FMI: Preţurile cerealelor ar putea creşte cu până la 15%

Preţurile cerealelor la nivel mondial ar putea creşte cu până la 15% după ce Rusia a renunţat la un acord care permitea Ucrainei să îşi transporte în siguranţă cerealele prin porturile de la Marea Neagră, a declarat economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional.

Urmărește
155 afișări
Imaginea articolului FMI: Preţurile cerealelor ar putea creşte cu până la 15%

FMI: Preţurile cerealelor ar putea creşte cu până la 15%

„Este foarte clar că iniţiativa din Marea Neagră a fost foarte utilă pentru a ne asigura că va exista o ofertă amplă de cereale pentru întreaga lume în ultimul an", a declarat marţi Pierre-Olivier Gourinchas reporterilor, potrivit Bloomberg: „Acelaşi fenomen funcţionează în sens invers odată cu încetarea acordului, fapt care va pune o presiune suplimentară asupra preţurilor la alimente".

Deşi FMI încă îşi evaluează previziunile privind efectele încetării pactului, Fondul Monetar internaţional e de părere că o creştere de 10 până la 15% „este o estimare rezonabilă", a declarat Gourinchas, citează Ziarul Financiar.

Rusia a pus capăt săptămâna trecută pactului cu Ucraina, sporind incertitudinea privind aprovizionarea cu alimente la nivel mondial şi intensificând tensiunile din regiune. Măsura pune în pericol o rută comercială cheie din Ucraina, unul dintre cei mai importanţi transportatori de cereale şi ulei vegetal din lume, chiar în momentul în care va începe următoarea recoltă a ţării.

Luni, preţurile la grâu şi porumb au crescut după ce Rusia a atacat unul dintre cele mai mari porturi ucrainene de pe Dunăre, sporind riscurile cu care se confruntă ultima rută majoră de export de cereale a Kievului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici