- Home
- Economic
- TOKYO, (13.08.2012, 14:12)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Efectele economice ale dezastrului de la Fukushima: Pierderi de 46 de miliarde de dolari pentru industria energiei nucleare din Japonia
Industria energiei nucleare din Japonia a pierdut 46 miliarde de dolari după dezastrul de anul trecut de la Fukushima, sumă care reprezintă profitul pe ultimii şapte ani, iar guvernul pregăteşte măsuri fără precedent de reorganizare a sectorului.
Urmărește
362 afișări
Efectele economice ale dezastrului de la Fukushima: Pierderi de 46 de miliarde de dolari pentru industria energiei nucleare din Japonia
Guvernul de la Tokyo a anunţat în luna iulie că va obliga companiile de energie nucleară, aflate în poziţie de monopol în diverse regiuni, să separe operaţiunile de transport de electricitate de cele de producţie.
Industria de profil a pierdut 1.300 miliarde yeni (17 miliarde de dolari) din valoarea de piaţă după anunţul autorităţilor. Reorganizarea are scopul de a stimula competiţia în sector, potrivit unei analize Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Companiile vor pierde astfel accesul garantat la sistemul naţional de distribuţie, într-o perioadă în care au oricum de efectuat investiţii masive pentru înclouirea reactoarelor, pe fondul noilor cerinţe de siguranţă introduse după catastrofa de la Fukushima.
În Japonia, producătorii de energie nucleară au distribuit, în perioada 2005-2010, dividende cu 46% mai ridicate decât media pe sectoare a indicelui bursier Nikkei 225.
Tokyo Electric Power (Tepco) a fost naţionalizată în luna iulie după ce a pierdut mai multe reactoare în urma valului tsunami care a lovit centrala Fukushima în martie 2011. Compania nu va plăti dividende pentru acest an fiscal. Dintre cei nouă operatori, numai unul a anunţat ferm că va distribui dividende.
Pierderile înregistrate de companii după catastrofa de la Fukushina se ridică la 3.600 miliarde yeni (46 miliarde de dolari), sumă aproximativ egală cu profitul total înregistrat de sector în anii 2004-2010.
Guvernul japonez s-ar putea îndrepta, asemenea Germaniei, spre eliminarea energiei nucleare din mixul naţional de resurse până în 2030. Sondajele de opinie dau această variantă drept cea preferată de populaţie în domeniul politicii energetice, în medie 70% dintre respondenţi indicând că doresc renunţarea la centralele atomice.
Dintre cele 50 de reactoare nucleare din Japonia, numai două mai funcţionează în prezent, restul unităţilor fiind suspendate de guvern din raţiuni de siguranţă, după scurgerile radioactive de anul trecut de la Fukushima, care au transformat suprafeţe vaste în zone nelocuibile pentru următorii zeci de ani.
Companiile de utilităţi sunt tot mai dependente de surse convenţionale de energie, precum centralele pe păcură sau gaze. Consumul de păcură al celor mai mari 10 companii de energie din Japonia a crescut cu 64% în luna iulie faţă de nivelul din periaoda corespunzătoare a anului trecut, în timp ce consumul naţional de petrol şi gaz natural lichefiat a urcat cu 59,5%, respectiv 5%.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe