- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.12.2013, 12:45)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EY: Piaţa de fuziuni şi achiziţii are o evoluţie sub aşteptări. În cel mai bun caz, va rămâne la nivelul din 2012
Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor de la începutul anului şi va atinge, în cel mai fericit caz, acelaşi nivel din 2012, tranzacţiile fiind afectate, printre altele, de lipsa de predictibilitate în domeniul fiscal şi cel de reglementare, potrivit EY.
Urmărește
372 afișări
Bogdan Câmpianu, director executiv EY România
"Piaţa de fuziuni şi achiziţii nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor de la începutul anului 2013, rămânând, în cel mai bun caz, la acelaşi nivel cu 2012. Lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal şi de reglementare, precum şi dificultatea atragerii de finanţare bancară au influenţat evoluţia pieţei. S-au remarcat în 2013 un număr de tranzacţii importante în sectorul serviciilor financiare, în timp ce sectorul energiei, în particular cel al energiei regenerabile, a fost cel mai afectat de instabilitatea mediului de reglementare. Pentru 2014, piaţa fuziunilor şi achiziţiilor ar trebui să reia tendinţa de creştere, pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor de creditare şi al recâştigării aşteptate a statutului de ţară cu rating investment grade", a declarat într-un comunicat Bogdan Câmpianu, director executiv corporate finance, EY România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Potrivit datelor anunţate anterior de EY România, anul trecut valoarea pieţei de fuziuni şi achiziţii s-a dublat, la 788 milioane dolari, deşi numărul trazacţiilor s-a diminuat faţă de 2011.
Evoluţia pieţei din România este în linia cu cea înregistrată la nivel global, unde în pofida aşteptărilor ca activitatea de fuziuni şi achiziţii să intre într-o fază de creştere sustenabilă la începutul acestui an, 2013 a marcat o scădere fără precedent, pentru al treilea an consecutiv.
Aceste scăderi poziţionează activitatea de fuziuni şi achiziţii la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani. Conform analizei EY, activitatea globală de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 6,2% faţă de anul 2012, cu 37.257 de tranzacţii anunţate în cursul anului, în valoare de 2.300 de miliarde de dolari, în scădere cu 6,3%, în pofida unor mega-tranzacţii - cum ar fi Vodafone - Verizon, a treia cea mai mare tranzacţie realizată vreodată.
Activitatea de fuziuni şi achiziţii a scăzut la nivel global în majoritatea sectoarelor comparativ cu 2012. Doar sectoarele de energie şi utilităţi şi cel de imobiliare au înregistrat creşteri ale volumelor de tranzacţii. Cele mai mari scăderi au avut loc în sectorul metalurgic şi de minerit, cu 27%, şi în cel de petrol şi gaze, cu 21%. Aceste rezultate nu sunt surprinzătoare având în vedere nivelul activităţii de fuziuni şi achiziţii în aceste sectoare între 2008 şi 2010.
În ceea ce priveşte valoarea, mega-tranzacţiile au adus o creştere de 153% în sectorul de telecomunicaţii, mai ales prin tranzacţia Verizon-Vodafone, iar sectorul de media şi divertisment a înregistrat o creştere de 33%. Sectorul de biotehnologie a înregistrat, de asemenea, o creştere de 32%. Tranzacţiile din sectorul telecomunicaţiilor au fost determinate de apetitul tot mai mare pentru soluţiile în bandă largă, pe măsură ce operatorii se concentrează pe oferta de servicii de date. Au avut loc, de asemenea, câteva tranzacţii notabile între sectoare, mai ales în zona de tehnologie, media şi telecomunicaţii, cum ar fi cumpărarea diviziei de terminale mobile a Nokia de către Microsoft şi cumpărarea Kabel Deutschland de către Vodafone.
Sectorul metalurgic şi de minerit a înregistrat o scădere de 51% în termeni de valoare, în absenţa oricăror tranzacţii apropiate ca valoare de unele precum Glencore/Xstrata sau TNK/BP. Sectorul bancar şi de pieţe de capital, care luase un oarecare avânt în 2012 prin realinierea portofoliilor ca urmare a noilor măsuri de reglementare, a înregistrat, de asemenea, o scădere semnificativă a valorii tranzacţiilor în 2013.
"În pofida unui nou an sub semnul recesiunii pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii, există perspective reale de relansare a activităţii de tranzacţionare în 2014. Peste o treime dintre corporaţiile globale au în plan să realizeze achiziţii în anul următor - o creştere semnificativă a apetitului pentru tranzacţii comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă din anul trecut. Există deja semnale că segmentul cel mai critic de tranzacţii, şi anume cel cu valori cuprinse între 500 de milioane de dolari şi 1 miliard de dolari, îşi revine, acesta fiind considerat, cel mai adesea, un etalon pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii în general. În cea de-a doua jumătate a anului 2013, a fost înregistrată o creştere medie lunară de 29% a volumului de tranzacţii în acest segment şi o creştere medie lunară de 26% a valorii tranzacţiilor – cea mai mare creştere înregistrată din anul 2000 încoace, exceptând scurta revenire din 2010", se menţionează în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe