- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.01.2014, 17:35)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Erste: Amploarea relaxării monetare a depăşit aşteptările noastre
Amploarea relaxării monetare anunţată miercuri de Banca Naţională a României (BNR) a depăşit aşteptările analiştilor Erste, care anticipau în principal reducerea rezervelor minime obligatorii în lei.
Urmărește
234 afișări
Erste: Amploarea relaxării monetare a depăşit aşteptările noastre (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
BNR a decis miercuri reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 3,75%, în timp ce rezervele minime obligatorii pentru lei au fost diminuate cu 3 puncte procentuale, la 12%, iar cele pentru valută cu 2 puncte procentuale, la 18%.
"Amploarea relaxării monetare a depăşit aşteptările noastre şi ale celorlalţi analişti. În timp ce restul analiştilor aşteptau o reducere a dobânzii cu 0,25 puncte procentuale, noi am pariat mai ales pe diminuarea rezervelor minime la lei", se arată într-o analiză a Erste.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Reducerea rezervelor pentru lei va elibera în piaţă aproximativ 3,5 miliarde de lei, în timp ce noul nivel al rezervelor pentru valută va îmbunătăţi lichiditatea în valută cu aproximativ 400 milioane euro, potrivit analiştilor băncii.
Erste se aşteaptă la o continuare a relaxării monetare în primul trimestru, cu scăderea dobânzii cheie la 3,5%, în timp ce rezervele minime pentru lei ar putea fi reduse la 8%, în doi paşi.
"Suntem sceptici în privinţa unei noi diminuări a rezervelor minime obligatorii pentru valută, având în vedere vârful de plată de 5,2 miliarde euro către FMI din 2014", notează Erste.
Randamentele obligaţiunilor de stat vor creşte însă pe fondul retragerii stimulilor monetari de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite şi al apropierii alegerilor prezidenţiale din luna decembrie, iar relaxarea din prezent a politicii monetare doar va atenua trendul de creştere a costului la care se împrumută statul, consideră analiştii băncii.
În opinia acestora, principalele motive ale deciziei de miercuri a BNR sunt presiunile inflaţioniste inexistente şi creditarea foarte scăzută a sectorului privat.
Inflaţia s-a situat, cel mai probabil, la 1,6% la finalul anului 2013 şi va rămâne aproape de acest nivel şi în primul trimestru, înainte de a creşte spre 3,5-4% în trimestrul al patrulea, pe fondul scumpirii alimentelor şi energiei.
Creditele în lei au avansat cu numai 1,4% în primele unsprezece luni din 2013 iar creditele în valută s-au contractat puternic, cu5,9% în termeni ajustaţi pentru variaţia cursului.
Cererea internă rămâne slabă iar vânzările retail au scăzut cu 0,1% în intervalul ianuarie-noiembrie 2013.
Rata destul de ridicată a şomajului, de 7,3% în noiembrie, cu 0,6 puncte procentuale peste nivelul din anul anterior, evoluţia dezamăgitoare a numărului de noi locuri de muncă create în economie (numai 63.000 de noi locuri de muncă în primele zece luni din 2013, mai puţin de jumătate faţă de 2012) şi o rată de creştere a salariilor reale de doar 1% afectează capacitatea populaţiei de a cheltui mai mult.
Investiţiile publice şi private sunt scăzute, după cum arată creşterea negativă a lucrărilor de construcţii şi a preţurilor producţiei industriale, se mai arată în analiza Erste.
RBS a anunţat la rândul ei miercuri că decizia BNR de reducere a dobânzii de politică monetară cu 0,25 de puncte procentuale este conformă cu aşteptările băncii şi a notat că diminuarea rezervelor minime obligatorii va elibera în piaţă 3-3,5 miliarde de lei.
BNR va continua ciclul relaxării monetare cu o nouă reducere a dobânzii cheie, la 3,5%, la şedinţa din 4 februarie, anticipează RBS, care consideră că în acest an Banca Naţională va diminua în continuare rezervele minime obligatorii.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe