- Home
- Economic
- ORADEA, (25.03.2014, 20:20)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Electrocentrale Oradea, penalizată cu 33 de milioane de euro de Comisia Europeană
Producătorul de energie termică în sistem centralizat în municipiul Oradea, Electrocentrale Oradea, a fost penalizat cu 33 de milioane de euro de către Comisia Europeană, pentru nefinalizarea unei proceduri de achiziţie de certificate verzi, a anunţat, marţi, ministrul Mediului, Attila Korodi.
Urmărește
741 afișări
Electrocentrale Oradea, penalizată cu 33 de milioane de euro de Comisia Europeană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Ministrul Attila Korodi a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la sediul UDMR Bihor, că societatea Electrocentrale Oradea, producătorul de energie termică în sistem centralizat în municipiul Oradea, a fost penalizată cu 33 de milioane de euro de către Comisia Europeană, încă din anul 2013.
"Oradea este unul dintre cele şapte oraşe din ţară care au proiecte pentru termie, dar Oradea are şi o problemă specială, de care m-am lovit imediat când am ajuns la minister", a spus Korodi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești carnavalul horror al lui Klaus, Nicu și Marcel. Duminică te duci la vot și pui ștampila pe alb, adică pe NICIUNUL
-
Nicuşor Dan: La referendum pot vota inclusiv cei care şi-au făcut viză de flotant acum două zile
-
Fostul cancelar german Angela Merkel a încercat să încetinească aderarea Ucrainei la NATO
-
Surse din serviciile de informaţii ucrainene: Rusia ar plănui să divizeze Ucraina în trei regiuni
Potrivit acestuia, societatea Electrocentrale a fost penalizată deoarece în cursul anului 2012, când a achiziţionat certificate verzi prin intermediul unei firme de brockeraj, tranzacţia nu a fost "încărcată" în baza de date dedicată, gestionată la nivelul Comisiei Europene.
"Este o situaţie atipică, legată de schema certificatelor verzi. În 2012 Electrocentrale Oradea avea definită o anumită cantitate de emisii de gaze cu efect de seră, şi ca orice companie din Europa, dacă nu se încadrează în această cantitate, trebuie să achiziţioneze certificate verzi şi să încarce tranzacţia într-o bază de date gestionată la nivel european. Compania de termoficare din Oradea nu s-a încadrat până la 25 aprilie în termenul limită cu încărcarea de date. (...) A fost penalizată cu 33 milioane euro, iar această amendă trebuie cumva gestionată", a spus Korodi.
El a mai afirmat că "din acel moment s-a dus o corespondenţă vastă" între Ministerul Mediului şi Comisia Europeană, pentru a se afla dacă penalitatea poate fi anulată, "dar Comisia Europeană a răspuns de fiecare dată că nu poate face excepţii, pentru că asemenea lucruri se întâmplă des în Europa, şi în România s-a mai întâmplat, şi atunci decizia trebuie implementată".
"Problema este că trebuie să notificăm Administraţia Fondului de Mediu, care va trimite o decizie de impunere către Electrocentrale, pentru fiecare certificat verde cumpărat şi neîncărcat", a adăugat Korodi, potrivit căruia "două treimi din certificatele verzi cumpărate în 2012 de Electrocentrale au fost încărcate, dar o treime nu a fost încărcată".
Ministrul a spus că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, Electrocentrale a încercat să introducă tranzacţiile de certificate verzi în baza de date, dar "sistemul european a fost blocat la o anumită oră în 25 aprilie 2012", astfel că nu ştie cine este responsabil şi cine ar putea suporta paguba de 33 milioane de euro - Electrocentrale Oradea sau societatea de brokeraj cu care aceasta a colaborat.
"Electrocentrale avea obligaţia de a încărca în baza de date certificatele verzi cumpărate printr-o societate de borkeraj şi nu s-a întâmplat acest lucru înainte de închiderea sistemului", a spus Korodi.
Ministrul a adăugat că Electrocentrale are posibilitatea să deschidă o acţiune în justiţie pentru anularea amenzii.
Întrebat dacă sancţiunea aplicată de Comisia Europeană va influenţa negativ proiectul Primăriei Oradea, deja aprobat şi finanţat cu 77,7 milioane euro din fonduri UE, pentru modernizarea sistemului de termoficare a oraşului prin înlocuirea actualei termocentrale pe cărbuni, dată în funcţiune în anul 1964, cu o nouă centrală pe gaz, ministrul a afirmat că nu vede nicio legătură între cele două chestiuni.
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale Oradea, societate aflată în procedură de insolvenţă, a declarat că pe adresa companiei nu a ajuns, până în prezent, nicio notificare privind o eventuală sancţiune.
"La noi nu există niciun document din care să rezulte că Electrocentrale Oradea are de plătit o astfel de amendă", a declarat Necula, care a fost numit la conducerea societăţii abia în septembrie 2013, când l-a înlocuit pe Dragoş Gligor.
De asemenea contactat, Dragoş Gligor a refuzat să facă declaraţii în acest caz, afirmând că s-a retras din viaţa publică şi se ocupă de agricultură: "Nu am ce să vă spun. Cereţi aceste informaţii conducerii societăţii. De când am plecat din Electrocentrale am încercat să mă rup de aceste probleme".
În schimb, directorul tehnic al societăţii, Daniel Francisc, a confirmat înregistrarea cu întârziere a certificatelor de CO2 datorate de societate.
"Noi am cumpărat certificatele de pe Bursa Română de Mărfuri pe 29 aprilie, le-am livrat pe 30 aprilie şi nu a mai fost timp pentru cele 26 de ore de verificare a lor în Registrul European al Certificatelor. Pentru că ziua de 1 mai a fost zi liberă, acestea au fost predate efectiv pe 2 mai, fapt pentru care finalizarea procedurii s-a făcut mai târziu. De altfel, aşa s-a şi notat la acea dată: procedură efectuată, dar nefinalizată", a declarat Daniel Francisc.
Electrocentrale Oradea a intrat în insolvenţă în august 2013, după ce acumulase datorii de peste 300 milioane lei, din care 265 milioane lei reprezentau "datorii istorice".
Citește pe alephnews.ro: Parlamentul a înființat două comisii de anchetă ca să investigheze cheltuielile președintelui Iohannis din ultimii 10 ani, dar și neregulile din afacerea imobiliară Nordis
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Acești candidați de pe buletinele de vot nu merită și nu te reprezintă. Votul din acest an trebuie să fie exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Imagini stupefiante cu mașina lui Sebi, tânărul ucis de Vlad Pascu, în miez de noapte. Tatăl este înmărmurit: 'Lumina se stingea și se…'
CANCAN.RO
Test IQ exclusiv pentru genii | Care dintre aceste 4 numere este un număr prim: 207, 717, 777 sau 997?
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe