Erste recomandă "acumularea" de acţiuni Petrom, cu un preţ ţintă de 0,17 lei/ titlu la 12 luni

Analiştii pentru segmentul petrol şi gaze ai grupului austriac Erste, proprietarul BCR, recomandă "acumularea" de acţiuni Petrom, cu un preţ ţintă de 0,17 lei/titlu la 12 luni, pe fondul creşterii preconizate a cotaţiei ţiţeiului.

Urmărește
21 afișări

"În pofida rezultatelor restructurării, care nu sunt încă vizibile, analiştii evidenţiază Petrom datorită expunerii sale puternice la segmentul upstream. Dat fiind că se preconizează o creştere a preţului ţiţeiului, recomandarea pentru Petrom este de «Acumulare», cu un preţ ţintă de 0,17 lei", se arată într-un comunicat al gupului austriac.

Ultimul transfer cu acţiunile Petrom la Bursa de Valori Bucureşti a fost realizat marţi, la ora 14:17, la un preţ de 0,1540 lei/titlu, în creştere cu 4,05%.

De asemenea, analiştii recomandă cumpărarea de acţiuni ale grupului OMV, proprietarul Petrom, în pofida obiectivelor de producţie mai scăzute anunţate şi a evaluării mai scăzute, la 39 euro/acţiune.

"Expunerea sa puternică pe segmentul upstream pare să fie un avantaj, datorită în principal creşterii preconizate a preţului ţiţeiului în lunile care urmează", potrivit sursei citate.

În schimb, reprezentanţii Erste declasează grupul ungar MOL la Acumulare, de la Cumpărare, şi reduc preţul ţintă la 12 luni la 13.000 forinţi. Astfel, în ciuda unei recomandări încă pozitive la bursă, analiştii Erste Group recomandă precauţie la cumpărarea de acţiuni MOL, din cauza expunerii sale puternice la mediul economic în declin din Ungaria.

"În ciuda scăderii preconizate a marjelor de rafinare, profitabilitatea companiilor din Europa Centrală şi de Est nu ar trebui să se înrăutăţească în termeni absoluţi în anii următori, deoarece nu ne aşteptăm la valori atât de mari pentru efectele cu caracter unic (one-offs) ca în trimestrele trei şi patru din 2008", se arată în comunicatul Erste.

Marjele de rafinare vor scădea cu 40% faţă de anul 2008.

Grupul austriac consideră că deşi piaţa regională va beneficia de noi capacităţi şi de costuri mai scăzute în următorii 2-3 ani, atât produsele de rafinărie, cât şi cele petrochimice se vor confrunta cu o scăderea semnificativă a cererii.

"Acesta este principalul factor care va genera o scădere preconizată a profitabilităţii în down-stream în perioada următoare", conform sursei citate.

Din perspectiva cererii, analiştii preconizează o scădere a consumului global de petrol cu 1,6 milioane barili/zi în 2009, în comparaţie cu 2008, şi se aşteaptă ca Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol să reducă în continuare capacităţile de producţie astfel încât să stopeze scăderea preţului petrolului.

"Ne aşteptăm ca preţul petrolului să ajungă în intervalul 55–65 dolari/baril în vara acestui an şi în intervalul 60-75 dolari/baril la sfârşitul anului", a declarat, în comunicat, Jakub Zidon, analist al sectorului petrol şi gaze şi autorul raportului.

Pe termen lung, prognoza de preţ a Erste Group este de 80 dolari/ baril.

Cotaţia petrolului a crescut cu 70 de cenţi în cursul şedinţei de tranzacţionare de marţi, la peste 49 de dolari pe baril, recuperând din pierderea de 7% înregistrată în sesiunea precedentă.

În pofida restrângerii estimate pentru marjele de rafinare, analiştii consideră că situaţia nu va fi prea sumbră pentru rafinăriile din zona Europei Centrale şi de Est. Ei subliniază faptul că nivelul de complexitate al rafinării din regiune este peste media globală, ceea ce le conferă o mai mare flexibilitate în faţa schimbărilor de pe piaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici