- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Economia României va stagna în 2010
Economiile României, Bulgariei şi Ungariei vor stagna în 2010, iar ţările baltice vor rămâne în recesiune, dar toate statele Europei Centrale şi de Est vor reveni la creştere în 2011, deşi redresarea va fi lentă, potrivit Institutului pentru Studii Economice Internaţionale din Viena.
Economia României va stagna în 2010 (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
În 2011, România va consemna un avans economic de 3%, urmat de o creştere de 4% în 2012, estimează institutul.
În Bulgaria şi Ungaria, creşterea economică ar urma să fie de 3% în 2011 şi 3,5% anul următor.
Polonia va consemna în acest an un avans de 2,5%, urmat de 3% în 2011 şi 3,4% în 2012.
Pentru Cehia, institutul prognozează un ritm de dezvoltare de 1% în 2010, de 2,6% anul viitor şi 3,5% în 2012.
Estonia, Letonia şi Lituania vor rămâne în acest an în recesiune, cu scăderi ale PIB de 1,5%, 4,5%, respectiv 3%. În 2011, cele trei state vor consemna creşteri ale PIB de 2%, 1%, respectiv 2%, urmate de avansuri de 4%, 2% şi 3% un an mai târziu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Adrian Sârbu: În 2025, ştii ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituţia. Vot electronic, direct. În Postul Paştelui vei vota un Preşedinte Independent!
-
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează ziua onomastică
La nivelul primelor zece state nou intrate în UE este aşteptată o creştere economică de numai 1% în 2010, după declinul mediu de 3,6% consemnat în 2009.
Institutul notează că declinul relativ moderat al PIB-ului din regiune reflectă ponderea mare a economiei Poloniei, singurul stat din Uniunea Europeană care a înregistrat creştere economică în 2009.
Rate pozitive de creştere au mai consemnat, în 2009, Albania şi Kazahstanul.
Recuperarea decalajelor economice a fost întreruptă
În majoritatea statelor din regiune, procesul de recuperare a decalajelor economice a fost întrerupt, în special în ţările baltice, unde economiile au regresat cu câţiva ani, mai mult decât Rusia şi Ucraina.
La nivelul UE 15 (statele membre mai vechi ale Uniunii) şi UE 27, institutul prognozează o creştere economică de 0,7% în acest an şi 1,7% în 2011.
Cea mai evidentă reacţie la criză a economiilor analizate a fost reducerea radicală a stocurilor şi, în legătură strânsă cu aceasta, majorarea semnificativă a exporturilor nete, a căror contracţie a fost sub cea a importurilor.
Acest fapt, corelat cu scăderea profiturilor companiilor străine cu activităţi în regiune, a dus la reducerea semnificativă a deficitelor de cont curent, se mai arată în studiu.
Majoritatea statelor au depăşit cea mai gravă perioadă a crizei la sfârşitul anului 2009, iar cei mai importanţi indicatori sugerează o redresare modestă.
Evoluţia pozitivă a economiei Poloniei va susţine şi în acest an media creşterii economice din statele noi membre ale UE.
Studiul mai notează că, pe lângă ţările Baltice, rate negative de creştere vor înregistra şi Croaţia, Bosnia şi Herzegovina şi Muntenegru.
În schimb, Rusia şi Ucraina vor reveni la creştere din 2010, cu rate de 3,4%, respectiv 3%, care se vor accelera în următorii doi ani.
Redresarea comerţului mondial, precondiţia refacerii economice în ECE
Potrivit institutului, principala precondiţie pentru refacerea economică din Europa Centrală şi de Est este redresarea comerţului mondial, inclusiv creşterea cererii de importuri în regiune.
Între factorii negativi sunt menţionaţi creşterea lentă a consumului privat, în condiţiile în care şomajul se va agrava şi va atinge, probabil, un maxim în 2010, urmând să revină, lent, la nivelul anterior crizei.
Alte riscuri sunt un eventual deficit de finanţare pentru companii, odată cu accelerarea activităţilor economice, retragerea măsurilor de stimulare şi necesitatea de echilibrare a bugetelor, care ar putea încetini redresarea.
Principalul risc, asociat cu problemele financiare din Grecia, este considerat amânarea extinderii zonei euro, care ar afecta strategiile pe termen mediu statelor noi membre ale UE.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO