- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Draftul scrisorii de intenţie FMI: Oltchim va fi lichidată dacă privatizarea eşuează în acest an
Compania Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) va fi trecută în lichidare dacă Guvernul nu reuşeşte să vândă până la sfârşitul acestui an pachetul majoritar de acţiuni pe care statul îl mai deţine la combinatul chimic, indică proiectul din data de 3 mai al scrisorii de intenţie discutată de Executiv şi FMI.
Draftul scrisorii de intenţie FMI: Oltchim va fi lichidată dacă privatizarea eşuează în acest an (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Documentul, datat în urmă cu o săptămână, include un calendar cu termene extrem de scurte pentru privatizarea combinatului chimic, dar şi varianta trecerii companiei în lichidare în cazul unui "insucces" în acest an al procesului de privatizare.
Proiectul scrisorii de intenţie relevă intenţia Guvernului de a vinde până la sfârşitul acestui an pachetul de acţiuni Oltchim rămas în proprietatea statului şi de a identifica în următoarele luni o soluţie pentru datoriile combinatului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Este prevăzută astfel angajarea până la sfârşitul lunii iunie a unui consultant juridic pentru privatizarea companiei, a unei bănci de investiţii pentru privatizare până la sfârşitul lunii septembrie, precum şi finalizarea procedurilor de licitaţie până la sfârşitul acestui an.
"Dacă privatizarea nu are succes până la sfârşitul anului 2011, firma va fi trecută în lichidare", se mai arată însă în draftul scrisorii de intenţie.
Întrebat de MEDIAFAX dacă forma finală a scrisorii de intenţie mai prevede lichidarea Oltchim în cazul unui eşec al privatizării în acest an, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a afirmat doar că nu poate comenta până când scrisoarea de intenţie nu va publicată forma finală a documentului.
Surse apropiate discuţiilor cu FMI au declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că cele două părţi nu ajunseseră încă la o înţelegere privind societăţile de stat care urmează să fie privatizate sau restructurate.
Duminică, surse oficiale au declarat că Guvernul a menţinut în scrisoarea de intenţie la noul acord cu FMI obiectivul de a privatiza Oltchim. Combinatul a fost inclus pe lista companiilor monitorizate în cadrul negocierilor cu FMI pentru încheierea noului acord.
Directorul general al combinatului chimic, Constantin Roibu, a transmis, marţi, un comunicat în care salută decizia Guvernului de a menţine Oltchim pe lista de privatizare. La finele lunii februarie, Roibu declara că privatizarea Oltchim ar putea fi păguboasă pentru stat, din cauza discrepanţei uriaşe dintre activele companiei şi valoarea capitalului social.
Tot în luna februarie, Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim, a anunţat că va achiziţiona în acest an servicii de consultanţă pentru privatizarea combinatului chimic, iar trecerea acestuia în proprietate privată va avea loc în prima jumătate a anului viitor.
Combinatul chimic are circa 3.500 de angajaţi, a încheiat primul trimestru cu pierderi de 2,64 milioane lei (627.000 euro), de 20 ori mai mici faţă de rezultatul negativ din perioada similară a anului anterior, iar afacerile au crescut de aproape două ori, la 464,69 milioane lei (110,1 milioane euro).
Ministerul Economiei deţine 54,7% din titlurile companiei, în timp ce grupul PCC, înregistrat în Germania, are 12,1% din acţiuni.
De asemenea, fondul de investiţii britanic Carlson Ventures International şi-a majorat recent participaţia la Oltchim la 11,92%. Fondul vizează în special companiile aflate în dificultate sau neperformante din Europa şi Asia.
Acţiunile Oltchim, listate la BVB, se tranzacţionau marţi la un preţ de 0,455 lei, în creştere cu 3,41% faţă de referinţă. La acest preţ compania are o capitalizare de 156 milioane lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO