FMI a aprobat ultima evaluare a acordului cu România şi termenii viitoarei înţelegeri

Board-ul FMI a aprobat, vineri, cea de-a şaptea şi ultima evaluare a acordului stand-by cu România, bazată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului trecut, precum şi termenii viitoarei înţelegeri, de tip preventiv.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului FMI a aprobat ultima evaluare a acordului cu România şi termenii viitoarei înţelegeri

FMI a aprobat ultima evaluare a acordului cu România şi termenii viitoarei înţelegeri (Imagine: Mediafax Foto)

"A fost cel mai scurt board pe care l-am avut în doi ani, pentru că declaraţiile scrise şi răspunsurile verbale la întrebările directorilor au fost suficient de clare şi convingătoare. Percepţia unanimă a fost pozitivă faţă de ce s-a făcut în România în ultimii doi ani. Dincolo de discuţiile şi dezbaterile interne din România, la nivelul comunităţii internaţionale a existat şi există precepţia că prin eforturile din ultimii doi ani România are printre cele mai bune perspective din regiune (...) Se închide o etapă de doi ani cu sacrificii mari din partea populaţiei, dar cu efecte extrem de benefice pentru viitor", a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu.

Valoarea viitorului acord de tip preventiv va fi de 3,09 miliarde DST ( 3,46 miliarde de euro la cursul actual), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI.

Tănăsescu a precizat că membrii board-ului FMI au apreciat ideea de a asigura continuitate printr-un program care va privi în principal probleme de reformă structurală nerezolvate până în prezent.

"Sigur că mai sunt probleme, cum ar fi arieratele sau situaţia întreprinderilor de stat (...) A fost însă foarte bine primită ideea unui acord care să creeze continuitate tocmai pe problemele nerezolvate, pentru că viitoarea înţelegere se va concentra în principal pe reforme structurale", a continuat Tănăsescu.

El a explicat că există, într-adevăr, o necorelare între noul program cu FMI, care va începe de la 31 martie, şi viitoarea înţelegere cu Comisia Europeană, ce va fi semnată, cel mai probabil în mai, după primirea ultimei tranşe de 150 de milioane de euro din actualul acord.

În februarie, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că la finele lunii martie comitetul director al Fondului Monetar Internaţional va discuta cea de-a şaptea evaluare a acordului stand-by şi termenii viitorului acord de tip preventiv cu România.

România a mai primit suma de 11,27 miliarde de euro de la FMI în cadrul pachetului de asistenţă financiară de aproximativ 20 miliarde de euro. România a primit joi a patra tranşă, în valoare de 1,2 miliarde de euro, din împrumutul de la Comisia Europeană, astfel încât suma totală virată de Executivul Uniunii Europene în ultimii doi ani se ridică la 4,85 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici