- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.04.2023, 22:37)
- Iulian Tenchiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Economia globală s-a întors cu 10 ani în trecut
În ultimul an, guvernele din întreaga lume au anunţat scutiri de taxe, subvenţii şi noi legi în încercarea de a accelera investiţiile, de a combate schimbările climatice şi de a-şi extinde forţa de muncă. Şi toate s-ar putea să fie zadar, scrie Bloomberg, citat de Business Magazin.
Urmărește
2094 afișări
Economia globală s-a întors cu 10 ani în trecut
Banca Mondială avertizează că economia globală se îndreaptă cu toată viteza către „un deceniu pierdut” din punct de vedere economic, în contexul în care războiul, pandemia şi inflaţia agravează serios provocările structurale existente.
Creditorul internaţional cu sediul la Washington, D.C., afirmă că „va fi nevoie de un efort politic colectiv uriaş pentru a readuce creşterea în următorul deceniu la media celui precedent”. Trei factori principali se află în spatele inversării progresului economic: îmbătrânirea forţei de muncă, slăbirea investiţiilor şi încetinirea productivităţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
„În întreaga lume, are loc o încetinire structurală a creşterii: În condiţiile tendinţelor actuale, se aşteaptă ca rata potenţială de creştere globală - rata maximă la care o economie poate creşte fără a declanşa inflaţia - să scadă la un minim al ultimelor trei decenii în restul anilor 2020”, au declarant reprezentaţii Băncii Mondiale.
Pentru perioada 2000-2010, instituţia a prognozat o creştere de 3,5% a economiei globale, scenariu care s-a corectat negativ la 2,6% între 2011 şi 2021, şi care în final a ajuns până la 2,2%, ca estimare pntru 2022-2030. O mare parte a acestei contracţii se întâmplă din cauza factorilor demografici.
Cele mai recente semnale de alarmă ale Băncii Mondiale cu privire la economia globală vin în urma adoptării de către SUA a Legii privind reducerea inflaţiei, care presupune sute de miliarde de dolari în stimulente şi finanţare pentru energie verde, precum şi o lege pentru a intensifica investiţiile în semiconductori. Ca răspuns, Uniunea Europeană îşi relaxează normele privind scutirile de taxe guvernamentale şi alte beneficii pentru companiile din domeniul tehnologiilor curate.
Între timp, marile economii încearcă să îşi sporească numărul de angajaţi, adesea în faţa unei rezistenţe puternice. În Franţa, protestatarii au reacţionat violent la revizuirea sistemului de pensii al ţării de către preşedintele Emmanuel Macron, în timp ce populaţia în scădere din China a determinat guvernul să ofere recompense în bani şi concedii de maternitate mai lungi pentru a stimula natalitatea.
Cu toate acestea, toate eforturile depuse până acum s-ar putea dovedi insuficiente.
Raportul Băncii Mondiale avertizează că încetinirea creşterii ar putea fi şi mai pronunţată în cazul în care crizele financiare izbucnesc în marile economii şi declanşează o recesiune globală. Avertismentul vine la doar câteva săptămâni după ce prăbuşirea Silicon Valley Bank a declanşat turbulenţe în sectoarele bancare din SUA şi Europa.
La începutul acestui an, Banca Mondială şi-a redus drastic prognoza de creştere pe termen scurt pentru economia mondială, invocând inflaţia ridicată persistentă care a ridicat riscul unei recesiuni la nivel mondial. Aceasta se aşteaptă ca creşterea globală să încetinească la 1,7% în 2023.
Alte organizaţii, cum ar fi Fondul Monetar Internaţional şi Peterson Institute for International Economics, un think tank cu sediul la Washington, se aşteaptă la o expansiune mai robustă a PIB-ului mondial de 2,9% în 2023.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe