Efectele crizei datoriilor suverane din Europa vor persista mai mulţi ani

Efectele crizei datoriilor suverane din Europa vor persista mai mulţi ani, în contextul în care regiunea se confruntă cu posibilitatea intrării în incapacitate de plată a unora dintre cele mai bogate state, a declarat economistul Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard, citat de Bloomberg.

Urmărește
151 afișări
Imaginea articolului Efectele crizei datoriilor suverane din Europa vor persista mai mulţi ani

Efectele crizei datoriilor suverane din Europa vor persista mai mulţi ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Europa se confruntă cu probleme care vor avea nevoie de ani pentru a fi rezolvate. Statele de la periferie au, evident, probleme fiscale majore. Cred că vom vedea restructurarea datoriilor în unele ţări de la marginea zonei euro", a afirmat Rogoff, în timpul unei conferinţe organizate la Oslo de Confederaţia Companiilor Norvegiene.

Zona euro, care a ajuns la 17 membri în 2011 prin aderarea Estoniei, a fost nevoită să salveze anul trecut Grecia şi Irlanda de la colaps financiar, după ce acestea au acumulat datorii mai mari decât puteau achita. Liderii statelor din regiune au convenit înfiinţarea unui mecanism permanent pentru managementul crizelor cauzate de datorii, însă acesta nu se adresează problemelor actuale ale Spaniei şi Portugaliei.

"Datoriile vor fi principala problemă a următorilor zece ani. Datoria nesustenabilă şi cheltuielile publice vor reprezenta semne de întrebare pentru Uniunea Europeană şi Statele Unite în următoarea decadă", a spus el.

Costurile de asigurare împotriva riscului de neplată a datoriilor pentru un coş de state emergente, care conţine România, Bulgaria şi Lituania, au scăzut, pentru prima dată, sub cele pentru un indicator al statelor vestice, care include obligaţiunile Germaniei, Franţei sau Greciei, potrivit datelor Bloomberg.

Evoluţia sugerează că guvernele statelor dezvoltate din Europa ar putea eşua în a convinge investitorii că măsurile de austeritate adoptate vor reuşi să reducă deficitele bugetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici