Eurobank va fi naţionalizată, alte trei mari bănci elene au planuri să rămână sub management privat

Eurobank, a patra mare bancă din Grecia şi proprietarul Bancpost, va intra sub controlul statului elen, în timp ce National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank şi Alpha Bank au planuri să atragă suficient capital de la investirori pentru a rămâne sub management privat.

Urmărește
287 afișări
Imaginea articolului Eurobank va fi naţionalizată, alte trei mari bănci elene au planuri să rămână sub management privat

Eurobank va fi naţionalizată, alte trei mari bănci elene au planuri să rămână sub management privat (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

NBG deţine Banca Românească, în timp ce Alpha Bank şi Piraeus Bank sunt prezente în România sub brand propriu.

Cele mai mari patru bănci elene, cu importanţă sistemică, au nevoie de 27,5 miliarde de euro, potrivit Fondului Elen pentru Stabilitate Financiară. Astfel, Eurobank necesită fonduri de 5,84 miliarde de euro, NBG de 9,76 miliarde de euro, Piraeus Bank de 7,34 miliarde de euro, iar Alpha Bank de 4,57 miliarde de euro.

Fondul pentru stabilitate este angajat să acopere integral necesarul de recapitalizare al instituţiilor elene de credit, folosind resurse financiare asigurate de statele zonei euro. Băncile au avut termen până la sfârşitul lunii aprilie să prezinte planuri clare de a obţine din surse private cel puţin 10% din necesarul de capital, în caz contrar urmând să treacă sub administrarea statului. Instituţiile de credit elene trebuie să-şi refacă rezervele de capital, după ce au înregistrat pierderi uriaşe din participarea la un program de şetergere a datoriei statului elen.

Procesul de recapitalizare trebuie finalizat până în luna iulie.

Acţionarii Eurobank, între care NBG cu 84,3%, au acceptat, marţi, diluarea propriilor deţineri printr-o emisiune de titluri subscrisă de fondul de stabilitate. Actualii acţionari vor deţine împreună mai puţin de 5% din Eurobank, restul urmând să treacă sub controlul statului, scrie agenţia Reuters, preluată de CNBC.

Rivalii Piraeus Bank şi Alpha Bank vor reuşi probabil să atragă o participare de cel puţin 10% de la investitori, notează Reuters, situaţie care le-ar permite să menţină managementul sub control privat.

NBG a anunţat că poate respecta pragul de 10% şi vrea să atragă din partea investitorilor o subscriere echivalentă cu 12% din acţiunile emise în recapializare.

Chiar şi în cazul NBG, Piraeus Bank şi Alpha Bank, bănci a căror conducere va rămâne sub controlul acţionarilor privaţi, fondul de stabilitate va prelua pachete foarte mari de acţiuni.

Conducerea Eurobank a afirmat că speră ca banca să revină sub control privat într-o fază ulterioară, în timp ce programul de sprijin financiar al creditorilor externi prevede ca fondul de stabilitate să vândă participaţiile deţinute la bănci în trei ani.

"Revenirea în sectorul privat este principalul scop al băncii, să revenim acolo unde ne este locul cât mai repede posibil", a declarat acţionarilor preşedintele Eurobank, Efthymios Christodoulou.

Potrivit conducerii Eurobank, banca a fost nevoită să renunţe la eforturile de a atrage capital privat, după ce fuziunea cu NBG, aflată într-o fază avansată, a fost suspendată la cererea creditorilor externi ai Greciei.

Incertitudinile create de suspendarea planului de fuziune au afectat încrederea investitorilor, consideră directorii Eurobank.

"După finalizarea schimbului de acţiuni (în cadrul fuziunii cu NBG, n.r.), Eurobank este lipsită de baza tradiţională de acţionari, acum înlocuită de participaţia de 85% a NBG. Aceştia sunt acum acţionari ai NBG. De la data transmiterii ofertei NBG către acţionarii Eurobank, banca nu a mai putut iniţia nicio acţiune strategică, ratând astfel oportunităţi semnificative pentru îmbunătăţirea situaţiei acţionariatului şi pentru obţinerea de sinergii care ar fi crescut atractivitatea pentru investitorii privaţi", a declarat directorul general al Eurobank, Nicholas Nanopoulos, potivit unui comunicat transmis bursei de la Atena.

Eurobank şi NBG aşteaptă încă o decizie finală din partea fondului de stabilitate referitor la fuziune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici