- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.02.2014, 19:15)
- Ovidiu Tempea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Excedent bugetar în ianuarie, în principal din cheltuieli de capital,aflate la jumătate faţă de 2013
Bugetul general consolidat a înregistrat în prima lună a anului un excedent de 1,5 miliarde lei, susţinut pe partea de venituri de încasări mai mari din TVA şi accize, iar la nivelul cheltuielilor de plăţi mai mici cu 57% pe segementul capital (investiţii), potrivit datelor Ministerului Finanţelor.
Urmărește
378 afișări
Excedent bugetar în ianuarie, în principal din cheltuieli de capital,aflate la jumătate faţă de 2013 (Imagine: Shutterstock)
Cheltuielile de capital s-au cifrat în ianuarie la 312 milioane lei, în scădere cu 412 milioane lei, de la 725 milioane lei în ianuarie 2013.
În nota ataşată execuţiei bugetare pe ianuarie, Ministerul Finanţelor precizează că totalul cheltuielilor pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 674,1 milioane lei, respectiv 0,1% din PIB.
În prima lună din 2013, Finanţele au raportat cheltuieli totale pentru investiţii de 1 miliarde de lei, respectiv 0,16% din PIB, ceea ce înseamnă că proiectele cu finanţare externă şi internă au compensat doar parţial scăderea cheltuielilor de la buget.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
Diferenţa pe cheltuieli de capital vine de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, care a cheltuit în ianuarie, potrivit datelor din execuţie, doar 0,5 milioane lei, faţă de 449 milioane lei în prima lună din 2013.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 17,6 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, au fost cu 10,2% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Creşteri semnificative faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent s-au consemnat la încasările din impozitul pe profit (+27,0%), la 247 milioane lei, şi TVA (+17,8% ), la 5,02 miliarde lei, aproape 30% din total.
În acelaşi timp, la impozitul pe venit încasările s-au redus cu 13%, la 1,98 miliarde lei.
Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu încasările din contribuţiile de asigurări sociale, care au crescut cu 1,2%, la 4,74 miliarde lei, Finanţele arătând că se datorează creşterii veniturilor salariale, ca urmare a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013 şi respectiv 1 iulie 2013.
Accizele au crescut cu 12,7% ca urmare a urmare a majorării accizei la bere şi ţigarete, precum şi a influenţei cursului de schimb luat în calcul la plata accizelor.
La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la venituri nefiscale, cu 14,8%.
"Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au crescut cu 204% (la 676 milioane lei - n.r.) faţă de aceiaşi perioada din anul precedent. Este de menţionat că în bugetul general consolidat, sunt înregistrate numai sumele rambursate de Uniunea Europeană aferente proiectelor al căror beneficiari sunt instituţiile publice, nefiind incluse şi cele destinate sectorului privat", se arată în nota ataşată execuţiei bugetare.
La nivelul cheltuielilor se remarcă creşteri la cele mai multe capitole, cu excepţia investiţiilor. Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 16,1 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 7,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, menţinându-se la acelaşi nivel ca pondere, respectiv 2,4% din PIB.
S-au înregistrat creşteri la cheltuielile de personal (+1,9%), ca urmare a plăţii obligaţiilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 34,9% (+740 milioane lei) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 2,86 miliarde lei.
"Creşterea cu aproximativ 700 milioane lei se regăseşte la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, datorită necesitaţii plăţii arieratelor către furnizorii de medicamente, ca urmare a implementarii Legii nr. 72/2013 prin care s-a transpus în legislaţia românească Directiva nr. 7/2011 privind combaterea întârzierilor în efectuarea plăţilor comerciale", se explică în notă.
O creştere semnificativă s-a înregistrat şi la subvenţii, cu 161,5%, la 782 milioane lei, explicată prin plata anticipată în luna ianuarie a sprijinului acordat fermierilor.
Ţinta de deficit pentru acest an a fost negociată cu instituţiile financiare internaţionale la 2,2% din PIB.
Potrivit prognozei publicate marţi de Comisia Europeană, România va înregistra în acest an o creştere economică de 2,3%, iar deflatorul se va cifra la 2,9%, ceea ce duce la un PIB de circa 660 miliarde lei.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:51
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina