EXCLUSIV. România riscă să primească banii de la CE abia anul viitor, din cauza neacreditării Autorităţilor de Management

România riscă să primească banii de la Comisia Europeană pentru proiectele cu fonduri UE abia anul viitor fiindcă se întârzie acreditarea Autorităţilor de Management, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale. Statul ar urma să crediteze sume mari pe o perioadă mai lungă de timp.

Urmărește
1267 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV. România riscă să primească banii de la CE abia anul viitor, din cauza neacreditării Autorităţilor de Management

EXCLUSIV România riscă să primească banii de la CE abia anul viitor, din cauza neacreditării AM

Autoritatea de Management (AM) a Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) ar putea transmite Comisiei Europene pentru decontare, facturi în valoare de circa 500 de milioane de euro. Însă, acest lucru se va putea face abia după acreditarea AM, facturile putând ajunge la Bruxelles abia spre sfârşitul anului, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Acestea au arătat că există riscul ca, spre sfârşit de an, Comisia Europeană să nu mai dispună de bani pentru a face deconturile către statele membre.

“Vorbim despre o sumă de 500 de milioane de euro care ar trebui să fie decontată doar pentru POIM. Însă, până în prezent, România nu are acreditată nici o Autoritate de Management. Au fost trimise la Autoritatea de Audit pachetele pentru acreditarea acestora, mai puţin pentru Programul Operaţional Competitivitate şi pentru Programul Operaţional Capital Uman. Însă, cu siguranţă, că pe anumite programe operaţionale, unde există riscuri, reprezentanţii Comisiei Europene să vină să facă verificări în România. Acest lucru ar putea face ca AM-urile să fie acreditate undeva în toamnă, în septembrie, iar facturile să ajungă la Bruxelles în ultima parte a acestui an”, au arătat sursele guvernamentale.

Aceleaşi surse au reamintit că, în anii trecuţi, spre sfârşitul anului, Comisia Europeană (CE) nu a mai dispus de fonduri pentru a deconta facturile venite din statele membre, pentru proiectele finanţate cu fonduri europene, ajungându-se astfel la un blocaj. Ţările comunitare s-au văzut nevoite să prelungească perioada de creditare pentru sumele cheltuite aferente acestor proiecte, sume ce pot atinge miliarde de euro pentru un stat membru.

Reamintim că, într-un interviu acordat MEDIAFAX, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, declara în legătură cu riscul de a depăşi deficitul de 3% din PIB, că are emoţii în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. “Singurele emoţii le am la capitolul absorbţie fonduri europene. Vorbim despre 22 de miliarde de euro. Am preluat un sistem de gestiune defect. Abia spre jumătatea anului putem acredita sistemul informatic de decont cu CE. Însă, în buget am prevăzut banii necesari astfel încât să nu se blocheze proiectele cu finanţare europeană”, recunoştea ministrul Finanţelor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici