Firmele nu vor mai primi gaze ieftine de la 1 noiembrie

Combinatele chimice şi producătorii de energie nu vor mai primi exclusiv gaze din producţia internă, mai ieftine de aproape două ori faţă de cele importate, aşa cum au beneficiat în ultimul an, deoarece Guvernul nu a prelungit această facilitate care va expira, astfel, la începutul lunii noiembrie.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului Firmele nu vor mai primi gaze ieftine de la 1 noiembrie

Firmele nu vor mai primi gaze ieftine de la 1 noiembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul nu a luat nicio decizie în ceea ce priveşte prelungirea acestei facilităţi", a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Economiei, Ion Ariton, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Guvernul nu a programat nicio altă şedinţă până la sfârşitul lunii octombrie, când va expira această facilitate acordată combinatelor chimice şi producătorilor de energie electrică şi termică.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că Ministerul Economiei a transmis Guvernului un document în care se precizează că, din punctul de vedere al instituţiei, nu se impune prorogarea termenului în care combinatele chimice şi producătorii de energie au beneficiat de gaze ieftine din producţia internă.

"Fără prelungirea acestui termen, se consideră că este o renunţare tacită la facilitatea respectivă", au arătat sursele citate.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a anunţat, în urmă cu zece zile, că va discuta cu premierul Emil Boc eventuala prelungire a legii prin care o serie de companii chimice primesc doar gaze din producţia internă.

Surse oficiale au declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că ministrul a avut o discuţie cu premierul Emil Boc pe această temă, fără însă să fie luată o decizie.

Ministerul Economiei a decis anul trecut să sprijine industria chimică şi producătorii de energie prin alimentarea exclusiv cu gaze produse de Romgaz, al căror preţ este de circa două ori mai mic faţă de cel al gazelor importate, pentru a rezista efectelor crizei economice şi pentru a evita disponibilizarea a 9.000 de salariaţi.

Facilitatea a fost valabilă iniţial pentru perioada mai-octombrie 2009, dar a fost prelungită ulterior cu un an, până la sfârşitul lunii octombrie 2010.

Membrii Federaţiilor Patronatelor din Chimie şi Petrochimie şi cei ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) au pichetat, săptămâna trecută, sediile Guvernului şi Ministerului Economiei, cerând prelungirea facilităţii de acordare de gaze interne pentru firme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici