- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dominaţia Nvidia pe piaţa cip-urilor pentru AI se apropie de final
Dominaţia Nvidia pe piaţa cip-urilor pentru AI se apropie de final. Cei mai mari rivali, dar şi clienţi ai gigantului tech se mobilizează în spatele OpenAI pentru un software care ar permite aplicaţiilor AI să ruleze pe o gamă mai largă de cipuri.
Dominaţia Nvidia pe piaţa cip-urilor pentru AI se apropie de final. Sursa foto: Mediafax Foto
Rivalii şi cei mai mari clienţi ai Nvidia se aliniază în spatele unei iniţiative conduse de OpenAI de a crea un software care ar facilita trecerea dezvoltatorilor de inteligenţă artificială de la cipurile Nvidia, scrie FT, citat de ZF.
Nvidia, cu sediul în Silicon Valley, a devenit cel mai valoros producător de cipuri din lume datorită monopolului aproape total asupra cipurilor necesare pentru a crea sisteme mari de inteligenţă artificială, dar lipsa de aprovizionare şi preţurile ridicate îi determină pe clienţi să caute alternative.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina atacă Moscova cu 34 de drone, cel mai mare atac asupra capitalei Rusiei de la începutul războiului
-
Sex: Femeile preferă să facă dragoste cu stomacul plin
-
Se pregăteşte un protest la Autoritatea Vamală Română
-
Trafic în condiţii de iarnă. Se închide ciruclaţia pe Transalpina între Rânca şi Curpăţ din cauza ninsorii
Cu toate acestea, fabricarea de noi cipuri de inteligenţă artificială rezolvă doar o parte a problemei. În timp ce Nvidia este cel mai bine cunoscută pentru procesoarele sale puternice, figurile din industrie spun că „sosul său secret” este platforma sa software, Cuda, care permite cipurilor concepute iniţial pentru grafică să accelereze aplicaţiile AI.
Într-un moment în care Nvidia investeşte masiv pentru a-şi extinde platforma software, rivali precum Intel, AMD şi Qualcomm ţintesc Cuda în speranţa de a atrage clienţii - cu sprijinul entuziast al unora dintre cele mai mari companii din Silicon Valley.
Inginerii de la Meta, Microsoft şi Google contribuie la dezvoltarea lui Triton, un software pentru a face codul să ruleze eficient pe o gamă largă de cipuri AI, pe care OpenAI l-a lansat în 2021.
Chiar dacă continuă să cheltuiască miliarde de dolari pe cele mai recente produse ale sale, marile companii de tehnologie speră că Triton va ajuta la ruperea dominaţiei pe care Nvidia o are asupra hardware-ului AI.
„În esenţă, rupe blocajul Cuda”, a declarat Greg Lavender, directorul de tehnologie al Intel.
Nvidia domină piaţa pentru construirea şi implementarea modelelor lingvistice de mari dimensiuni, inclusiv sistemul din spatele ChatGPT de la OpenAI. Acest lucru a propulsat evaluarea sa la peste 2 miliarde de dolari şi i-a lăsat pe rivalii Intel şi AMD să se grăbească să îi ajungă din urmă.
Analiştii se aşteaptă ca Nvidia să raporteze în această săptămână că ultimele sale venituri trimestriale au crescut de peste trei ori de la an la an, iar profiturile au crescut de peste şase ori.
Dar hardware-ul Nvidia a devenit o marfă atât de populară doar datorită software-ului aferent pe care l-a dezvoltat de-a lungul a aproape două decenii, creând un „moat” formidabil pe care concurenţii s-au străduit să îl depăşească.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO