian.

Numit în toamna lui 2009 la conducerea RBL, Stamatian a activat înainte în Raiffeisen Bank, ca director de proiecte strategice şi anterior director al departamentului de organizare şi proiect.

Din această poziţie el a redactat planul de afaceri şi a coordonat oferta tehnică şi financiară a Raiffeisen Bank la licitaţia de privatizare a CEC Bank, organizată de stat în 2005 - 2006. Guvernul a decis atunci să nu vândă pachetul majoritar de acţiuni, considerând oferta financiară mult prea mică în raport cu cât se aştepta să primească.

Un alt posibil vicepreşedinte este Andrei Răzvan Micu, consilier al Ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.

Micu reprezintă statul în Adunările Generale ale CEC Bank.

Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, care este şi preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor, a fost numit în fruntea băncii în 2007, având un mandat de patru ani, care expiră pe 11 mai.

Gheţea a reuşit să readucă banca între primele patru instituţii de credit în funcţie de valoarea activelor, recâştigând cotă de piaţă, de la puţin sub 4% la 6,35% la finele anului trecut.

Ambii vicepreşedinţi înlocuiţi săptămâna trecută sunt bancheri cu experienţă, Carabasan lucrând în sistem încă dinainte de '89, la Bancorex.

Profitul înainte de impozitare al CEC Bank a crescut cu 30,16% anul trecut, la 65,13 milioane lei, iar provizioanele pentru credite s-au majorat cu 8,6%, la 365, 04 milioane de lei. Activele băncii de stat au urcat cu 4,2%, la 21,7 miliarde de lei.

În acelaşi timp, soldul creditelor acordate de CEC Bank a crescut cu 2,4%, la 9,6 miliarde de lei, iar portofoliul de depozite s-a majorat cu 9,6%, la 15,1 miliarde de lei.

La sfârşitul anului 2010, rata de solvabilitate a CEC era de 17,18%, uşor sub nivelul de la finele lui 2009, de 17,39%, dar peste nivelurile impuse de reglementările BNR în vigoare (minimum 10%) şi media sistemului bancar, de 14,6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici