- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.06.2014, 15:03)
- Stefan Musgociu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Electrica vrea să atragă minim 435 milioane euro prin oferta pentru listare la bursă
Oferta publică iniţială prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă 51% din acţiuni începe la preţuri cuprinse între 11 lei/titlu şi 13,5 lei/titlu, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Urmărește
885 afișări
Electrica vrea să atragă minim 435 milioane euro prin oferta pentru listare la bursă (Imagine: Laszlo Raduly/ Mediafax Foto)
"Vorbim de cel mai mare proces de listare petrecut vreodată pe piaţa de capital din România. Societatea se va lista dacă va obţine minm 435 de milioane de euro. Este o dovadă de curaj să încercăm 51% listare pe piaţa de capital din România", a afirmat Nicolescu, după şedinţa de Guvern.
El a adăugat că oferta de listare la bursă a Electrica este o modalitate de încurajare a pieţei autohtone de capital, este o dovadă şi un angajament al Guvernului de a transparentiza şi de a îmbunătăţi performaenţele companiilor de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Parisul va avea o nouă forţă în fotbal şi nu este PSG. Klopp aşteptat în proiect. Una dintre cele mai bogate dinastii de pe planetă a cumpărat Paris FC
"Este o dovadă că statul în momentul de faţă este dispus să continue privatizările, însă la un preţ corect, la un preţ care să fie avantajos şi pentru stat, pentru că mai ales în contextul ultimelor dezvoltări în care România şi-a îmbunătăţit ratingul de ţară suntem în situaţia în care putem să vindem şi suntem dispuşi să vindem dacă preţul este unul corect", a spus ministrul.
Fără a fi luate în calcul eventualele discounturi care ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsă între aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) şi 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro).
Ministrul a anunţat că, săptămâna viitoare, se va afla la Londra pentru a promova Electrica pe piaţa de capital londoneză şi a afirmat că speră ca oferta să fie încheiată în jurul datei de 26 iunie, iar listarea efectivă să fie pe 3 iulie.
Surse au declarat recent pentru MEDIAFAX că oferta ar urma să se deruleze în perioada 16 - 25 iunie.
Prospectul ofertei va fi aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) după publicarea în Monitor a hotărârii de guvern privind stabilirea preţului.
Preţul final de vânzare va fi stabilit în funcţie subscrierile de pe tranşa investitorilor instituţionali, care pot plasa ordinele la preţuri cuprinse oriunde în intervalul 11 lei/titlu - 13,5 lei/titlu. Micii investitori vor cumpăra acţiunile la un preţ ceva mai mic, acestora urmând să le fie acordat şi un discount.
Aceasta ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar şi la preţul minim depăşind operaţiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).
Raportat la preţul mic, întreaga companie este evaluată la 3,821 miliarde lei (869,3 milioane euro), iar în funcţie de preţul maxim valoarea este de 4,69 miliarde lei (1,066 miliarde euro).
Oferta prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă acţiuni noi reprezentând 105% din capitalul social va avea trei tranşe, iar investitorii pot cumpăra atât acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi certificate globale de depozit (GDR-uri) pe piaţa de la Londra. Prin această ofertă statul vizează transferul a 51% din acţiunile companiei (177,18 milioane de titluri) către investitori privaţi. În prezent, Electrica este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei.
Potrivit ministrului delegat pentru Economie, 85% din acţiunile scoase la vânzare sunt destinate investitorilor instituţionali, iar diferenţa de 15% este pentru investitorii de retail (atât cei mari, cât şi cei mici). Tranşa destinată investitorilor de retail poate fi majorată până la 22% din acţiuni dacă va exista interes din partea acestora.
Pe tranşa micilor investitori, pentru primele 10.000 de persoane este garantată achiziţia unui număr de cel mult câte 1.000 de acţiuni, în funcţie de numărul de titluri pentru care au plasat ordin de subscriere.
Ministrul a explicat că micii investitori pot cumpăra între 250 şi 1.000 de acţiuni, garantat, iar după acest prag vor primi pro-rata în funcţie de gradul de subscriere.
Investitorii care vor subscrie în prima săptămână pentru mai mult de 1.000 acţiuni, dar mai puţin de 20.000 de titluri vor beneficia de un discount de 5%.
Oferta este intermediată de consorţiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen Bank, Societe Generale şi Swiss Capital.
Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalul lunii februarie că în urma transferului de acţiuni compania ar putea atrage peste 400 milioane de euro.
Electrica a înregistrat în primul trimestru un profit net consolidat, excluzând participaţiile minoritare, de 60 milioane lei (13,4 milioane euro), uşor sub cel din aceeaşi perioadă din 2013, iar pe tot anul 2013 a obţinut un câştig de 243,4 milioane lei (55 milioane euro), cu 32% sub cel din 2012.
Grupul Electrica a fost recent reorganizat, înainte de listarea companiei la bursă, iar, ca urmare a acestui proces, participaţiile minoritare ale grupului au fost transferate către o societate nou-înfiinţată în scopul administrării acestor active, la care statul este acţionar unic.
Segmentul de distribuţie al Electrica este reprezentat de Electrica Distribuţie Muntenia Nord., Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi compania de servicii energetice Electrica Serv, şi este limitat din punct de vedere geografic la regiunile Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud.
Segmentul de distribuţie operează în baza unor contracte de concesiune pe termen lung acordate de Ministerul Economiei, valabile până în 2054 şi în baza unor licenţe emise de ANRE, valabile până în 2027, care au opţiune de reînnoire pentru încă 25 ani. Electrica oferă, de asemenea, servicii de întreţinere şi reparaţii de echipamente şi alte servicii auxiliare reţelei sale de distribuţie şi, într-o măsură mai mică, unor terţe părţi prin intermediul filialei de servicii energetice Electrica Serv.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe