Euro scade la minimul ultimelor 14 luni faţă de dolar, după acordul UE - Cipru

Euro a coborât la minimul ultimelor 14 luni faţă de dolar, după ce taxa impusă de UE pentru depozitele bancare din Cipru, în schimbul programului de ajutor financiar, riscă să agraveze criza datoriilor din Europa.

Urmărește
306 afișări
Imaginea articolului Euro scade la minimul ultimelor 14 luni faţă de dolar, după acordul UE - Cipru

Euro scade la minimul ultimelor 14 luni faţă de dolar, după acordul UE - Cipru (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Cea mai mare temere este că ar putea avea loc un efect de domino, ceea ce trage euro în jos. Ce nu înţelege piaţa este că cei care îşi retrag banii ar putea să îi plaseze în altă parte în zona euro, astfel că nu cred că este rău pentru euro", a declarat Douglas Borthwick, director general la Chapdelaine & Co. în New York, relatează Bloomberg.

Euro este în scădere la bursa din New York cu 1,1%, la 1,2928 dolari pe unitate, după ce a coborât cu până la 1,5%.

Imaginile cu ciprioţii stând la coadă la ATM-uri pentru retragerea banilor au provocat temeri legate de fuga capitalului şi riscă să perturbe calmul instaurat în piaţă de când Banca Centrală Europeană s-a angajat în septembrie anul trecut să susţină ţările cu probleme financiare.

Moody’s a avertizat luni că termenii acordului pentru Cipru sunt negativi pentru deponenţii europeni şi ar putea afecta ratingurile băncilor din regiune.

Potrivit planului iniţial UE-Cipru, depozitele bancare de până la 100.000 de euro urmau să fie taxate cu 6,7%, iar cele mai mari cu 9,9%, în schimbul acordării unui ajutor financiar de 10 miliarde de euro.

Cipru va transmite însă partenerilor din zona euro o nouă propunere privind planul de taxare a depozitelor bancare. Modificarea vizată ar trebui să protejeze mai bine deponenţii care au în conturi până la 100.000 de euro, potrivit agenţiei de presă Dow Jones, citată de CNBC. Pentru a putea strânge în continuare suma de 5,8 miliarde de euro din taxa pe depozite, guvernul cipriot ia în calcul un nivel mai ridicat de taxare pentru persoanele cu depozite mari.

Banca Naţională a României a publicat luni un curs de 4,4170 lei/euro, maximul ultimelor zece săptămâni, ca urmare a pesimismului investitorilor cauzat de taxa pe depozite bancare pe care trebuie să o aplice Cipru.

În Ungaria, forintul s-a depreciat cu 0,6%, la 307,09 unităţi pentru un euro, după ce pe parcursul şedinţei a atins cel mai redus nivel din ianuarie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici