Euro digital. Ce îşi doresc oamenii de la moneda propusă de Banca Centrală Europeană

Cetăţenii zonei euro se aşteaptă ca euro digital propus de Banca Centrală Europeană să fie privat, sigur şi ieftin, a arătat miercuri un sondaj al BCE, citat de Reuters.

734 afișări
Imaginea articolului Euro digital. Ce îşi doresc oamenii de la moneda propusă de Banca Centrală Europeană

BCE lucrează la crearea unei forme electronice de numerar pentru a completa bancnotele şi monedele într-o încercare de a opri concurenţa venită din partea unor criptomonede precum bitcoin, tether şi diem, propus de Facebook.

Un sondaj efectuat de BCE a arătat nevoia de confidenţialitate la efectuarea plăţilor. Aceasta este o caracteristică cheie a numerarului, pe care unii se tem că o vor pierde după trecerea la un mijloc electronic de plată. Astfel, confidenţialitatea plăţilor e prioritatea numărul unu atât pentru persoanele private, cât şi pentru profesionişti.

„Ceea ce doresc cel mai mult respondenţii de la un euro digital este confidenţialitatea (43%), securitatea (18%), utilizabilitatea în toată zona euro (11%), absenţa costurilor suplimentare (9%) şi utilizarea offline (8%)”, a declarat BCE a declarat într-un raport care prezintă rezultatele consultării sale.

Un euro digital ar oferi titularilor o creanţă directă asupra BCE, făcându-l mai sigur decât un cont deţinut la o bancă comercială sau un portofel digital.

Consultarea BCE a arătat că jumătate dintre respondenţi erau în favoarea introducerii unui plafon pentru numărul de euro digital pe care fiecare cetăţean îl poate deţine sau a unei remuneraţii pe niveluri prin care soldurile peste un anumit prag sunt penalizate.

Două treimi dintre respondenţi au spus că numerarul electronic ar trebui oferit de intermediarii din sectorul privat şi integrat în sistemul de plăţi existent, iar un sfert şi-au dorit ca acesta să fie oferit ca un „card inteligent” sau o aplicaţie telefonică, astfel încât să poată fi cheltuit offline.

Având în vedere că proiectarea unui euro digital este încă într-un stadiu incipient, lansarea noilor mijloace de plată nu este aşteptată în următorii patru din cinci ani.

Alte bănci centrale din întreaga lume lucrează, de asemenea, la proiecte similare, China rulând deja programe pilot.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici