- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Economia României trece printr-o perioadă turbulentă. Cum este afectat PIB-ul
Economia României va intra într-o perioadă de turbulenţe pentru o perioadă nedeterminată din cauza invaziei ruseşti în Ucraina, iar această incertitudine va mânca din creşterea economică a României, estimată la 4,3% de către Comisia de Prognoză pentru acest an.
„Vom avea o creştere economică de 3,5% în loc de circa 4% anul acesta, dar nu cred că impactul va fi mai mare de atât. Nu avem comerţ mare nici cu Rusia, nici cu Ucraina, iar sancţiunile aplicate Rusiei s-ar putea să ne ajute. În plus, se mută businessuri din Rusia sau din Ucraina aici“, a explicat economistul Florin Andrei, fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe, citat de Ziarul Financiar.
Între timp, unele investiţii din România au fost deja îngheţate. „Nu mai există nicio stabilitate, nu mai există nicio direcţie, probleme sunt peste tot din cauza acestui război. Vedem deja întârzieri de plată la clienţi care au businessuri în Ucraina şi Rusia, noi nu avem relaţie directă cu aceste ţări. Tot efectul negativ se va transfera şi asupra altor companii“, a spus Doru Husarciuc, director general la Dunca Expediţii, una dintre cele mai mari companii de transport de marfă din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
România, ca parte a unei economii globale, va fi afectată de criza din Ucraina, chiar dacă, aparent, PIB-ul nu va fi puternic influenţat.
„Deocamdată nu avem motive ca să spunem că vom avea un PIB mai mic decât cel la care ne gândim, adică cel cu o creştere în jur de 4-5%. Eu nu văd motive deocamdată, văd doar necesitatea ca unele măsuri pe care Guvernul le ia să fie puse rapid în aplicare“, a explicat profesorul universitar Mircea Coşea.
În opinia lui, cel mai puternic impact va fi resimţit pe zona de investiţii.
„România a intrat într-o zonă extrem de impredictibilă din punct de vedere al situaţiei în viitorii 5 -10 ani, cel puţin. Aşa încât investiţiile străine în România vor fi foarte atent judecate şi nu vor veni imediat, ele vor fi puse în legătură cu orice fel de posibilitate de risc. Deci mă aştept ca investiţiile străine în România să fie mai puţin dinamice decât în zona central-europeană unde probabil multe companii care lucrează în Rusia îşi vor replanta întreprinderile. Nu atât de mult însă în România şi în ţările baltice“, a mai spus profesorul Mircea Coşea.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36