- Home
- Economic
- HONG KONG, (09.04.2019, 02:44)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fitch Ratings: Independenţa băncilor centrale este tot mai ameninţată
Provocările recente la adresa independenţei băncilor centrale într-un număr de ţări marchează doar începutul unei dezbateri aprofundate privind politica macro, spune Fitch Ratings în ultimul său comentariu despre perspectivele globale (Global Perspectives).
Urmărește
127 afișări
Fitch Ratings: Independenţa băncilor centrale este tot mai ameninţată
Această dezbatere ar putea apărea, în anii următori, mai ales acolo unde creşterea economică încetineşte.
Atât în pieţele emergente, cât şi în cele dezvoltate, bilanţurile puternice ale băncilor centrale, comparativ cu cele ale guvernelor, combinate cu credibilitatea bine câştigate a politicii băncilor centrale din multe jurisdicţii atrag atenţia factorilor de decizie din domeniul fiscal.
Fitch consideră că pentru investitori „ar fi înţelept să ia în considerare implicaţiile potenţiale ale presiunilor politice crescânde pentru o contribuţie mai mare din partea politicii monetare care să sprijine creşterea economică, posibil prin mijloace neconvenţionale”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
În Statele Unite creşte sprijinul pentru ideea că, din moment ce dolarul este moneda de rezervă cel mai des întâlnită la nivel global şi, concomitent, titlurile de trezorerie sunt cel mai căutat activ fără riscuri din lume, este o oportunitate pentru a finanţa cheltuielile guvernamentale sporite prin crearea de bani, pentru care există, în esenţă, o cerere nelimitată.
„Există o problemă majoră cu discuţia privind teoria monetară modernă (MMT) din SUA. Aşa cum au descoperit anterior mai multe guverne din alte ţări, presupunerea că va exista o cerere continuă pentru o monedă care trece printr-o creştere mare sau că există o ofertă în creştere susţinută contravine principiilor fundamentale ale stabilităţii preţurilor şi alegerii raţionale a investitorilor”, a subliniat James McCormack, directorul diviziei de ratinguri suverane de la Fitch.
Banca centrală cu care poate emite monedă se bazează „pe încredere, mai presus de toate”, a atras atenţia reprezentantul agenţiei de rating. Încrederea, la rândul său, se bazează pe un bilanţ solid şi prudenţă în gestionarea tuturor aspectelor legate de finanţele băncilor centrale şi ariile de responsabilitate ale politicii monetare.
„Combinaţia actuală din unele ţări a bilanţurilor puternice ale băncilor centrale şi slabe ale guvernelor este îngrijorătoare, acolo unde factorii de decizie fiscală se uită spre băncile centrale ca parte a soluţiei lor. Riscul este ca bilanţurile băncilor centrale să devină, de asemenea, slăbite, şi încrederea să scadă. Beneficiile unei inflaţii mai mici ar putea fi periclitate şi, în cazul SUA, avantajele specifice ale găzduirii monedei de rezervă mondiale şi a activului fără risc ar putea fi diminuate”, a precizat McCormack.
Băncile centrale pot avea un spaţiu de manevră mai crescut în ceea ce priveşte credibilitatea politicii în dezbaterea care a început deja, dar „guvernele au de multe ori autoritatea legală de a-şi impune voinţa”, se atrage atenţia în analiza Fitch.
„În timp ce SUA se află la o distanţă considerabilă de la adoptarea MMT aşa cum a fost prevăzută de suporterii săi, presiunile asupra băncii centrale şi a altor părţi vor creşte în perioada următoare”, mai susţine McCormack.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe