Acest plan, în trei trepte, prevede că Grecia se va împrumuta prin intermediul noului mecanism de salvare al zonei euro pentru a răscumpăra obligaţiuni elene deţinute în prezent de BCE şi de investitori privaţi la 75% din valoarea lor nominală, menţionează publicaţia elenă To Vima, citând surse apropiate situaţiei.
UE şi FMI vor prelungi apoi la 30 de ani termenele de rambursare pentru creditele lor. Investitorilor privaţi care deţin obligaţiuni elene în valoare mai mare de 100 de miliarde de euro li se va propune extinderea scadenţei la 15-20 de ani.
Aceste măsuri vor avea ca rezultat „reprofilarea” a aproximativ două treimi din datoria totală a Greciei până la sfârşitul acestui an.
Grecia este primul stat din zona euro care a apelat la ajutorul UE/FMI, în primăvara anului trecut, primind împrumuturi de 110 miliarde de euro după ce statul nu s-a mai putut finanţa de pe pieţele de capital din cauza îngrijorărilor invesitorilor legate de datorii şi deficitul bugetar, notează Reuters.
Datoria publică elenă ar putea urca la 158% din Produsul Intern Brut în 2013, nivel considerat nesustenabil de mulţi analişti.
Ministrul elen de Finanţe, George Papaconstantinou, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că se duc discuţii informale referitoare la găsirea unor modalităţi pentru reducerea datoriei greceşti fără retructurarea acesteia, printre care răscumpărarea de obligaţiuni.