- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Economia României a ieşit din recesiune în ultimul trimestru din 2009
Economia României a înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut o uşoară creştere comparativ cu trimestrul al treilea, ceea ce înseamnă că a ieşit din recesiune din punct de vedere tehnic, dar a scăzut cu 6,6% - 7% pe întreg anul 2009, potrivit estimărilor analiştilor.
Economia României a ieşit din recesiune în ultimul trimestru din 2009 (Imagine: Mediafax Foto)
Trei din cei cinci analişti intervievaţi de MEDIAFAX consideră că economia României crescut uşor în ultimele trei luni din 2009 comparativ cu trimestrul al treilea, potrivit datelor ajustate la factorii sezonieri.
Cu toate acestea, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, a afirmat că datele ajustate sezonier ar putea indica o cifră aproape de zero pentru evoluţia ultimului trimestru faţă de intervalul anterior, în timp ce Cătălina Molnar, economist la RBS Bank România, a răspuns că există riscuri ca economia să nu fi ieşit din recesiune în trimestru patru din 2009, fără a preciza exact ce evoluţie anticipează referitor la PIB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Pentru termenul de ieşire din recesiune nu există o definiţie economică general acceptată, însă la nivel internaţional se afirmă că o economie a ieşit din recesiune atunci când înregistrează primul trimestru de creştere, după mai multe intervale de scădere.
În mod similar, se afirmă că o economie a intrat în recesiune după ce PIB-ul a înregistrat două trimestre consecutive de scădere, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor ajustate sezonier.
Ajustarea sezonieră are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidenţia evoluţia economică reală din perioade consecutive, iar INS calculează aceste date începând cu anul 2009.
"Estimez că PIB-ul a coborât în ultimele trei luni din 2009 cu 5,3% faţă de perioada similară din 2008, dar că a avansat cu 0,6% comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor ajustate la factorii sezonieri. Astfel, dacă se adeveresc aceste previziuni, economia a ieşit tehnic din recesiune", a afirmat Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica.
Economistul consideră că ieşirea din recesiune a fost determinată de o conjuctură pozitivă formată din efectul de bază favorabil, din faptul că alegerile prezidenţiale au creat o cerere suplimentară în economie şi din revigorarea economiei Uniunii Europene.
El anticipează că economia va înregistra în acest an o creştere economică cuprinsă între 1,5% şi 2%, după scăderea de 7% de anul trecut.
Şi senior economistul ING Bank România Nicolaie Chidesciuc crede că economia a crescut în trimestrul IV din 2009 cu 0,6% faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor ajustate sezonier, şi previzionează că va continua să avanseze în trimestrele următoare.
"Mă aştept că cifrele din ultimul trimestru al anului trecut vor confirma că România a ieşit din recesiune. În termeni anuali, contracţia PIB-ului s-a redus la 4,8%, datorită contribuţiei pozitive ale industriei şi agriculturii, ceea ce înseamnă că economia a scăzut cu 6,6% în 2009", a precizat oficialul ING Bank România.
Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, estimează că PIB-ul a scăzut în trimestru patru cu 5,5% faţă de perioada similară din 2008, dar că a urcat cu 0,1% comparativ cu trimestrul al treilea de anul trecut.
"Probabil că am atins deja minimul şi cel mai probabil am reintrat în trimestrul patru pe partea ascendentă pentru PIB, care va continua şi în primele trei luni ale acestui an. Pe întreg anul 2009, economia a scăzut cu 7%. În 2010, economia va creşte cu 1%, susţinută de industrie, dar şi de creşterea uşoară a sectorului de servicii, în timp ce construcţiile vor continua să fie pe minus", a explicat Dumitru.
Anghel estimează că PIB-ul a scăzut cu 6,7 - 7% în 2009, dar că va înregistra în acest an o majorare cu 1 - 2%, susţinută de industrie şi de uşoare creşteri în comerţ şi servicii, care vor fi contrabalansate de construcţii.
Molnar consideră că economia a avut în trimestrul patru o rată anulă de scădere de 5% şi că a înregistrat anul trecut o contracţie de 6,8%.
"Pentru 2010, anticipez un avans de circa 1%, datorită creşterii cererii externe, care va ajuta industria să fie unui dintre cei mai buni performeri. La polul opus, cel mai afectat sector va fi cel al construcţiilor, pentru că a intrat şi cel mai târziu în recesiune datorită finalizării proiectelor care se aflau în desfăşurare", a încheiat Molnar.
Produsul Intern Brut al României a înregistrat în trimestrul trei din 2009 o scădere în termeni reali cu 0,6% faţă de perioada aprilie-iunie, declinul economiei în serie brută faţă de perioada similară din 2008 fiind de 7,1%. După primele nouă luni ale anului 2009, PIB-ul a fost cu 7,4% sub nivelul perioadei corespunzătoare din 2008.
(Material realizat de Alexandra Chelu, alexandra.chelu@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO