- Home
- Economic
- NEW YORK, (19.05.2012, 10:15)
- Cristi Popa ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Facebook dezamăgeşte la debutul pe bursă. Din ce motiv au scăzut acţiunile reţelei de socializare?
Debutul Facebook, vineri, pe bursa Nasdaq de la New York a dezamăgit, acţiunile reţelei de socializare închizând în stagnare, din cauza unor erori care au întârziat tranzacţiile şi valorii de piaţă uriaşe la care s-a listat compania.
Urmărește
1676 afișări
Facebook dezamăgeşte la debutul pe bursă. Din ce motiv au scăzut acţiunile reţelei de socializare? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acţiunile Facebook au intrat vineri dimineaţa la tranzacţionare cu întârziere şi au deschis cu 11% peste preţul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publică iniţială. După ce au atins un maxim de 45 de dolari, titlurile tranzacţionare sub simbolul FB au scăzut rapid până la finalul şedinţei şi au închis la 38,23 dolari.
Facebook a atras 16 miliarde de dolari prin oferta publică iniţială, capitalizarea companiei la debutul pe bursă fiind de peste 104 miliarde dolari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
Analiştii anticipau că acţiunile companiei vor închide vineri pe Nasdaq cu creşteri între 10-50%, însă debutul dezamăgitor nu va afecta serios reţeaua de socializare.
Surse din piaţă susţin că banca de investiţii Morgan Stanley, principalul intermediar al ofertei publice iniţiale, a fost nevoită să cumpere acţiuni vineri pentru a apăra nivelul de 38 de dolari la care s-a listat Facebook.
Mulţi analişti anticipează că presiunile pe cotaţia bursieră a companiei vor continua săptămâna viitoare.
Listarea Facebook a fost însoţită de incidente ruşinoase pentru piaţa Nasdaq. Deschiderea a fost întârziată, deoarece operatorul bursier nu a făcut faţă volumului uriaş de ordine, iar pe parcursul şedinţei confirmarea ordinelor a fost efectuată cu întârzieri mari.
Comisia de Valori Mobiliare din SUA a anunţat că analizează situaţia.
Analiştii cred că debutul modest al Facebook a fost cauzat în principal de preţul ridicat ales de companie în oferta publică iniţială, dar şi de volumul mare de acţiuni scos pe piaţă, care au saturat probabil cererea din partea unor investitori.
Unii comentatori acuză demult că valoarea de piaţă vehiculată pentru Facebook, de peste 100 miliarde dolari, care a devenit realitate odată cu listarea de vineri, este mult prea ridicată pentru o companie cu venituri de 3,7 miliarde dolari şi profit de un miliard dolari anul trecut. Capitalizarea Facebook este mai ridicată decât valoarea cumulată a giganţilor HP şi Dell.
La sediul Facebook din California, cofondatorul şi directorul general al companiei, Mark Zuckerberg, a sunat simbolic un clopoţel pentru a marca debutul companiei pe bursă.
Îmbrăcat în tradiţionalul hanorac negru, Zuckerberg s-a îmbrăţişat şi a bătut palma cu Sheryl Sandberg, directorul operaţional executiv al Facebook, considerată drept principalul locotenent al fondatorului şi factorul de stabilitate şi disciplină într-o companie tânără, înfiinţată acum 8 ani în căminele Universităţii Harvard.
Zuckerberg deţine acţiuni Facebook în valoare de peste 20 miliarde dolari, la cotaţia de la finalul şedinţei de vineri, şi a obţinut peste un miliard de dolari prin vânzarea unui mic pachet din participaţia sa în cadrul ofertei publice iniţiale.
Listarea Facebook la bursă a creat câteva mii de milionari “pe hârtie” în rândul angajaţilor companiei, dar şi câţiva miliardari printre fondatorii reţelei şi investitorii care au susţinut devreme dezvoltarea acesteia.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:32
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
astăzi, 12:30