Economia României ar putea creşte în 2010 cu maxim 0,5%

Analiştii casei de brokeraj X-Trade Brokers consideră că economia din România ar putea avansa cu maxim 0,5% în acest an şi cred că estimările de creştere cu 0,8%-1% sunt optimiste, având în vedere declinurile majore ale producţiei industriale, construcţiilor, comerţului şi rata şomajului în urcare.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Economia României ar putea creşte în 2010 cu maxim 0,5%

Economia României ar putea creşte în 2010 cu maxim 0,5% (Imagine: Mediafax Foto)

"România înregistreazǎ în continuare declinuri majore privind producţia industrialǎ, construcţiile, comerţul şi creşteri ale ratei şomajului, aşa încât cel mai probabil economia s-a contractat în primul trimestru al anului. De altfel, estimǎrile privind creşterea economicǎ a României în 2010 de 0,8- 1% credem cǎ sunt optimiste, având în vedere situaţia actualǎ şi mǎsurile care (nu) se întrevǎd: analizele noastre indicǎ un procent de maxim 0,5% ca şi creştere economicǎ a României în acest an", a declarat într-o analiză directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, Victor Safta.

FMI a revizuit în scădere estimările privind creşterea economică a României în acest an, de la 1,3% la 0,8%, dar pentru anul 2011 anticipează un avans al PIB de 5,1%, cel mai mare din Uniunea Europeană. Noua estimare va fi discutată de autorităţile române cu misiunea FMI care va veni la Bucureşti la sfârşitul lunii aprilie.

Analiştii X-Trade Brokers consideră că Polonia rǎmâne lider al "managementului crizei economice" între ţările din Europa Centralǎ şi de Est, reuşind sǎ nu intre în recesiune, în timp ce celelalte state înregistreazǎ încǎ evoluţii contradictorii. Astfel, startul relansǎrii economice este încǎ greu de întrevǎzut.

"Economia europeanǎ a pierdut un start frumos şi se va relansa semnificativ dupǎ SUA. «Speranţele» se îndreaptǎ cǎtre Germania, Franţa şi Polonia, care pot fi motoarele de creştere a zonei. Asia rǎmâne lider al creşterii economice pe plan mondial, dar acest lucru nu constituie o surprizǎ pentru nimeni. Evoluţiile «neîncurajatoare» privind Europa au început în ultimul trimestru al anului trecut, când criza din Grecia a devenit acutǎ şi a ieşit "la suprafaţǎ", euro s-a depreciat, economia zonei euro a stagnat, iar cea a Uniunii Europene a crescut modest, cu 0,1%", se spune mai spune în raportul casei de brokeraj.

Analiştii companiei mai precizează că angajamentul ţărilor din UE de a fi "împreunǎ la bine şi la rǎu" a afectat statele dezvoltate, în timp ce economiile mai puţin dezvoltate au avut la îndemânǎ pârghii şi fonduri pe care "adesea nu le-au valorificat aşa cum trebuia".

Ei mai spun că criza din Grecia constituie pentru UE şi mai ales pentru zona euro un real "test de stabilitate", care nu se va încheia odatǎ cu o eventualǎ decizie finalǎ şi operaţionalǎ în sensul acordǎrii ajutorului financiar, implicaţiile negative asupra economiilor UE şi asupra monedei euro fiind pe termen lung.

Ministrul elen al Finanţelor, George Papaconstantinou, a declarat luni că Grecia va obţine ajutor extern suficient de repede pentru a nu intra în incapacitate de plată.

Statul elen a solicitat săptămâna trecută activarea mecanismului de ajutor stabilit de statele zonei euro şi de FMI. Sprijinul presupune împrumuturi de 30 de miliarde de euro asigurate de ţările europene în primul an. FMI ar urma să contribuie cu 15 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici