- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: Europa Centrală şi de Est rămâne o destinaţie importantă pentru investiţii cu toate că riscurile politice cresc
Deşi schimbările care s-au produs în ultimul an pe scena politică a Europei Centrale şi de Est i-au pus pe investitori în gardă, regiunea este în continuare o destinaţie importantă pentru companii din întreaga lume, comentează Financial Times.
FT: Europa Centrală şi de Est rămâne o destinaţie importantă pentru investiţii cu toate că riscurile politice cresc
Un exemplu este grupul auto german Daimler, care va investi cel puţin 500 de milioane de euro în construirea unei fabrici de motoare pentru marca sa Mercedes-Benz în Jawor, Polonia. Lista ţărilor analizate pentru proiect a inclus Ungaria, Slovacia şi România, scrie Ziarul Financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Până acum, companiile din sectoarele manufacturier, media, imobiliar şi al serviciilor financiare au ignorat tensiunile politicile şi criza constituţională din Polonia, ascensiunea extremismului în Slovacia, prăbuşirea guvernului din România şi efectele mai ample ale crizei migranţilor.
Rata de creştere economică cu mult superioară mediei UE, cheltuielile în creştere ale populaţiei şi rezervele încă neexploatate de talent şi clienţi din regiune continuă să atragă companiile şi investitorii occidentali nerăbdători să câştige expunere pe o piaţă în creştere.
Potrivit FMI, economiile statelor baltice şi ale Grupului de la Vişegrad, format din Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia, ar urma să avanseze cu 3-3,5% în acest an. În România şi Bulgaria creşterea va fi uşor mai lentă, de 2,4%, dar peste media UE, estimată la 1,9%.
Deşi fundamentele economice par solide, iar randamentele investiţiilor sunt încă ridicate, motivele de îngrijorare sunt în creştere în cele 10 ţări care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 şi 2007 din cauza riscurilor politice.
Rezultatele celor mai recente alegeri semnalează o reorientare către dreapta populistă, naţionalistă în unele state.
Cel mai notabil eveniment a fost revenirea la putere a partidului conservator Lege şi Justiţie în Polonia. De departe cea mai mare economie a regiunii, Polonia este importantă dincolo de dimensiunea sa, aceasta putând influenţa felul în care Europa de Est este percepută.
Anul 2016 nici nu începuse bine, când agenţia de rating Standard & Poor’s a anunţat o retrogradare surprinzătoare a ratingului datoriei Poloniei, ţară considerată mult timp cea mai de succes economie a fostei Europe comuniste.
Decizia de fost determinată în parte de “erodarea semnificativă a sistemului de control şi echilibrare la nivel instituţional în Polonia”. În plus, Partidul Lege şi Justiţie a “iniţiat diverse măsuri legislative despre care credem că slăbesc independenţa şi eficienţa instituţiilor cheie”.
Citeşte continuarea articolului în Ziarul Financiar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46