FOTO Bell Helicopter avansează din nou ideea unui elicopter de atac construit în parteneriat cu România

România are cel mai mare potenţial din Europa pentru a deveni partenerul Bell Helicopter în vederea construcţiei elicopterului de atac AH-1Z Viper care să îi permită firmei americane să aibă o producţie la nivel internaţional, a declarat Richard Harris, vicepreşedintele Bell Helicopter, miercuri.

Urmărește
1204 afișări
Imaginea articolului FOTO Bell Helicopter avansează din nou ideea unui elicopter de atac construit în parteneriat cu România

Bell Helicopter avansează din nou ideea unui elicopter de atac construit în parteneriat cu România

„Cautăm primul partener internaţional solid care să ne permită să avem o producţie la nivel internaţional. Cred că acest partener este România, în patru-cinci ani. Luăm în considerare şi alte ţări, pentru că politicile şi bugetele se schimbă şi trebuie să luăm în calcul şi alte opţiuni. România are cel mai mare potenţial în Europa”, a declarat Richard Harris, vicepreşedinte pentru dezvoltarea afacerilor militare internaţionale al Bell Helicopter.

Procesul pentru ca România să devină un hub al Bell Helicopters pentru construcţia elicopterelor AH-1Z Viper poate dura între patru şi cinci ani, în contextul în care angajaţii români trebuie instruiţi în Statele Unite.

„Un întreg proces de formarea şi de instruire a angajaţilor trebuie făcut înainte: de evaluare a instrumentelor existente, de formare a românilor în America. Procesul poate dura între patru şi cinci ani. În mod obişnuit, când lucrăm cu un partener, la început, Bell Helicopter va construi în Texas primele cinci sau şase elicoptere româneşti cu specialişti români care vor veni în Statele Unite pentru a învăţa care sunt procesele, apoi totul va fi tranziţionat încetul în încetul în România, până când toate procesele vor putea fi făcute aici”, a precizat Harris.

Pentru ca Bell Helicopter să producă în altă ţară elicoptere sau componente ale acestora, compania are nevoie de aprobarea licenţei din partea administraţiei Statelor Unite.

„Există cadrul strategic pentru a se obţine licenţa pentru ca producţia de elicoptere americane să se facă în România”, a spus Harris, subliniind că aceasta este opinia lui personală.

„Preşedintele Trump se întâlneşte cu parteneri strategici. România este un partener strategic, cu un rol strategic în NATO, ale cărei cheltuieli de apărare au atins 2% din PIB. Văd un nou capitol care se poate deschide pentru România, într-o poziţie cheie”, a spus Harris, evidenţiind că este propria lui opinie.

Bell Helicopter a propus industriei române să participe la licitaţia pentru fabricarea unor componente ale elicopterului AH-1Z Viper. „Ar fi o bună tranziţie ca la IAR Ghimbav să se producă coada elicopterului”, a spus Harris.

Vânzarea de elicopetere ale companiei americane este realizată de guvernul american. Până în prezent, Guvernul României nu a contactat executivul american pentru a da un răspuns acestei propuneri, a spus Harris.

Costul elicopterului AH-1Z Viper, produs pentru Marina Americană, este stabilit de guvernul Statelor Unite şi este de 30 de milioane de dolari. „Costul de operare al elicopterului Viper este cu 30% mai mic decât al oricărui alt elicopter din lume”, a precizat Harris.

„Elicopetrul AH-1Z Viper i-ar fi foarte folositor armatei române”, a mai spus vicepreşedintele Bell Helicopter.

Reprezentanţii Bell Helicopter au, săptămâna acesta, întâlniri cu autorităţile române şi vor face vizite companiilor aerospaţiale pentru a evalua potenţialul României ca partener de construcţie. Pe durata verii se va face o evaluare, iar în octombrie, compania ar trebuie să aibă concluziile în privinţa capabilităţilor României ca partener, a spus Harris.

Bell Helicopter a fost invitată, în martie, de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu, pentru a analiza industria din România. „Am fost aici în martie, ca parte a discuţiilor economice dintre România şi Statele Unite. Am fost invitaţi de ministrul pentru mediul de afaceri, Alexandru Petrescu, pentru a vedea oportunităţile de industrie”, a precizat Harris.

În urmă cu patru ani, compania Bell Helicoper a fost abordată de Ministerul Economiei cu propunerea de a lua în calcul România ca oportunitate de industrie.

Citeşte şi: De ce tot "zboară" elicopterele în jurul Guvernului sau cum va juca România un brelan de şeptari cu două chinte sparte

Bell Helicopter a avut în 1996 un parteneriat cu IAR Ghimbav pentru fabricarea de elicoptere de atac, care urmau să se numească Dracula, dar din motive politice şi de circumstanţe, acest joint-venture nu a mai funcţionat, a precizat Harris. „Ne-am dorit ca Dracula să reînvie în România”, a spus reprezentantul Bell Helicopter.

În noiembrie 2016, compania americană Bell Helicopter a semnat un memorandum de înţelegere cu IAR - Ghimbav în vederea potenţialei colaborări ce ar consta în sprijin tehnic, în caz că România cumpără elicopterul de atac AH-1Z Viper.

Bell Helicopter are sediul în Fort Worth, Texas şi este parte a conglomeratului de aeronautică Textron. Compania a produs 35.000 de aeronave în istoria sa. Bell Helicopter are uzine în Amarillo, Texas si Mirabel, Canada plus centre de servicii şi logistică în Amsterdam, Praga, Canada, Singapore şi SUA.

În 2016, Bell Helicopter a avut vânzări de 3,2 miliarde de dolari, care au reprezentat 23% din cifra totală a vânzărilor Textron, de 13,8 miliarde. Din totalul vânzărilor Bell Helicopter, 36% o reprezintă vânzările comerciale şi 64% partea militară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici