- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.08.2021, 15:39)
- Alexandru Nanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI prognozează o creştere economică de 7% în acest an pentru România, o estimare mai bună decât cea anterioară
- FMI a dat publicităţii noile prognoze economice pentru România.
- Au fost publicate concluziile analizei anuale pe care o face cu fiecare ţară conform articolului IV din statutul instituţiei.
Urmărește
929 afișări
FMI spune că România a traversat cu bine anul 2020 având o scădere economică de numai 3,9%, un rezultat peste media uniunii europene care a avut o scădere economică de 6,2%.
Măsurile fiscale şi monetare luate de autorităţi au contribuit la reducerea scăderii economice din 2020 şi la o situaţie economică mai bună decât aşteptările.
“Prognozăm o creştere economică de 7% în 2021 care să fie susţinută de creşterea consumului privat şi acompaniată de o creştere tranzitorie a inflaţiei. Investiţiile publice vor fi susţinute de creştere fondurilor europene în special de noul program. Deficitul de cont curent este prognozat să se reducă moderat pe termen mediu odată ce consolidarea fiscal (reducere deficitului bugetar) îşi va produce efectele, iar decelerarea creşterii economice va îndrepta economia spre nivelul de potenţial optim”, spune FMI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Economia României a recuperat pierderile din 2020, iar acum are o creştere accelerată: Guvernul mizează pe o creştere economică de 7%, în timp ce premierul, personal, se aşteaptă la o creştere economică de aproape 10%.
Comisia Europeană are o prognoză de 6,7% iar analiştii economici au prognoze care variază între 7-8%.
FMI spune că o creştere a ratei de vaccinare este cea mai importantă măsură de politică economică astfel încât recuperarea să fie cât mai rapidă.
FMI atrage atenţia că deşi economia i-a revenit există sectoare care sunt în continuare sever afectate şi de aceea noul plan de măsuri trebui să se adreseze acestora.
“Dacă recuperarea economică este mai susţinută autorităţile ar trebui sa economisească surplusurile de venituri”, menţionează FMI.
FMI spune că România are nevoie de măsuri suplimentare pe termen mediu pentru reducere deficitului bugetar spre ţinta de 3% din PIB.
Taxarea trebui să fie mai eficientă, menţionează instituţia.
Cheltuielile trebui să fie reprioritizate pentru susţinerea investiţiilor publice în acelaşi timp cu o creştere a salariilor şi a pensiilor sustenabilă.
Guvernanţa corporativă trebuie întărită iar programele anticorupţie sunt esenţiale, menţionează FMI.
Creşterea economică pe termen mediu a României depinde de atragerea resurselor financiare din planul PNRR.
În privinţa politicilor monetare şi financiare, FMI spune că BNR trebuie să aibă o politică care să susţină recuperarea economică astfel încât consolidarea fiscală la nivelul bugetului să fie mai puţin severă.
Creşterea inflaţiei trebuie monitorizată astfel încât să fie readusă în intervalul de prognoză.
BNR trebuie să se pregăteşte şi pentru creşterea creditelor neperformante astfel încât băncile să poată să susţină aceste pierderi.
Odată de criza se va absorbi rata de schimb RON/EUR trebuie să fie mai flexibilă pentru a absorbi şocurile interne şi a reducerea creşterea deficitului de cont curent.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe