FOCUS Infecţiile rezistente la medicamente: care este strategia producătorului autohton Antibiotice Iaşi

Infecţiile rezistente la medicamente ar putea produce o criză economică cu impact similar sau chiar mai sever ca acela al crizei din 2008, aşa că recent mai multe companii farmaceutice internaţionale au semnat un acord pentru coordonarea eforturilor de combatere a supermicrobilor.

Urmărește
1962 afișări
Imaginea articolului FOCUS Infecţiile rezistente la medicamente: care este strategia producătorului autohton Antibiotice Iaşi

FOCUS Infecţiile rezistente la medicamente: care este strategia producătorului autohton Antibiotice Iaşi (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Care este strategia singurului producător autohton, Antibiotice Iaşi? În România, cercetarea nu mai este ”regina” economiei, cu atât mai puţin a sănătăţii, pentru că institutele de profil şi-au restrâns activitatea rând pe rând. La Antibiotice Iaşi încă se mai desfăşoară cercetare, însă e greu de estimat contribuţia acesteia în combaterea superbacteriilor, în condiţiile în care fabrica produce şi sub patentul unor companii străine. În plus, cercetarea înseamnă fazele de la testare până la punerea în producţie. Centrul de Cercetare – Dezvoltare are are 70 de angajaţi, Antibiotice fiind implicată în activităţi de formulare farmaceutică, analize fizico-chimice, transfer tehnologic, studii de bioechivalenţă şi farmacovigilenţă.

TITLURILE ZILEI

Pe lângă penicilină, antibiotic de bază, compania din Iaşi produce 148 de medicamente generice de uz uman şi veterinar, plus substanţa numită Nistatină (pentru afecţiuni dermatoinfecţioase), medicamente specifice tratării bolilor infecţioase, dar şi patologiilor cardiovasculare, neurologice, dermatologice, oncologice şi ale sistemului nervos central. ”Suntem prezenţi cu medicamente şi substanţa activă Nistatină în România şi alte 73 de ţări ale lumii. Pentru Nistatină, compania noastră deţine locul I la nivel mondial între producătorii de profil. În România, continuăm să fim principalul producător de medicamente generice antiinfecţioase şi un producător cu medicamente competitive şi accesibile în farmacii”, spun reprezentanţii Antiobiotice Iaşi.

Fondată în 1955, Antibiotice Iaşi este societate pe acţiuni, Ministerul Sănătăţii fiind acţionar majoritar, cu 53,02% din acţiuni. În luna iunie a acestui an compania a realiat o livrare record de produse injectabile pentru piaţa SUA: şase containere cu produse injectabile antiinfecţioase,

Nafcilină şi Ampicilină. Pe lângă aceste produse în 2015 a fost finalizată procedura de autorizare pe piaţa SUA a unui nou produs marca Antibiotice. „Este o livrare importantă de produse finite către piaţa SUA. Cu acest transport, valoarea exporturilor de produse finite şi Nistatină realizate către piaţa americană, în semestrul I, ajunge la 3,4 milioane de dolari, o valoare dublă faţă de cea obtinuţă în primul semestru din anul 2015”, a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice.

Antibiotice a incheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri la export de 20,5 milioane euro, în creştere cu 7% faţă de anul 2014. Principala piaţă de desfacere în 2015 a fost America de Nord, în principal prin exporturile de produse injectabile pe piaţa S.U.A., Antibiotice având înregistrate şase produse pe această piaţă. Produsele Antibiotice au fost exportate şi pe pieţele din Europa, Orientul Mijlociu şi Rusia.

Pe de altă parte, compania recomandă prudenţă în administrarea antibioticelor. ”Compania Antibiotice, în cadrul strategiei de responsabilitate socială, a dezvoltat un program orientat spre informarea şi educarea populaţiei privind utilizarea raţională a antibioticelor. Ne dorim derularea acestui program şi pe viitor, fiind convinşi că numai printr-un efort susţinut astfel de iniţiative vor determina o responsabilizare privind utilizarea raţională a oricărui medicament, în speţă a antibioticelor. Astfel de proiecte au relevanţă strategică pentru industria de medicamente şi contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi la creşterea speranţei de viaţă”, a transmis pentru MEDIAFAX ec. Mihaela Melinte, purtător de cuvânt Antibiotice Iaşi.

Consumul ridicat de antibiotice şi o anume întârziere în cercetare au dus la dezvoltarea de supermicrobi care provoacă infecţii ce nu pot fi combătute. În această situaţie, 13 companii internaţionale din domeniu au semnat săptămâna trecută un acord de parteneriat pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen. Cum între semnatarii acordului sunt şi trei companii cu care Antibiotice are relaţii contractuale directe, oficialii firmei ieşene se consideră reprezentaţi în acordul semnat la 19 septembrie.

Un raport al Băncii Mondiale evidenţiază faptul că situaţia în care antibioticele şi medicamentele antimicrobiene nu mai tratează infecţiile în modul corespunzător ar putea conduce la pierderi de mai mult de 5% dinPIB pentru ţările cu venituri reduse şi pot aduce în situaţia de sărăcie extremă 28 de milioane de persoane până în 2050, în general în ţările în curs de dezvoltare.

Spre deosebire de criza financiară din anul 2008, nu există perspective de revenire ciclică pe termen mediu, deoarece impactul acestei situaţii ar persista, spune Banca Mondială.

Creşterea globală a costurilor asistenţei medicale poate varia între 300 de milioane de dolari şi poate depăşi nivelul de 1 miliard de doalri pe an până în 2050.

Până în anul 2050 declinul global al producţiei de şeptel poate varia între 2,6% şi maxim 7,5% pe an.

Cu totul, fenomentul rezistenţei la antibiotice ar putea duce la pierderi economice globale de aproximativ 100.000 de miliarde de dolari în total până în 2050.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici