- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.06.2013, 14:57)
- Vlad Popescu
Fitch: Selectarea Nabucco pentru gazele azere ar fi condus la scăderea preţurilor
Decizia consorţiului Şah Deniz II de a exporta gaze către Europa prin conducta TAP nu va pune presiune pentru scăderea preţurilor la gaze de pe continent, în timp ce selectarea variantei Nabucco, prin Europa de Est, ar fi putut conduce la reducerea preţurilor, consideră agenţia de rating Fitch.
Urmărește
499 afișări
Fitch: Selectarea Nabucco pentru gazele azere ar fi condus la scăderea preţurilor (Imagine: Lucian Maftei/Mediafax Foto)
Astfel, capacitatea mai ridicată a Nabucco, dar şi calitatea de a deservi ţări care depind aproape în exclusivitate de gazele ruseşti, ar fi condus la un impact modest asupra preţurilor în cazul în care conducta la care este partener şi România ar fi câştigat cursa pentru gazele azere, se arată într-un comunicat transmis vineri de Fitch.
Consorţiul Şah Deniz II va exporta către Europa, prin TAP, 10 miliarde metri cubi de gaze pe an, reprezentând aproximativ 2% din consumul de gaze al Europei, insuficient pentru a afecta preţurile din regiune. Conducta tranzitează Grecia, Albania şi Marea Adriatică, având ca destinaţie finală un terminal din sudul Italiei.
Nabucco Vest, la care este partener şi România, vizează importul a până la 23 mliarde metri cubi de gaze pe an, extrase din bazinul Mării Caspice, pe ruta Bulgaria - România - Ungaria - Austria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
Gazoductul TAP are ca punct final Italia, care este deja bine aprovizionată cu gaze din mai multe surse, printre care Rusia, Algeria şi Libia.
Astfel, Italia dispune de infrastructura necesară pentru a facilita distribuţia gazelor azere către alte ţări din Europa, însă nu va avea vreun beneficiu semnificativ la nivel local prin diversificarea surselor de aprovizionare.
"Alternativa respinsă, cunoscută drept Nabucco Vest, ar fi avut capacitatea de a transporta până la 23 miliarde metri cubi de gaze către Europa în fiecare an, cu potenţiala includere de gaze din România. Aceasta ar fi avut un potenţial mai ridicat de a afecta preţurile, însă impactul ar fi fost limitat după ce capacitatea Nabucco a fost redusă semnificativ faţă de nivelul propus iniţial, de 31 miliarde metri cubi", notează Fitch.
Totodată, securitatea energetică a ţărilor de tranzit, respectiv Bulgaria, România şi Ungaria, ar fi fost îmbunătăţită semnificativ de succesul Nabucco la Şah Deniz, cele trei ţări fiind parţial dependente de gazele ruseşti.
Totuşi, există şi alte posbilităţi de a determina reducerea preţurilor, inclusiv prin propagarea impactului dezvoltării rapide a industriei gazelor de şist în Statele Unite, ascensiunea surselor alternative de energie şi perspectivele slabe de creştere economică din Europa.
Decizia consorţiului Şah Deniz are un efect uşor pozitiv asupra ratingului de credit al grupului rus Gazprom, deoarece Nabucco Vest ar fi intrat în competiţie cu gazoductul rusesc South Stream, aflat în construcţie din decembrie 2012, care va traversa Marea Neagră şi va avea o capacitate de 63 miliarde metri cubi pe an.
Selectarea TAP are un impact negativ pentru OMV, liderul consorţiului Nabucco, însă efectul este limitat deoarece afacerile cu gaze generează numai o mică parte din profitul companiei.
Planurile pentru Nabucco Vest nu au fost abandonate, deoarece conducta ar putea fi regândită astfel încât să transporte gaze din Marea Neagră către Europa. Volumul rezervelor din Marea Neagră este însă incert şi ar putea fi insuficient pentru a justifica realizarea proiectului, astfel încât companiile de gaze implicate ar putea căuta modalităţi alternative de a monetiza gazul pe plan local.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Gazele se SCUMPESC de la 1 iulie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe