- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.09.2015, 11:45)
- Alina Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ELCEN discută cu RADET încheierea unui protocol de eşalonare a datoriilor regiei. Ponta: O să mă văd cu primarul interimar al Capitalei. Soluţia, o decizie a CGMB
Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) discută cu RADET încheierea unui protocol de eşalonare a datoriilor regiei, pe o perioadă de zece ani, cu condiţia ca până la sfârşitul anului 2015, pe lângă factura curentă, RADET să achite 250 milioane lei, suma necesară plăţii furnizorilor de gaze. Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că se va întâlni cu primarul interimar al Capitalei şi va discuta despre RADET, precizând că soluţia la această problemă o reprezintă o decizie a CGMB.
Urmărește
1304 afișări
ELCEN: Romgaz nu va sista livrările de gaze. Datoriile vor fi plătite în doi ani, eşalonat (Imagine: Catalina Filip / Mediafax Foto)
UPDATE 16:00 - Ponta despre RADET: O să mă văd cu primarul interimar al Capitalei. Soluţia, o decizie a CGMB
Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că se va întâlni cu primarul interimar al Capitalei şi va discuta despre RADET, precizând că Guvernul poate acorda sprijin pentru asigurarea agentului termic în Bucureşti, dar că soluţia la această problemă o reprezintă o decizie a CGMB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
"Eu ştiu foarte bine care este situaţia şi în Bucureşti, şi în restul ţării. Ca în fiecare an, noi putem să sprijinim, însă soluţia este o decizie a Consiliului General. O să mă văd şi cu primarul interimar. Nu ştiu exact care sunt majorităţile acolo, cum funcţionează, dar, categoric, trebuie o soluţie radicală, pe care Consiliul General, din motive strict politice, că nu era decizia primarului şi nu este nici acum decizia primarului, ci a Consiliului General, trebuie să o ia, legată de RADET", a afirmat, marţi, Victor Ponta la Parlament.
Ponta a adăugat că au existat mai multe proiecte şi de fuziune între ELCEN şi RADET, şi de sprijin din partea Guvernului, dar decizia trebuie să vină de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
"Acolo este o situaţie politică, nu de acum, demult cred că este o situaţie politică extrem de fluidă şi când avem decizia putem să mergem mai departe, altfel, strict pentru această iarnă am discutat cu doamna ministru Shhaideh (n.r. - Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice) şi strângem de la toate primăriile din ţară şi ajutăm cu tot ce putem", a arătat Ponta.
Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) discută cu RADET încheierea unui protocol de eşalonare a datoriilor regiei, pe o perioadă de zece ani, cu condiţia ca până la sfârşitul anului 2015, pe lângă factura curentă, RADET să achite 250 milioane lei, suma necesară plăţii furnizorilor de gaze.
Datoriile totale ale RADET către ELCEN, la 31 august, erau în valoare de 3,58 miliarde euro.
ELCEN a anunţat că bucureştenii nu vor avea probleme cu apa caldă şi căldura şi că nici nu va fi nevoie de importuri de gaze la iarnă.
Directorul general al ELCEN Bucureşti, Marcel Octavian Nicolaescu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că ELCEN nu încasează valoarea mărfii pe care o vinde RADET, respectiv apă caldă şi căldură.
Nicolaescu a menţionat că nu se mai pune problema fuziunii cu RADET.
De asemenea, şeful ELCEN a precizat că societatea organizează o licitaţie publică pentru a lua un credit de 150 milioane lei, pentru a putea achita din datoriile pe care le are către furnizorii de gaze.
În plus, la iniţiativa ELCEN, cu sprijinul Ministerului Energiei, ELCEN este aproape de finalizarea unui protocol cu RADET, pentru organizarea la sediul ELCEN de la CET Grozăveşti a unui comandament de iarnă. Acest comandament de iarnă "va avea drept rol concentrarea eforturilor ale ambelor companii în scopul eliminării oricăror incidente tehnice, cu ţintă finală confortul consumatorilor din Bucureşti", potrivit sursei citate.
Cele două entităţi vor lucra împreună, sprijindu-se logistic şi tehnic, spun oficialii ELCEN.
"Săptămâna viitoare vom semna un protocol cu RADET pentru regulamentul de funcţionare al comandamentului, astfel încât, dacă vor exista de exemplu întreruperi sau probleme cu furnizarea, acestea să se rezolve rapid. Vom face tot ce este necesar pentru ca să fim în stare să asigurăm cetăţenilor agentul termic", a spus Nicolaescu.
Citeşte şi: ELCEN: Romgaz nu va sista livrările de gaze. Datoriile vor fi plătite în doi ani, eşalonat
ELCEN se află totodată în discuţii cu RADET pentru încheierea unui protocol de eşalonare a datoriilor regiei, pe o perioadă de 10 ani, cu condiţia ca până la sfârşitul anului 2015 RADET să achite 250 milioane lei pentru furnizorii de gaze. În total, ELCEN datorează Romgaz, GDF SUEZ Energy România (Engie), Transgaz şi OMV Petrom 548 milioane lei.
"ELCEN a acumulat aceste datorii către furnizorii de gaze ca urmare a faptului că societatea nu a încasat, în ultimii ani, de la RADET Bucureşti, distribuitorul de energie termică din Capitală, sumele aferente livrării energiei termice. Astfel, datoriile totale ale RADET către ELCEN, la data de 31.08.2015, erau în valoare de 3,58 miliarde lei. În decembrie 2008, RADET/Primăria Municipiului Bucureşti au eşalonat integral datoriile înregistrate la acel moment (din perioada 2007 - noiembrie 2008), în valoare 743 milioane lei, pe o perioadă de trei ani. Din această eşalonare, PMB a rămas restantă cu 259 milioane lei. Deşi, prin protocolul semnat în 2008, RADET şi PMB s-au angajat să achite facturile curente la scadenţă, acest lucru nu s-a întamplat. Mai mult, RADET a acumulat noi datorii în perioada 2009 – 31.08.2015, în valoare de 3,3 miliarde lei, cu toate că în Bucureşti gradul de încasare de la populaţie este de peste 90%, fiind cel mai ridicat nivel din ţară", precizează conducerea ELCEN.
Doar în 2014, ELCEN a livrat şi facturat către RADET energie termică în valoare de 1,03 miliarde lei, exclusiv penalităţi de întârziere, şi a încasat, conform contractului escrow, doar 735,9 milioane lei. În primele nouă luni ale acestui an, ELCEN a livrat energie termică în valoare de 736,8 milioane lei şi a încasat 565 milioane lei, rezultând o restanţă de 171,8 milioane lei.
Bugetul Municipiului Bucureşti nu a fost niciodată gândit să acopere integral subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei, conform ELCEN. Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de "subvenţie", reprezentând diferenţa de preţ la energia termică livrată populaţiei, doar suma de 570,4 milioane lei, faţă de 720 milioane lei, cât a fost fundamentat de RADET. Până în prezent, din suma de 570 milioane lei PMB a achitat 430 milioane lei, rămânând de achitat 140 milioane lei.
"Eforturile ELCEN şi RADET în vederea furnizării căldurii şi a apei calde, în această iarnă, sunt evidente. În acest sens, ELCEN speră să aibă o relaţie foarte bună şi cu furnizorii de gaze naturale", spun oficialii ELCEN.
În opinia acestora, Consiliul General al Municipiului Bucureşti trebuie să rectifice în regim de urgenţă bugetul PMB, astfel încât să aloce cu titlu de subvenţie pentru RADET Bucureşti încă cel puţin 200 milioane lei, sumă ce trebuie plătita în acest an, în integralitate, către ELCEN.
"În încercarea de a recupera datoriile existente, ELCEN a instituit popriri pe conturile bancare ale RADET Bucureşti. În prezent, există două sentinte executorii (259 milioane lei, respectiv 118 milioane lei - suspendată provizoriu în perioada 24.07 - 21.09). ELCEN va continua executarea silită prin poprirea conturilor bancare, având în vedere că instanţa a respins cererea de suspendare a popririi, conform sentinţei pronuntate în 21.09.2015", spun reprezentanţii ELCEN.
Aceştia susţin că, în ciuda problemelor financiare cu care se confruntă în prezent, ELCEN va finaliza un amplu program de reparaţii a echipamentelor proprii, astfel încât acestea să fie în stare tehnică favorabilă funcţionării. De asemenea, ELCEN anunţă că are pregătite stocuri de păcură, combustibil alternativ folosit în cazuri extreme, în conformitate cu reglementările de mediu, pentru a susţine o eventuală reducere a livrărilor de gaz, în sensul în care ele vor fi dirijate cu precădere către populaţie.
De asemenea, Electrocentrale Bucureşti a ajuns la un acord împreună cu Romgaz, compania care asigură gazele naturale pentru centralele termice din Capitală, astfel încât furnizarea de gaze să nu fie întreruptă după 15 octombrie, iar bucureştenii sa beneficieze de apă caldă şi căldură în sezonul de iarnă. Cele două companii vor decide modul în care se va realiza reeşalonarea, pe o perioadă de doi ani, a datoriilor acumulate de ELCEN către furnizorul de gaze (362 milioane lei, inclusiv penalităţi).
Nicolaescu estimează că până la 10 octombrie compania va semna în acest sens un protocol cu Romgaz.
Săptămâna trecută, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat că autorităţile discută două variante privind RADET şi ELCEN, transferul unei părţi din ELCEN către primărie, respectiv falimentul regiei şi constituirea unui "RADET 2", fără datorii.
RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică în Bucureşti, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi agenţi economici).
RADET Bucureşti administrează circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori şi 5.429 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.
Producătorul de energie ELCEN furnizează 90% din energia termică a Bucureştiului şi este controlat de stat, prin Ministerul Energiei.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
De Crăciun, dăruiește din suflet: Prințul William urmează pașii caritabili ai mamei sale, prințesa Diana
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:42
-
astăzi, 20:08
XAI, compania lui Elon Musk, vizează o finanţare suplimentară de miliarde