- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.02.2024, 21:02)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Firmele germane ţin în mişcare economia României. Mesajul lui Iohannis pentru CCI Româno-Germane
- Germania este principalul partener comercial al României, cu o pondere de peste 20% în comerţul extern al României.
- Totodată, Germania este în frunte şi în clasamentul investitorilor străini.
- Peste 25.000 de companii sunt înregistrate la noi, a spus Klaus Iohannis în mesajul pentru CCI Româno-Germane.
Urmărește
958 afișări
Firmele germane ţin în mişcare economia României. Mesajul lui Iohannis pentru CCI Româno-Germane
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis felicitări Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, că rămâne un partener esenţial al economiei româneşti.
„Activităţile dumneavoastră contribuie activ, de peste 20 de ani, la consolidarea României ca destinaţie atractivă de investiţii, la facilitarea transferului de know-how şi tehnologie, prin construirea de parteneriate cu viziune pentru o economie durabilă. Germania este principalul partener comercial al ţării noastre, cu o pondere de peste 20% în comerţul extern al României. Totodată, Germania este în frunte şi în clasamentul investitorilor străini, cu peste 25 de mii de companii înregistrate şi circa 15% din totalul investiţiilor străine directe din România. Comunitatea de afaceri româno-germană participă activ la tranziţia României către economia viitorului. Implicarea dumneavoastră în legătură cu integrarea avansului tehnologic sau dezvoltarea de competenţe, în special pentru tânăra generaţie, reprezintă dovada clară a unui parteneriat constructiv şi vizionar”, a spus Iohannis în mesajul său.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Potrivit preşedintelui României, în ultimii ani, ţara noastră şi-a redefinit puternic identitatea şi rolul în plan extern, iar astăzi, la nivel european, dar şi global, este un partener apreciat şi respectat în Uniunea Europeană şi NATO.
„Creşterea nivelului de trai al românilor, performanţele economice consistente şi cadrul favorabil dezvoltării afacerilor în România sunt rezultate concrete ale garanţiilor privind respectarea valorilor democratice şi a principiilor economiei de piaţă. Parteneriatele de afaceri şi dinamica de ansamblu a investiţiilor străine reflectă pe deplin poziţionarea competitivă a României pe harta economică a regiunii. În ciuda provocărilor acumulate pe fondul crizelor multiple, care au atras o anumită încetinire a creşterii economice în 2023, România a încheiat anul cu o situaţie bună, iar perspectivele sunt în continuare optimiste, cu prognoze de creştere economică de peste 3% pentru anul 2024. Inflaţia a înregistrat o scădere semnificativă, la 6,6% la sfârşitul anului 2023, cu 1 punct procentual sub pragul estimat iniţial, tendinţă care trebuie să atenueze presiunea preţurilor asupra nivelului de trai şi să faciliteze revenirea la stabilitate şi predictibilitate financiară”, a mai spus Iohannis.
Piaţa muncii şi-a menţinut rezilienţa, înregistrând progrese în ceea ce priveşte ocuparea şi salarizarea, a mai spus Iohannis.
„Am consemnat, totodată, evoluţii favorabile privind intensificarea şi diversificarea relaţiilor comerciale, care par să atenueze dezechilibrele externe severe din ultimii ani. Un factor esenţial pentru acest climat de redresare şi rezilienţă a fost cu certitudine asigurarea stabilităţii politice, atât de necesară pentru investiţii şi pentru performanţele economice. Însă, încetinirea creşterii economice globale şi evoluţiile sub aşteptări din Europa, precum şi conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu vor continua să genereze incertitudini în planul economiei. Pentru România, dezechilibrele structurale acumulate de-a lungul timpului reclamă politici şi decizii responsabile în continuare, care să asigure sustenabilitate şi stabilitate macroeconomică. Recent, contribuţia investiţiilor la creşterea economică a devenit predominantă, însă o schimbare autentică de direcţie, cu ieşirea din paradigma modelelor de creştere bazate pe consum, necesită consecvenţă pe direcţia actuală a reformelor. Pentru perioada următoare, consolidarea capacităţii administrative şi digitalizarea administraţiei fiscale sunt reforme prioritare deja asumate. În acest sens, preocuparea pentru o administraţie eficientă şi orientată către contribuabil trebuie să reflecte inclusiv nevoile şi exigenţele mediului de afaceri”, potrivit preşedintelui României.
În sfera mediului de afaceri, Iohannis spune că sunt necesare eforturi susţinute care să contracareze declinul producţiei industriale, afectată sever de crizele suprapuse din ultimii ani.
Absorbţia şi utilizarea integrală a fondurilor europene reprezintă instrumentul cheie al modernizării şi dezvoltării României în aceşti ani, potrivit lui Iohannis. Accelerarea implementării proiectelor din bani europeni, în special a celor din PNRR, este esenţială pentru ca aceste fonduri să fie folosite, să ajungă la beneficiarii din economia reală şi să contribuie la creşterea susţinută a veniturilor românilor.
Preşedintele a mai spus că dialogul şi colaborarea dintre decidenţii politici şi mediul de afaceri reprezintă principalul catalizator al reformelor economice şi sociale de succes.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe