- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.05.2012, 20:08)
- Monica Juganaru ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Finanţele renunţă la impozitul pe tranzacţie şi introduc plata anuală pe câştig
Ministerul Finanţelor a renunţat la iniţiativa de impozitare a fiecărei tranzacţii în câştig, criticată de jucătorii din piaţa de capital, şi propune ca impozitarea profitului să fie făcută anual.
Urmărește
922 afișări
Finanţele renunţă la impozitul pe tranzacţie şi introduc plata anuală pe câştig (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)
Astfel, brokerii vor determina câştigul net anual sau pierderea netă ca diferenţă între câştigurile şi pierderile înregistrate în cursul anului trecut până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, se arată într-un nou proiect de modificare a Codului Fiscal.
Potrivit proiectului precedent de modificare a Codului Fiscal, prezentat marţi, societăţile de brokeraj urmau să reţină un impozit anticipat de 16% pentru fiecare tranzacţie pe profit, prevedere care a atras imediat nemulţumirea brokerilor şi investitorilor din piaţa de capital. Aceştia au afirmat că o astfel de măsură va descuraja investitorii să tranzacţioneze şi va încetini dezvoltarea bursei, şi aşa greoaie, şi au propus revenirea la sistemul colectării unei cote anticipate de 1%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
Atât vechiul proiect, cât şi noua propunere elimină obligativitatea plăţilor trimestriale în ceea ce priveşte impozitul pe profit.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori, Lucian Anghel, s-a întâlnit miercuri cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea pentru a discuta pe tema noilor prevederi propuse. După întâlnire Anghel a afirmat că există disponibilitate din partea Finanţelor pentru a renunţa la propunerea de impozitare pe fiecare tranzacţie în câştig.
În noul proiect se spune că fiecare intermediar va calcula câştigul/pierderea la fiecare tranzacţie efectuată pentru clienţi, va calcula totalul câştigurilor/pierderilor pe tot anul, după care va transmite în formă scrisă către fiecare contribuabil informaţiile privind rezultatul tranzacţiilor efectuate în cursul anului.
Ultimul pas este depunerea la Fisc a unei declaraţii informative privind totalul câştigurilor/pierderilor pentru fiecare contribuabil.
Legislaţia actuală stabileşte că fiecare investitor pe piaţa de capital este obligat să calculeze, să declare trimestrial câştigul acumulat şi să plătească, tot trimestrial, impozitul aferent. O altă declaraţie este depusă pentru întregul an, în baza acesteia urmând să se realizeze regularizarea.
Brokerii contactaţi de MEDIAFAX considerau că reţinerea unui impozit anticipat de 16% pentru fiecare transfer bursier în profit îi va descuraja investitorii să tranzacţioneze şi va încetini dezvoltarea bursei, şi aşa greoaie. Ei recomandau revenirea la sistemul colectării unei cote anticipate de 1%.
După iulie 2010, când au fost introduse declaraţiile trimestriale şi a fost adus la acelaşi nivel impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de deţinere a titlurilor, rulajele pe bursă au scăzut aproape la jumătate.
Lichiditatea a mai revenit pe creştere doar de la finalul lunii ianuarie 2011, odată cu listarea Fondului Proprietatea, care i-a stimulat pe investitori să fie mai activi la tranzacţionare.
Citește pe alephnews.ro: Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cinci jurnaliști din Gaza au fost uciși într-un atac israelian care a vizat o grupare armată. Ce declară IDF
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe