- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.08.2014, 17:15)
- Adrian Dumitrache
EXCLUSIV: ASF plăteşte 12 salarii angajaţilor care depun până pe 19 august cerere de plecare voluntară
Angajaţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) care vor depune până la 19 august cereri de încetare a contractului individual de muncă vor primi, în două tranşe, compensaţii echivalente cu 12 salarii brute lunare, potrivit unui document al instituţiei obţinut de MEDIAFAX.
Urmărește
529 afișări
EXCLUSIV: ASF plăteşte 12 salarii angajaţilor care depun până pe 19 august cerere de plecare voluntară (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Planul Voluntar îşi propune să ofere salariaţilor angajaţi în cadrul autorităţii pe bază de contracte individuale de muncă (CIM) posibilitatea de a-şi exprima liber opţiunea în vederea încetării CIM prin acordul părţilor. (...) Încetarea CIM în cadrul Planului Voluntar va avea loc efectiv începând cu ultima zi lucrătoare a lunii august 2014, conform unui calendar stabilit de autoritate, dar nu mai târziu de 30 septembrie 2014", se arată într-o informare ASF adresată salariaţilor instituţiei.
Prevederile planului de încetare voluntară a raporturilor de muncă sunt menţionate şi în Contractul colectiv de muncă al salariaţilor ASF pentru perioada 2014 - 2015.
Consiliul ASF a hotărât aplicarea acestui plan în data de 30 iulie. Decizia a avut la bază concluziile "Raportului privind analiza structurii organizaţionale a Autorităţii ASF", întocmit de PricewaterhouseCoopers Audit, precum şi analizele interne ale instituţiei.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 16:30
• Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
-
astăzi, 15:24
-
astăzi, 14:59
• Zelenski le cere aliaţilor să-şi onoreze promisiunile privind livrările de arme către Ucraina
-
astăzi, 14:42
-
astăzi, 13:47
• Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare
-
astăzi, 13:07
• Veşti bune pentru români: A crescut nivelul deducerii personale
-
astăzi, 12:13
• Alegeri prezidenţiale în Croaţia. Favorit este preşedintele în exerciţiu
-
astăzi, 11:27
• Simion: Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală
-
astăzi, 11:01
• Serbia, între sancţiunile SUA şi criza gazelor: lovitură dublă pentru Belgrad
-
astăzi, 10:36
-
astăzi, 10:20
• Explozie într-un restaurant din Cehia. Şase persoane au murit
-
astăzi, 10:11
-
astăzi, 09:57
• O mamă de 17 ani şi bebeluşul ei au dispărut. Poliţia din Deva cere ajutorul populaţiei
-
-
astăzi, 09:51
Salariaţii ASF ale căror contracte individuale de muncă urmează să înceteze până la 31 decembrie 2014 nu vor putea depune cereri de încetare a CIM şi, implicit, nu vor beneficia de compensaţii.
Prima tranşă va reprezenta echivalentul a şase salarii brute lunare şi va fi achitată la data încetării CIM, respectiv ultima zi lucrătoare a acestei luni, 29 august, iar restul în termen de 45 de zile calendaristice de la încetarea contractului.
"Plata oricăror drepturi salariale sau asimilate, inclusiv a compensaţiei, se va face după reţinerea de către autoritate a impozitului, taxelor şi contribuţiilor sociale conform legii, aferente drepturilor salariale", se mai spune în document.
În cazul în care angajaţii ASF care au primit compensaţii vor fi reangajaţi în cadrul instituţiei sau într-o entitate succesoare, aceştia vor fi obligaţi să ramburseze integral compensaţia primită.
La finele lunii mai, potrivit ultimelor date comunicate de ASF, instituţia avea 597 de salariaţi, dintre care 161 de persoane ocupau funcţii de conducere (şefi departament, directori, directori adjuncţi, şefi serviciu).
ASF a anunţat, la începutul lunii iunie, că numărul funcţiilor de conducere din cadrul instituţiei va fi redus cu 35%, de la 161 la 104, după introducerea noii organigrame a instituţiei, proces care nu va afecta numărul total de posturi sau de angajaţi.
Raportul PricewaterhouseCoopers şi analizele ASF au scos în evidenţă ca necesară şi oportună luarea unor măsuri privind asigurarea unui raport rezonabil între activitatea ASF şi cheltuielile operaţionale, satisfacerea nevoii generale de reducere a cheltuielilor nenecesare privind salarizarea personalului ASF şi finalizarea procesului de integrare eficientă a structurilor organizatorice preluate de la fostele autorităţi de supraveghere din domeniul asigurărilor, pensiilor private şi valorilor mobiliare.
De asemenea, ASF trebuie să aplice măsuri privind eficientizarea proceselor funcţionale şi optimizarea structurilor organizatorice (prin eliminarea suprapunerilor de atribuţii, prin eliminarea birocratizării excesive şi a activităţilor redundante) şi redimensionarea structurii organizatorice a instituţiei.
"Faptul că măsurile prezentate la punctul nr. 1 (cele prezentate anterior - n.r.) vor presupune, printre altele şi desfiinţarea, redefinirea, înlocuirea sau, după caz, eliminarea unor funcţii şi posturi din Statul de Funcţii al ASF, implcând la nivel general o reducere numerică a numărului total al funcţiilor de conducere şi implicit a posturilor de execuţie, prin implementarea unui «Plan de restructurare/reorganizare al ASF», urmând ca numărul total al funcţţilor de conducere şi a posturilor de execuţie care urmează să fie desfiinţate/reduse sau nou infiinţate in cadrul autorităţii, să fie stabilit pe baza unei hotărâri a Consiliului ASF", se mai spune în informarea adresată angajaţilor ASF.
Potrivit contractului colectiv de muncă al salariaţilor ASF pentru perioada 2014 - 2015, în cazul concedierii unui salariat ASF în baza articolului 65 din Codul Muncii, acesta va beneficia de o compensaţie de patru salarii lunare brute realizate în luna anterioară.
"Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia", se spune la aliniatul 1 al articolului 65 din Codul Muncii.
Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă, potrivit aliniatul 2 al aceluiaşi articol din Codul Muncii.
ASF şi-a început activitatea la finele lunii aprilie 2013, prin comasarea atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Citește pe alephnews.ro: Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare. „Puterea” reunește membri ai armatei şi ai Gărzilor Revoluţionare islamice
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Documentele Reginei Elisabeta urmează să fie făcute publice în curând. Experții se tem de cenzurarea acestora
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe