- Home
- Economic
- LONDRA, (30.11.2010, 12:53)
- Cojocaru Bogdan , Cojocaru Bogdan ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: Loganul, unul dintre cele mai ironice simboluri ale crizei economice
Loganul este unul dintre cele mai ironice simboluri ale crizei economice, din care industria auto din Europa emergentă a ieşit într-o formă extrem de bună, urmând să se dezvolte în continuare în dauna industriei vest-europene, apreciază Financial Times (FT).
Urmărește
113 afișări
Financial Times: Loganul, unul dintre cele mai ironice simboluri ale crizei economice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Dacia a sărbătorit în septembrie asamblarea Loganului cu numărul un milion. Modelul, lansat în 2004, a devenit unul dintre cele mai ironice simboluri ale crizei, titrează publicaţia britanică.
Cumpărată de Renault la sfârşitul anilor '90, Dacia a fost restructurată pentru a produce această maşină cu aspectul unui sedan robust.
Loganul, cu "virtuţiile" sale de maşină ieftină şi fiabilă, a fost proiectat special pentru pieţele în curs de dezvoltare, precum cele din Europa Centrală şi de Est (ECE).
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Cu toate acestea, Germania a devenit în 2009 cea mai mare piaţă pentru Logan, maşina fiind beneficiarul "accidental" al programului de stimulare economică prin care guvernul oferea şoferilor prime pentru cumpărarea unui autovehicul nou la casarea altuia vechi.
Nemţii au preferat Loganul de 7.500 de euro în dauna unor mărci precum Mercedes, BMW sau Audi, în condiţiile în care prima de casare putea urca la 2.500 de euro.
Performanţele Dacia subliniază modul în care industria auto din Europa emergentă, care a ieşit într-o formă remarcabil de bună din criza economică, se va dezvolta în continuare pe socoteala industriei din Vest.
Europa Centrală şi de Est a produs cu 7,7% mai puţine vehicule anul trecut decât în 2008, scădere mai puţin accentuată decât declinul de 19,5% înregistrat în Europa de Vest, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Producătorilor de Vehicule Motorizate.
În ECE se produc în principal automobile de dimensiuni reduse, precum Fiat Panda, în Polonia, sau Toyota Aygo, în Cehia, maşini mai ieftine, mai puţin poluante şi cu un succes mai mare în timpul crizei economice.
"Programele de reînnoire a parcurilor auto au favorizat maşinile mici. Skoda a vândut 100.000 de Fabia numai în Germania, ceea ce înseamnă că anul trecut una din şapte Fabia vândute era o Fabia din Germania", a afirmat Tim Urquhart, analist la IHS Automotive.
Unii analişti apreciază că industria auto a regiunii va fi lovită disproporţionat, pe termen scurt, de expirarea programelor de reînnoire a parcurilor auto. IHS estimează că producţia auto din Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia se va reduce de la 2,532 de milioane de unităţi în acest an la 2,525 milioane de unităţi în 2011 şi la 2,494 milioane de unităţi în 2012.
Pe termen lung, însă, ponderea producţiei din Europa Centrală şi de Est în cea totală a continentului va cotinua să urce. Participaţia acesteia la producţia totală europeană a crescut de la 9% în 1999 la 24% în 2009, potrivit UniCredit.
FT subliniază că uzinele vest-europene, îmbătrânite, prezintă un risc mai ridicat de a fi închise decât cele din Est, mai noi.
Unul dintre efectele crizei economice este acela al reducerii presiunilor costului muncii, ceea ce face ECE să fie mai competitivă, la nivelul cheltuielilor, decât era în trecut.
Mercedes-Benz va începe să construiască maşini în Ungaria în 2012, iar Ford a achiziţionat o fabrică în România, producţia urmând să înceapă anul viitor.
În septembrie, General Motors a anunţat că va investi 500 de milioane de euro într-o uzină de motoare din Ungaria pentru majorarea capacităţii.
China şi-a manifestat, de asemenea, interesul pentru această regiune, văzută ca o piaţă cu potenţial bun de creştere. Great Wall Motor Company va începe să construiască maşini în Bulgaria anul viitor, iar Chery Automobile analizează posibilitatea intrării în Polonia.
Până în prezent, tehnologiile sofisticate au fost dezvoltate, în general, în afara regiunii, în statele de origine ale constructorilor auto, reticenţi în a livra tehnologie altor ţări. Atitudinea s-a schimbat, însă. Spre exemplu, tehnologii pentru motoare de dimensiuni mici sunt dezvoltate la un centru de cercetare al Skoda din Cehia şi utilizate apoi de Volkswagen la scară largă.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe