Dolarul s-a apreciat la maximul ultimelor nouă luni faţă de euro

Dolarul s-a apreciat miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni faţă de euro, susţinut de semnele de consolidare a economiei americane şi de interesul sporit al investitorilor pentru activele americane, determinat de tensiunile provocate de criza din Ucraina.

Urmărește
188 afișări
Imaginea articolului Dolarul s-a apreciat la maximul ultimelor nouă luni faţă de euro

Dolarul s-a apreciat la maximul ultimelor nouă luni faţă de euro (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Moneda americană s-a apreciat faţă de 15 din 16 valute importante la nivel mondial, după ce guvernatorul Rezervei Federale din Dallas, Richard Fisher, a declarat cu o zi în urmă că oficialii băncii centrale a Statelor Unite au devenit mai înclinaţi spre o politică monetară mai agresivă, transmite Bloomberg.

"Trebuie să rămânem aproape de dolar. Ucraina a revenit în centrul atenţiei, ca un factor care poate avea un impact negativ asupra creşterii economice. Economia americană este într-o stare mult mai bună, iar legătura istorică a dolarului cu perioadele de incertitudini şi riscuri este cunoscută, aşa că acolo se vor îndrepta investitorii", a declarat Derak Halpenny, director pentru cercetarea pieţelor globale la Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ în Londra.

Dolarul este în urcare cu 0,3%, la 1,3343 unităţi pentru un euro, după ce s-a apreciat în timpul tranzacţiilor la 1,3333 unităţi, cel mai ridicat nivel atins după 8 noiembrie 2013.

Preşedintele Fed Dallas a arătat într-un interviu că vede o presiune sporită ca banca centrală să renunţe la politica monetară relaxată, care depreciază moneda, el considerând că membrii comitetului de politică monetară al instituţiei încep să ajungă la aceeaşi opinie.

Dolarul este susţinut şi de cererea preşedintelui rus Vladimir Putin adresatã guvernului de la Moscova, pentru pregătirea unui răspuns la sancţiunile impuse de Statele Unite şi Europa. Putin nu a arătat niciun semn că ar da înapoi în privinţa Ucrainei, Rusia masând trupe la graniţa cu această ţară, în cea mai amplă manevră de acest tip de la retragerea forţelor armate din regiune, în luna mai.

Dolarul s-a apreciat cu 1,9% în ultima lună, susţinut de temerile investitorilor că tensiunile politice şi sancţiunile impuse Rusiei vor afecta creşterea economică din Europa.

Euro este în declin pentru a doua şedinţă consecutiv faţă de dolar, influenţat şi de scăderea comenzilor fabricilor germane cu 3,2% în iunie, faţă de luna mai, când a avut loc un declin de 1,6%. Analiştii anticipau o creştere a comenzilor de 0,9%.

Un alt factor negativ este contracţia de 0,2% consemnată de economia Italiei în trimestrul al doilea, după un declin de 0,1% în primele trei luni ale anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici