Editorial Financial Times: Germania are o strategie de suicid asistat pentru Grecia, "prima colonie a zonei euro"

Strategia Germaniei pentru Grecia pare să vrea să le facă viaţa grecilor atât de insuportabilă încât aceştia să ceară ei înşişi să iasă din zona euro, o strategie de suicid asistat în "prima colonie a zonei euro", scrie editorialistul Financial Times (FT) Wolfgang Munchau.

Urmărește
880 afișări
Imaginea articolului Editorial Financial Times: Germania are o strategie de suicid asistat pentru Grecia, "prima colonie a zonei euro"

Editorial Financial Times: Germania are o strategie de suicid asistat pentru Grecia, "prima colonie a zonei euro" (Imagine: Shutterstock)

"Strategia germană pare să urmărească să facă viaţa grecilor atât de insuportabilă, încât aceştia să vrea singuri să iasă din uniunea monetară. În mod cert, Merkel nu vrea să fie prinsă cu arma crimei în mână. Este o strategie de suicid asistat, una extrem de periculoasă şi iresponsabilă", scrie editorialistul FT.

Afirmaţiile foarte dure ale editorialistului FT, care până la preluarea acestei poziţii în septembrie 2003 a fost timp de doi ani editor al Financial Times Deutschland, vin în urma declaraţiilor de săptămâna trecută ale ministrului german de Finanţe, Wolfgang Schauble, că Grecia ar trebui să amâne alegerile, programate pentru luna aprilie, ca o condiţie pentru un nou ajutor extern.

"Ne aflăm într-un punct în care succesul nu mai este compatibil cu democraţia. Guvernul german vrea să împiedice o alegere democratică «greşită». Similară este şi sugestia de a lăsa alegerile să se desfăşoare, dar să existe o largă coaliţie politică indiferent de rezultat. Zona euro vrea să impună guvernul pe care îl doreşte în Grecia - prima colonie a zonei euro", scrie Munchau.

Schauble se confruntă cu o dilemă. Este responsabil pentru finanţe în faţa Parlamentului german şi i se cere să semneze un program despre care se îndoieşte că va funcţiona. Eliberarea fondurilor înainte de alegeri este riscantă.

"Ce poate opri un nou guvern elen să schimbe unilateral înţelegerea?", întreabă editorialistul FT.

Grecia are un istoric nefericit în implementarea politicilor convenite. Neîncrederea este de înţeles, dar pentru a depăşi această problemă, zona euro caută asigurări "incredibile".

Provocările la adresa Greciei durează de mai mult timp. Prima a fost proiectul de a impune un comisar fiscal Atenei, cu putere de veto asupra deciziilor de politică economică. După respingerea acestui plan, oficiali au propus înfiinţarea unui cont de tip escrow, astfel încât zona euro să poată bloca accesul Greciei la fonduri din pachetul de salvare fără a băga însă ţara în faliment. Cea mai extremă propunere este însă cea de a amâna alegerile şi de a menţine guvernul tehnocrat al premierului Lucas Papademos mai mult timp.

Amânarea alegerilor şi izolarea guvernului de rezultatul alegerilor democratice nu s-ar putea întâmpla în Germania. Recent, Curtea Constituţională din Germania a decis că suveranitatea Parlamentului este absolută, că nu trebuie să transfere suveranitate unor instituţii externe şi nu trebuie să limiteze puterile următorului legislativ. Propunerile încalcă principiile constituţiei Germaniei. Pe scurt, nu sunt etice, scrie Munchau.

"Un înalt oficial german mi-a spus că Schauble ar prefera să forţeze Grecia într-un faliment imediat. Astfel, pot să înţeleg propunerea ministrului de amânare a alegerilor doar ca o provocare menită să declanşeze o reacţie extremă din partea Atenei. Dacă acesta a fost scopul, pare să dea rezultate. Preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, a răspuns «insultelor» lui Schauble. Ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, a afirmat că unele forţe încearcă să scoată Grecia din zona euro. Teorii ale conspiraţiei abundă. Nu prea trece o zi fără caricaturi în ziarele elene cu Merkel şi Schauble în uniforme naziste. Parlamentarii germani au reacţionat cu indignare la indignarea grecilor. Cotidianul german de largă circulaţie Bild cere aruncarea Greciei în afara zonei euro. Mă îngrozeşte gândul vreunui act de violenţă împotirva germanilor în Grecia sau împotriva unor greci în Germania. Acesta este genul de conflict care poate escalada uşor", se arată în editorialul FT.

Motivele pentru care actualul sistem din zona euro se prăbuşeşte este lipsa de încredere. Neîncrederea este motivul pentru care pachetul financiar destinat Greciei a fost amânat până în ultimul moment şi pentru care conţine atât de multe condiţii: termene de implementare, cont escrow, reprezentare permanentă a creditorilor şi FMI. În curând vor urma noi măsuri de austeritate. Într-un final cineva nu va mai putea suporta şi va ceda, notează Munchau.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici