Elveţia publică numele străinilor investigaţi în ţările de origine pentru evaziune fiscală

Elveţia a început să publice online numele persoanelor şi firmelor străine investigate în ţările de origine pentru evaziune fiscală, inclusiv în Germania, după ce autorităţile au fost asaltate cu solicitări oficiale din partea instituţiilor fiscale din alte ţări, relatează site-ul Deutsche Welle.

Urmărește
2422 afișări
Imaginea articolului Elveţia publică numele străinilor investigaţi în ţările de origine pentru evaziune fiscală

Elveţia publică numele străinilor investigaţi în ţările de origine pentru evaziune fiscală (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Cetăţenii americani vor fi identificaţi doar prin iniţialele numelor lor.

Publicaţia elveţiană Sonntagszeitung a relatat că în urma numeroaselor solicitări oficiale venite din partea autorităţilor fiscale străine, Elveţia a decis să publice numele, datele de naştere şi naţionalităţile persoanelor respective în gazeta federală în care sunt publicate textele oficiale.

Justificarea oficială este că publicarea permite celor identificaţi şansa de a angaja un avocat şi de a lua măsuri legale, potrivit Sonntagszeitung, care s-a referit la eliminarea recentă a secretului bancar în Elveţia, la presiunea în special a Statelor Unite.

Alexandre Dumas, oficial al autorităţii fiscale elveţiene, a spus că băncile nu mai sunt interesate să caute clienţi care nu îşi mai ţin conturile în Elveţia. În schimb, Elveţia primeşte solicitări oficiale din partea altor state, pentru sprijin în vederea identificării evazioniştilor, prin intermediul administraţiei fiscale federale elveţiene din Berna.

În schimb, Elveţia a cerut ca statele care primesc informaţiile solicitate despre suspecţi să păstreze detaliile confidenţiale.

Un avocat citat de Sonntagszeitung a spus că mulţi dintre suspecţi nu ştiu că pot face recurs în Elveţia.

Ediţiile săptămânale ale gazetei federale din luna mai au conţinut zeci de decrete în care sunt menţionaţi cetăţeni spanioli, indieni, olandezi, germani, britanici, americani şi sud-coreeni, precum şi companii înregistrate în Panama, Bahamas şi Spania.

În cazul Indiei şi Germaniei, Dumas a negat că cererile oficiale pentru informaţii au avut loc în urma achiziţiilor recente, de către autorităţile fiscale, a unor date furate, referitoare la suspecţi de evaziune fiscală.

"Nu suntem niciodată siguri dacă solicitările implică date furate. Se aplică principiul încrederii", a spus Dumas.

În Germania, un număr record de 40.000 de suspecţi de evaziune fiscală au declarat anul trecut, în mod voluntar, fondurile ascunse în străinătate, potrivit unei legi noi care permite plata retroactivă a taxelor datorate şi a penalităţilor.

În luna februarie, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) a publicat date referitoare la evazionişti care au ajuns în posesia autorităţilor franceze, într-un scandal numit SwissLeaks. Banca britanică HSBC a fost acuzată să a ajutat suspecţi de evaziune fiscală din aproximativ 200 de ţări.

HSBC a prezenta scuze, iar divizia elveţiană a instituţiei financiare a anunţat că a colaborat permanent cu autorităţile elveţiene de când a aflat despre furtul datelor, în 2008.

Anterior, cele mai mari bănci elveţiene, UBS şi Credit Suisse, au acceptat plata unor amenzi în Statele Unite, în urma acuzaţiilor că au ajutat cetăţeni americani să eludeze fiscul.

În luna martie, Elveţia a semnat un acord pentru schimb automat de informaţii cu Australia, acorduri similare urmând să intre în vigoare cu Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici