Două mari bănci din Elveţia îşi vor publica rapoartele financiare pentru prima dată după două secole

Două dintre cele mai mari bănci de administrare a averilor din Elveţia, Lombard Odier şi grupul Pictet, îşi vor face publice rapoartele financiare în luna august, la presiunea autorităţilor de reglementare din străinătate, după două secole în care au păstrat discreţia faţă de datele clienţilor.

Urmărește
176 afișări
Imaginea articolului Două mari bănci din Elveţia îşi vor publica rapoartele financiare pentru prima dată după două secole

Două mari bănci din Elveţia îşi vor publica rapoartele financiare pentru prima dată după două secole (Imagine: Shutterstock)

Banca elveţiană Lombard Odier, înfiinţată în 1796, îşi va publica bilanţul financiar în 28 august, potrivit unui oficial al companiei, care, în conformitate cu politica băncii, a dorit să-şi păstreze anonimatul, scrie Bloomberg.

De asemenea, şi grupul Pictet, al treilea cel mai mare manager de active din Elveţia, după diviziile de profil ale UBS şi Credit Suisse, va face acelaşi lucru tot în cursul lunii august.

Cele două companii au renunţat la structura de parteneriat veche de două secole în ianuarie, la presiunea autorităţilor de reglementare din Statele Unite şi Europa. Astfel, Lombard Odier şi Pictet au acceptat, în mod implicit, să-şi facă publice rapoartele financiare.

TITLURILE ZILEI

Băncile administrează, în prezent, active de aproximativ 670 de miliarde de dolari aparţinând unor clienţi privaţi sau instituţionali. De altfel, Lombard Odier şi Pictet s-au ocupat dintotdeauna de activele celor mai bogate familii din întreaga lume.

Băncile din Elveţia încearcă să-şi adapateze modelele de afacere unor noi reglementări fiscale, potrivit cărora băncile trebuie să-şi publice informaţiile despre clienţii privaţi. Aceste noi cerinţe au condus la reducerea profitului, întrucât au fost necesare investiţii în infrastructura tehnologică, într-o perioadă în care veniturile au scăzut, oricum, pe fondul crizei finanaciare.

Pictet se numără printre băncile elveţiene care se află sub investigaţia Departamentului de Justiţie al Statelor Unite, grupul fiind acuzat că şi-a ajutat unii dintre clienţii americani să evite plata taxelor. În prezent, mai mult de jumătate din afacerea Pictet se bazează pe clienţii instituţionali.

De cealaltă parte, Lombard Odier a acceptat voluntar să-şi dezvăluie datele, alături de alte 100 de bănci din Elveţia. Activele administrate de către Lombard Odier pentru clienţii instituţionali au crescut la 47,7 miliarde de dolari la finalul anului 2013, faţă de 25,2 miliarde de dolari în 2012, potrivit companiei.

Legislaţia elveţiană prevede ca băncile să facă publice rapoartele financiare, care să conţină şi veniturile înregistrate. Aceste bilanţuri trebuie să fie publicate în maximum două luni de la încheierea celor şase luni pentru care se face raportarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici