- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Facturile la electricitate ar putea să crească în aprilie cu până la 1%
Facturile la electricitate ar putea să crească în aprilie cu 0,5%-1% ca urmare a majorării de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a cotei de certificate verzi pe care furnizorii de electricitate trebuie să o îndeplinească pentru anul trecut.
Facturile la electricitate ar putea să crească în aprilie cu până la 1% (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Impactul creşterii cotei de certificate verzi va fi probabil de 5-6 lei pe componenta de energie regenerabilă din facturi. Deocamdată este greu de estimat impactul în valoarea finală a facturii, pentru că furnizorii vor trebui să achiziţioneze certificatele verzi aferente anului trecut pe durata lunii martie, aşa că abia în aprilie va putea fi făcut un calcul", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse din piaţa de energie.
ANRE a stabilit pentru anul 2013 o cotă obligatorie de 0,224 de certificate verzi pe MWh, cu 88,5% mai mare faţă de nivelul de 0,1188 certificate verzi pe MWh pentru 2012.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
În urma majorării cotei obligatorii, componenta de energie regenerabilă din facturile consumatorilor ar putea creşte de la 34 de lei la 39-40 de lei, au adăugat sursele.
"Chiar dacă va fi o creştere de 5-6 lei a componentei de certificate verzi, cauzată de majorare cotei, ea este posibil să fie atenuată de faptul că preţul energiei pure este scăzut. De asemenea, şi preţul certificatelor verzi este în coborâre", au precizat sursele citate.
Potrivit surselor, cota obligatorie de certificate verzi a crescut pentru că producţia de energie regerabilă aproape s-a dublat faţă de 2012, ajungând la 6.100 GWh.
Anul trecut au fost tranzacţionate 9,9 milioane de certificate verzi, în urcare cu 78,3% de la 5,55 milioane de unităţi în 2012, pe fondul creşterii accelerate a producţiei de energie din surse regenerabile.
Preţul mediu al unui certificat verde a fost anul trecut de 42 de euro, faţă de 56 de euro în 2012.
Pe de altă parte, consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%.
Sistemul certificatelor verzi este modul în care Guvernul a decis să sprijine producţia de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.
Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO