FMI a aprobat revizuirea acordului cu România şi eliberarea tranşei de aproximativ 900 milioane euro
Board-ul FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu România, astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de aproximativ 900 milioane de euro, banii urmând să intre cel mai probabil luni în contul Băncii Naţionale a României.
FMI a aprobat revizuirea acordului cu România şi eliberarea tranşei de aproximativ 900 milioane euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Consiliul Director a votat în unanimitate aprobarea celei de-a cincea tranşe pentru România. Semnalul este unul puternic de susţinere a reformelor din România care urmează să fie implementate şi de încredere în modul în care lucrurile se desfăşoară. Board-ul a aprobat şi derogarea cerută de România privind ţinta de arierate", a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
El a arătat că tranşa va fi eliberată cel mai probabil luni sau cel târziu marţi.
Toţi banii vor ajunge la BNR, pentru acoperirea deficitului de balanţă, ceea ce reprezintă un alt semn de normalitate, pentru că fondurile de la FMI de regulă acolo merg, a adăugat Tănăsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
El a precizat că virările anterioare de la FMI către bugetul de stat au reprezentat o acţiune proactivă a Fondului, care a procedat similar şi cu alte state în această perioadă de criză, pentru a susţine deficite temporare.
România a încheiat în primăvara anului trecut un acord de finanţare externă cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.
Valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by în sumă de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenţa a intrat în rezervele BNR.
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat marţi că nu s-au făcut progrese în primul semestru privind reducerea nivelului arieratelor statului către firme, astfel că România ar putea cere o nouă derogare de la ţinta stabilită cu FMI la acest indicator.
De la începutul acordului, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate.
O misiune a FMI va sosi în România după data de 20 iulie pentru a evalua performanţele economice ale autorităţilor române pe primul semestru, dar şi pentru a analiza noile prognoze pentru acest an şi anii viitori. Printre indicatorii care vor fi analizaţi se regăseşte şi ţinta privind reducerea arieratele statului către companii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO