„Este foarte clar că iniţiativa din Marea Neagră a fost foarte utilă pentru a ne asigura că va exista o ofertă amplă de cereale pentru întreaga lume în ultimul an”, a declarat marţi Pierre-Olivier Gourinchas reporterilor, potrivit Bloomberg: „Acelaşi fenomen funcţionează în sens invers odată cu încetarea acordului, fapt care va pune o presiune suplimentară asupra preţurilor la alimente”.
Deşi FMI încă îşi evaluează previziunile privind efectele încetării pactului, Fondul Monetar internaţional e de părere că o creştere de 10 până la 15% „este o estimare rezonabilă”, a declarat Gourinchas, citează Ziarul Financiar.
Rusia a pus capăt săptămâna trecută pactului cu Ucraina, sporind incertitudinea privind aprovizionarea cu alimente la nivel mondial şi intensificând tensiunile din regiune. Măsura pune în pericol o rută comercială cheie din Ucraina, unul dintre cei mai importanţi transportatori de cereale şi ulei vegetal din lume, chiar în momentul în care va începe următoarea recoltă a ţării.
Luni, preţurile la grâu şi porumb au crescut după ce Rusia a atacat unul dintre cele mai mari porturi ucrainene de pe Dunăre, sporind riscurile cu care se confruntă ultima rută majoră de export de cereale a Kievului.