- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.04.2014, 14:58)
- Ovidiu Bărbulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: După licitaţii organizate în pofida avertizărilor şi eşuate, RA-APPS va concesiona imobile
Guvernul va permite RA-APPS să încheie contracte de concesiune pentru imobile pe care le administrează, după ce a ajuns la concluzia, asupra căreia consultanţii imobiliari chestionaţi de MEDIAFAX avertizează de doi ani, că nu poate vinde prin licitaţie activele ofertate.
Urmărește
668 afișări
EXCLUSIV: După licitaţii organizate în pofida avertizărilor şi eşuate, RA-APPS va concesiona imobile (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Astfel, Executivul va acorda mandat Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), conform unui document obţinut de MEDIAFAX, să atribuie contracte de concesiune de lucrări publice şi contrate de concesiune de servicii pentru a căror executare este necesară exploatarea unor bunuri proprietate publică sau privată a statului, aflate în administrarea sa.
Concesiunea presupune încheierea unei convenţii între stat si concesionar prin care ultimul obţine dreptul de a exploata bunuri aparţinând statului pe o perioadă determinată, de cel mult 49 de ani, în schimbul unei taxe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Procedurile de atribuire vor fi iniţiate cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului, iar jumătate din sumele rezultate ca urmare a executării contractelor va rămâne la dispoziţia RA-APPS pentru lucrări de modernizări şi investiţii la imobilele pe care le administrează, restul banilor fiind vărsaţi la buget.
În documentul citat se arată că RA-APPS deţine imobile care necesită investiţii majore pentru a putea fi aduse la standarde de utilizare bună sau foarte bună, dar care de cele mai multe ori nu sunt solicitate spre a fi cumpărate, deoarece un eventual cumpărător va fi obligat ca, pe lângă un preţ "semnificativ", să aloce şi o sumă importantă pentru a aduce proprietatea la un nivel care să îi permită recuperarea investiţiei şi un eventual profit.
Necesitatea ca regia să încheie contracte de concesiune este argumentată şi prin problemele actuale de pe piaţa imobiliară, respectiv reducerea tarifelor de închiriere coroborată cu impozitarea imobilelor terenuri, proprietate privată a statului.
"Astfel, se creează posibilitatea de exploatare a bunurilor statului, a modernizării şi reabilitării acestora, prin alocarea de resurse de către un operator economic privat, concomitent cu încasarea la bugetul statului sau al RA-APPS a unor sume de bani prestabilite prin contract", se mai arată în document, amintindu-se, în acest context, că este necesară restrângerea semnificativă a bazei materiale destinate activităţii de reprezentare şi protocol, care trebuie să cuprindă doar acele imobile absolut necesare şi pe care regia le poate întreţine fără cheltuieli excesive.
O parte din sumele care vor fi obţinute de RA-APPS prin concesiune vor fi utilizate pentru reabilitarea imobilelor cu simboluri arhitecturale şi a căror stare generală de conservare este critică.
Consultanţi imobiliari au atenţionat în repetate rânduri că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actuale ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către firme private sunt alternative la vânzarea individuală a proprietăţilor, care ar asigura o transparenţă sporită şi un câştig mai bun pentru stat.
În ultimii doi ani, RA-APPS a ignorat însă aceste avertizări şi a continuat licitaţiile, iar rezultatul, prezetat la acea dată de MEDIAFAX, a fost că anul trecut a intrat pe deficit, după repetate revizuiri în scădere ale încasărilor estimate.
Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajaţi, deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele lor.
Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.
Surse oficiale au declarat că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe