- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.03.2015, 13:22)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dolarul a atins un nou record, peste 4,2 lei, şi a depăşit francul elveţian
Cursul dolarului anunţat de BNR a crescut miercuri cu 7,8 bani, la 4,2059 lei, al şaselea record consecutiv, şi a depăşit francul elveţian, în contextul aprecierii monedei americane pe pieţele externe, în timp ce euro a urcat cu doar 0,09 bani, la 4,4444 lei.
Urmărește
508 afișări
Dolarul a atins un nou record, peste 4,2 lei, şi a depăşit francul elveţian (Imagine: Shutterstock)
Marţi, BNR a anunţat un curs de 4,1279 lei pentru dolar şi de 4,4435 lei pentru euro.
Referinţa francului elveţian a urcat cu 1,73 bani, de la 4,1621 lei, la 4,1794 lei.
Cel mai recent, dolarul s-a situat peste francul elveţian pe 14 ianuarie, ultima zi înainte ca Banca Elveţiei să elimine plafonul de 1,2 franci/euro. Renunţarea la pragul de 1,2 franci/euro pe 15 ianuarie a determinat aprecierea puternică şi foarte rapidă a monedei elveţiene, care a depăşit dolarul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
Aproape de ora 13:00, la care BNR anunţă cursul de referinţă, euro era tranzacţionat în piaţa interbancară locală la 4,4450 lei, faţă de 4,4475 lei în tranzacţiile perfectate pe finalul şedinţei de marţi.
"Leul a încheiat şedinţa de ieri aproape de 4,4460 lei/euro, o pierdere de aproximativ 0,1%, după ce se mişcase mai devreme spre 4,45 lei/euro. Leul a fost foarte liniştit în ultima perioada şi este mai slab cu doar 0,1% raportat la momentul dinaintea publicării vinerea trecută a datelor foarte bune pentru piaţă muncii din SUA, care au sugerat că o majorare a dobânzii Fed ar putea veni mai devreme. În aceeaşi perioada, zlotul şi forintul s-au depreciat cu 1,1%, respectiv 1,4% raportat la euro. Ne aşteptăm, astfel, că moneda românească să le urmeze pe cele regionale într-o mişcare de depreciere în perioada următoare şi să se îndrepte spre 4,46 lei/euro", se arată într-o notă către analişti şi investitori a economiştilor ING Bank România.
Schimburile au avut loc între un nivel minim de 4,4400 lei/euro şi un maxim de 4,4465 lei/euro.
În regiune, forintul şi zlotul s-au apreciat cu 0,4% faţă de euro, mai puternic decat leul.
Pe pieţele externe dolarul era cotat în urcare cu 1,2% aproape de ora 13:00, la 0,9464 euro. Moneda americană s-a întărit faţă de cele mai multe dintre valutele importante şi a depăşit francul elveţian, aflat în creştere cu 0,5%, la 0,9396 euro.
Euro a coborât miercuri la un nou minim a 12 ani faţă de dolar, păstrând direcţia deprecierii mai accelerate din ultimele zile, după ce Banca Centrală Europeană a lansat luni un program masiv de achiziţii de obligaţiuni.
Moneda europeană se află sub presiune şi din cauza incertitudinilor privind situaţia financiară a Greciei, în timp ce guvernul elen se pregăteşte să reia miercuri discuţiile cu creditorii internaţionali.
De asemenea, datele solide privind piaţa muncii din SUA publicate la sfârşitul săptămânii trecute au sporit speculaţiile din piaţa financiară că Rezerva Federală ar putea începe să crească dobânzile de la mijlocul acestui an, susţinând aprecierea dolarului în raport cu alte valute.
Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se situează la 0,23% - 0,6% pe an, faţă de 0,24% - 0,61% pe an marţi.
Ratele pentru plasamentele săptămânale se află la 0,26% - 0,71% pe an, comparativ cu 0,25% - 0,69% pe an în şedinţa anterioară.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a coborât uşor, la 1,32% pe an, de la 1,33% pe an marţi.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe