Foşti angajaţi ai RAAN au protestat, nemulţumiţi că nu le-au fost achitate salariile compensatorii

Aproximativ o sută de foşti angajaţi ai RAAN, aflaţi în şomaj din noiembrie 2015, au protestat, marţi, în faţa sediului companiei din Drobeta Turnu Severin, nemulţumiţi că nu le-au fost achitate salariile compensatorii, oamenii blocând traficul în zonă pentru câteva zeci de minute.

Urmărește
440 afișări
Imaginea articolului Foşti angajaţi ai RAAN au protestat, nemulţumiţi că nu le-au fost achitate salariile compensatorii

Foşti angajaţi ai RAAN au protestat, nemulţumiţi că nu le-au fost achitate salariile compensatorii

Foştii angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) s-au adunat, marţi, în jurul orei 10.00, în faţa sediului central al companiei, ei încercând să discute cu conducerea Regiei, pentru a le fi achitate cele şapte salarii compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă, pe care ar fi trebuit să le primească în 1 noiembrie, odată intrarea în şomaj.

Mai mulţi reprezentanţi ai protestatarilor au intrat în sediul companiei, în încercarea de a sta de vorbă cu administratorul judiciar şi cu administratorul special, însă cei doi nu au fost găsiţi.

Ulterior, foştii angajaţi au traversat alternativ cele două benzi ale bulevardului Nicolae Iorga din faţa sediului RAAN, blocând astfel traficul în zonă.

La faţa locului au ajuns mai multe echipaje ale Poliţiei Rutiere şi Jandarmeriei Mehedinţi, iar după câteva zeci de minute protestatarii au renunţat la acţiune.

Câţiva foşti angajaţi ai RAAN au reclamat că plata salariilor compensatorii se face discriminatoriu.

”Am făcut o petiţie către domnul ministru al Energiei în care am solicitat să ne comunice de ce nu ne sunt achitate cele şapte salarii compensatorii, conform Codului Muncii, contractului colectiv de muncă şi a deciziei de concediere. Am primit un răspuns ieri de la domnul Dănuţ Adrian Ciontaş, şef de birou, în care îmi spune că «administratorul special distribuie sumele provenite din furnizarea agentului termic către salariaţii care contribuie la realizarea acestui serviciu». Eu m-am considerat discriminată dacă pe cei de la Romag Prod, care păzesc apa grea, îi plătesc cu 40, 50, 60 de milioane (n.r. - lei vechi) şi pe cei de la RAAN Executiv îi plătim, eu m-am simţit discriminată.”, a spus o fostă angajată a platformei Romag Prod a Regiei Aunonome pentru Activităţi Nucleare.

”Este vorba despre şapte salarii compensatorii, bani care trebuiau daţi când s-a făcut lichidarea la Romag Prod şi la Romag Termo şi nu i-am primit”, a spus un alt fost angajat al Regiei.

”Aşteptăm să vedem când ne dau cele şapte salarii pe care ni le-au promis. Am lucrat la Romag Prod şi acum sunt în şomaj. Urmăm nişte cursuri de calificare să vedem dacă ne găsim de lucru”, a afirmat un alt bărbat care a participat la protest.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, administratorul special al RAAN, Ion Sârbulescu, nu a putut fi contactat pentru a prezenta un punct de vedere în acest caz, el aflându-se marţi, la Bucureşti, la Ministerul Energiei, potrivit unor angajaţi.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

În 1 noiembrie 2015, 1.525 de angajaţi ai RAAN au fost disponibilizaţi, ei primind ajutor de şomaj timp de doi ani şi un venit de completare până la cel mult 1.700 de lei lunar, în funcţie de vechime.

În 28 ianuarie 2016, judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Mehedinţi urmează să stabilească dacă admite cererea adunării creditorilor RAAN de intrare în faliment a companiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici