- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (15.05.2013, 10:42)
- Liviu Iancu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Economia a crescut în trimestrul I cu 0,5% peste trimestrul anterior şi cu 2,1% faţă de trimestrul I din 2012
Produsul intern brut în primul trimestru al acestui an a crescut, în termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV din 2012, iar faţă de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 2,1% pe seria brută, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).
Urmărește
304 afișări
Economia a crescut în trimestrul I cu 0,5% peste trimestrul anterior şi cu 2,1% faţă de trimestrul I din 2012 (Imagine: Shutterstock)
Conform primelor estimări, Produsul intern brut (PIB) în trimestrul I 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV 2012 (date ajustate sezonier).
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 2,1% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier.
Autorităţile estimează pentru acest an o creştere a PIB de 1,6%, uşor peste nivelul anticipat de Fondul Monetar Internaţional de 1,5%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că BNR nu şi-a modificat prognoza de creştere economică, dar că personal crede că dacă va fi un an agricol bun, PIB-ul va urca cu mai mult de 1,6%.
INS a anunţat la începutul lunii aprilie o creştere estimată a economiei, pentru anul trecut, de 0,7% în termeni reali, mult peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%, după apariţia unor informaţii noi şi schimbarea modului de calcul al unor indici, dar PIB nominal este acelaşi, de 587,4 miliarde lei.
Astfel, Institutul Naţional de Statistică (INS) a arătat că revizuirea PIB estimat a avut la bază informaţiile suplimentare, referitoare la trimestrul al patrulea, care au devenit disponibile ulterior publicării datelor provizorii, cu un impact semnificativ al modificării datelor privind sectorul "Administraţii publice", alt motiv fiind constituit de seriile de indici valorici, de volum şi de preţ recalculate ca urmare a schimbării, începând cu ianuarie 2013, a anului de bază utilizat la calculul acestor indici (din 2005 în 2010).
Valoarea adăugată brută totală, care în prima variantă a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB de 0,2%, în varianta anunţată în aprilie a contribuit cu 0,4% la creşterea PIB, în timp ce impozitele nete pe produs şi-au redus contribuţia cu 0,2 puncte procentuale.
Exportul net de bunuri şi servicii şi-a majorat contribuţia negativă la creşterea PIB cu 0,1 puncte procentuale.
Date anunţate de INS arată că Produsul Intern Brut (date ajustate sezonier) estimat pentru trimestrul patru din 2012 a fost de 147,507 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,4% faţă de trimestrul III 2012 şi cu 0,7% faţă de trimestrul IV 2011.
Ca serie brută Produsul Intern Brut estimat pentru ultimele patru luni ale anului trecut a fost de 172,107 miliarde lei preţuri curente, în urcare, în termeni reali, cu 1,1% faţă de trimestrul IV 2011.
La începutul lunii martie INS a comunicat că Produsul Intern Brut s-a cifrat anul trecut, potrivit datelor provizorii, la 587,4 miliarde lei, în creştere cu 0,3% faţă de 2011, în condiţiile în care valoarea adăugată brută din agricultură a înregistrat o contracţie de 21,2%, iar industria a coborât cu 2,1%. Datele indicau o marginală revizuire în sus a creşterii economice, Institutul Naţional de Statistică anunţând anterior o creştere economică pe 2012 de 0,2%.
Potrivit INS, România a avut o creştere economică de 2,2% în anul 2011 şi o contracţie de 1,1% în 2010.
Produsul intern brut pentru trimestrul I 2013, în variantă provizorie, va fi publicat prin comunicat de presă, conform calendarului de pe site-ul INS, în data de 5 iunie 2013.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe