Ford România, dată în judecată de o primărie din Dolj

Primăria localităţii doljene Cârcea a dat în judecată, la sfârşitul lunii martie, Ford România, solicitând înscrierea producătorului american de automobile în Registrul agricol al comunei pentru a plăti taxele şi impozitele, care s-ar ridica, după un calcul estimativ, la circa două milioane de euro.

Urmărește
249 afișări
Imaginea articolului Ford România, dată în judecată de o primărie din Dolj

Ford România, dată în judecată de o primărie din Dolj (Imagine: Mediafax Foto)

Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, a declarat, luni, că la începutul lunii septembrie 2008 Consiliul Local a transmis o adresă către Ford prin care îi solicita plata taxelor şi impozitelor la bugetul local al comunei.

"În septembrie 2008, Consiliul Local a depus o adresă la Ford prin care a solicitat să depună declaraţia de impunere la Cârcea şi să se înscrie în Registrul agricol al comunei pentru a plăti impozitele şi taxele la noi. O lună mai târziu, în octombrie, am primit un răspuns de la ei prin care ne spuneau că nu-i interesează şi că să se înţeleagă între ele cele două administraţii, respectiv Cârcea şi Craiova", a declarat primarul Valerică Pupăză.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii acţionarului majoritar de la Ford România SA, Automobile Craiova SA (ACSA), au ajuns la Primăria din Cârcea, solicitând mai multe documente, au consultat hărţile cadastrale, au dat dreptate autorităţilor locale, însă totul s-a oprit aici.

În aceste condiţii, Primăria localităţii Cârcea a dat în judecată Ford, acţiunea fiind depusă la sfârşitul lunii martie, la Tribunalul Dolj, secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. Primul termen al procesului este în 5 mai.

Conform primarului, Ford România SA ar trebui să plătească anual în jur de două milioane de euro pentru taxe şi impozite locale la Cârcea.

Ford plăteşte taxe către Primăria Craiova până la lămurirea situaţiei admistrative a terenului

Ford nu a primit citaţie la procesul intentat de Primăria Cârcea, prin care acesta solicită înscrierea producătorului auto în Registrul agricol al comunei pentru a plăti taxe şi impozite, iar până la clarificarea situaţiei, compania va achita sumele datorate către Primăria Craiova, ca şi acum.

"Până la 6 aprilie 2009 (luni - n.r.), Ford România nu a primit o citaţie privind acţiunea formulată de Consiliul Local Cârcea. În toamna anului 2008 a existat o corespondenţă între Ford şi autorităţile locale din Cârcea şi Craiova privind acest subiect. În absenţa unui punct de vedere unitar între autorităţile locale cu privire la delimitarea administrativ-teritorială a localităţilor Cârcea şi Craiova, Ford a continuat să plătească la timp şi integral obligaţiile fiscale către autorităţile din Craiova, acolo unde au fost plătite încă de la înfiinţarea uzinei, inclusiv în perioada în care aceasta a făcut parte din Grupul Daewoo", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Nadia Crişan, reprezentant al Ford România.

Potrivit oficialului Ford România, compania va plăti taxele către Craiova până la clarificarea situaţiei.

În 2007, Primăria Cârcea a câştigat un proces cu privire la supermarketul Metro

În noiembrie 2007, Primăria Cârcea a câştigat, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel (CA) Craiova, prin care instanţa a obligat înscrierea în Registrul agricol al comunei a supermarketului Metro, care plătea taxe şi impozite municipiului Craiova.

Instanţa a stabilit că supermarketul este amplasat pe teritoriul administrativ-teritorial al comunei Cârcea, aşa cum a fost stabilit el prin Legea 2/1968, privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România.

“Primăria a venit cu argumentul căderii legii în desuetudine, întrucât nu mai corespunde realităţilor. Însă, întrucât instanţa nu a avut o altă lege la care să se raporteze, a dat câştig de cauză comunei Cârcea”, a explicat la acea vreme purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Craiova, judecătorul Aurel Ilie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici