FMI aşteaptă un semnal clar din partea Guvernului pentru a începe discuţiile privind un nou acord

Discuţiile dintre FMI şi România privind un nou acord ar putea începe în următoarele luni, imediat ce Guvernul va da un semnal clar în acest sens, iar în cazul în care se va ajunge la o înţelegere aranjamentul va fi unul de tip precautionary sau stand-by,potrivit reprezentantului FMI Jeffrey Franks.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului FMI aşteaptă un semnal clar din partea Guvernului pentru a începe discuţiile privind un nou acord

FMI aşteaptă un semnal clar din partea Guvernului pentru a începe discuţiile privind un nou acord (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

"Toate discuţiile legate de tipul de acord pe care ar putea să-l încheie autorităţile române cu FMI şi durata unui eventual nou acord ar putea avea loc în următoarele luni, odată ce Guvernul ne va da un semnal clar că vrea să înceapă aceste discuţii", a declarat pentru MEDIAFAX Franks, şeful misiunii FMI în România.

Franks a menţionat că încă nu a existat nicio discuţie despre tipul de acord care ar putea fi încheiat anul viitor cu România, însă a precizat că cele mai probabile forme de aranjament vor fi de tipul precautionary sau stand-by.

Reprezentantul FMI a spus că în cazul unui nou acord "în mod cert" va exista un alt set de reforme structurale pe care România va trebuie să le îndeplinească, iar acestea vizează domenii precum infrastructura, companiile de stat sau piaţa muncii.

"Dacă autorităţile române aleg să încheie un nou acord, va exista un nou set de măsuri de reformă structurală, care vor fi implementate ca parte a acelui program, dar nu vor fi incluse acest program pentru că în actualul acord agenda este deja plină", a spus Franks.

El a adăugat că viziunea FMI este ca într-un eventual nou acord să fie incluse anumite reforme structurale adiţionale care sunt necesare pentru a îmbunătăţi investiţiile în sectorul public şi funcţionarea pieţei muncii.

De asemenea, pentru a facilita creşterea pe termen lung, este nevoie ca România să aibă o infrastructură mai bună, companii de stat mai eficiente din punct de vedere operaţional, cum ar fi cele din domeniul transportului feroviar şi al electricităţii, dar şi o funcţionare mai bună a pieţei muncii şi a mărfurilor.

"Dacă autorităţile aleg să încheie un nou acord, în mod cert că vom vrea să vedem nişte reforme în aceste zone", a explicat Franks.

El a amintit că preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat interesul faţă de posibilitatea încheierii unui nou acord cu FMI, odată ce se încheie actualul acord în primăvara anului viitor.

România a încheiat în martie anul trecut un acord de finanţare externă cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu România, astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de 913 milioane de euro, banii urmând să intre cel mai probabil luni în contul Băncii Naţionale a României.

Valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by în sumă de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenţa a intrat în rezervele BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici