- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.06.2017, 08:54)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOTO, VIDEO | Vechii şi noii miniştri, audiaţi rapid şi validaţi de comisii. Schimbări majore în programul de guvernare
Vechii şi noii miniştri au fost audiaţi în procedură rapidă şi au fost validaţi de comisii. Schimbări majore au intrevenit în programul de guvernare care vor afecta mediul de business, astfel încât din ianuarie 2018 impozitul pe profit va fi aplicat pe cifra de afaceri.
Urmărește
814 afișări
Noii miniştri, audiaţi în Parlament. Mihai Fifor, senator PSD, validat de comisiile parlamentare ca ministru al Economiei
Conform noului program de guvernare al PSD, pe care guvernul Tudose ar trebui să îl pună în aplicare, de la 1 ianuarie 2018 companiile nu vor mai plăti impozit pe profit, ci pe cifra de afaceri, cu 2-3 trepte de impozitare.
PSD nu a făcut alte precizări pe această temă. Impozitul pe cifra de afaceri va fi o revoluţie în fiscalitatea românească pentru că va lovi companiile cu venituri mari, dar care raportează impozit mic.
Cifra de afaceri a tuturor companiilor din România a fost în 2015 de 275 miliarde euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Până la ora 14:00, prezența la vot este de 27,11 %. 5 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Geoană acuză manipulare prin exit-poll-uri: De ce minţiţi românii?
-
Primele date exit-poll din ziua votului. Rezultate alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Când aflăm cine ajunge în turul 2
În ceea ce priveşte impozitarea profitului, programul de guvernare propune impozitarea suplimentară a profiturilor obţinute din extracţia de resurse natural şi neprelucrate în România, cu cel puţin 20%, prin adoptarea noii legi a redevenţelor, cel târziu la finalul anului 2017.
Vor avea de câştigat companiile care raportează profit mare şi plătesc impozit pe profit, şi vor avea de pierdut companiile care au cifră de afaceri mare, dar raportează pierderi.
Mihai Fifor, validat de comisiile parlamentare ca ministru al Economiei
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, joi, pe Mihai Fifor, candidatul PSD pentru funcţia de ministru al Economiei, 37 de voturi fiind pentru şi 13 împotrivă.
În discursul său prezentat parlamentarilor, Mihai Fifor a spus că obiectivul său prioritar este trecerea de la industriile intensive la industriile inovative, explicând că „se impune ca element central reindustrializarea României”.
„Companiile aflate în dificultate - CE Hunedoara, CE Oltenia sau Oltchim - nu se vor închide, ci vor urma un model de restructurare şi reorganizare asemănător celui de la Hidroelectrica”, a precizat ministrul propus pentru Economie.
CITEŞTE şi Mihai Tudose, despre Mihai Fifor, absolvent de filologie, propus la Ministerul Economiei
Mihai Fifor a mai spus că va propune o serie de programe de dezvoltare sectorială destinate „valorificării superioare a resurselor minerale” ale ţării, dar şi pentru industria de apărare.
Mihai Fifor (47 de ani) este propunerea PSD pentru functia de ministru al Economiei. Fifor, senator PSD de Arad, este liderul senatorilor PSD si seful comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. Absolvent de filosofie si cu doctorat in antropologie sociala, el a fost refuzat de presedintele Iohannis in 2015, cand premierul de atunci Victor Ponta l-a propus ca ministru al Transporturilor. El a absolvit in 2009 cursul "Securitate si buna guvernare" la Colegiul National de Aparare, precum si Colegiul National de Afaceri Interne.
Toma Petcu, validat ca ministru al Energiei de către comisiile permanente din Parlament
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, joi, pe Toma Petcu, candidatul ALDE pentru funcţia de ministru al Energiei, 36 de voturi fiind pentru şi 16 împotrivă.
Toma Petcu a precizat, în discursul său prezentat parlamentarilor, că îşi propune să menţină producţia de cărbune necesar sistemului energetic, menţionând că după experienţa de astă-iarnă s-a dovedit din nou dependenţa României faţă de sistemul de producţie a energiei bazat pe cărbune. Mai mult, candidatul ALDE a spus că pentru alimentarea cu energie a zonei de vest a ţării este necesar ca unităţile Complexului Energetic Hunedoara - Mintia şi Paroşeni - să funcţioneze din plin.
„Marea problemă a Complexului Energetic Hunedoara este pe partea de minerit”, a spus Toma Petcu.
Oficialul, care a fost ministru al Energiei şi în perioada ianuarie-iunie, a criticat unele întârzieri în aplicarea măsurilor specifice din domeniul energetic, dar a menţionat că a reluat negocierile cu partenerii din China pentru Unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavodă.
De asemenea, Toma Petcu a mai spus că este importantă şi fuziunea Elcen-RADET, ca „o măsură de pregătire pentru iarnă” a sistemului energetic din Bucureşti.
Laufer, validat în funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, joi, pe Ilan Laufer, candidatul PSD pentru funcţia de ministru pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat cu 35 de voturi fiind pentru şi 11 împotrivă.
În discursul său, Laufer a enumerat câteva dintre priorităţile mandatului său: “Programul Start Up Nation, care este unul dintre pilonii Programului de guvernare pentru stimularea mediului de afaceri. Din lunile aprilie şi mai şi până în acest moment am constat o creştere numărului de societăţi comerciale nou înfiinţate. Mai avem încă aproximativ trei săptămâni de înscriere. Avem deja peste 8000 de useri care au intrat pe aplicaţie şi şi-au creat cont”.
Acesta a precizat că, în cadrul ministerului mai sunt câteva programe pentru mediul de afaceri: programul de susţinere a internaţionalizării, cel de industrializare, programul naţional de dezvoltare a antreprenoriatului în rândul femeilor, etc.
Laufer a spus că o altă prioritate este întărirea parteneriatului economic cu SUA.
"Pentru noi este un moment extraodinar de bun pentru dezvoltarea relaţiilor cu SUA", a adăugat acesta.
„Sunt o persoană ambiţioasă, foarte competitivă şi voi fi primul care îmi voi depune demisia dacă lucrurile nu merg bine. Voi stabili o zi pe săptămână când oricine va putea veni la mine, cu orice fel de problemă”, a spus Ilan Laufer.
Victor Negrescu, avizat ca ministru delegat pentru a Afaceri Europene. Niciun vot "împotrivă"
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a fost avizat, joi, de comisiile de specialitate în funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene, 16 „pentru” şi 7 abţineri PNL şi USR s-au abţinut.
"Preşedinţia Consiliului este o prioritate naţională. (...) Această preşedinţie nu este legată doar de organizarea propriu zisă, dar şi de mesajul pe care ţara noastră îl poate transmite. (...) Trebuie să avem o preşedinţie transparentă în care cât mai mulţi actori publici şi neguvernamentali să participe la elaborarea priorităţilor. Nu o să pot face referire astăzi la priorităţie exacte ale României pentru că nu este de datoria mea să le stabilesc. Eu pot să le stabilesc împreună, printr-un dialog transparent cu toate instituţiile şi actorii neguvernamentali", a susţinut europarlamentarul PSD Victor Negrescu, în cadrul audierii din comisia de specialitate.
Victor Negrescu a afirmat că dosarele Schengen şi MCV sunt subiecte importante de care se va ocupa cu foarte mare atenţie în timpul mandatului său.
Senatorul PSD Orlando Teodorovici i-a dat mai multe sfaturi viitorului ministru delegat cu privire la dosarele Brexit şi MCV.
"Să uitaţi de MCV", i-a spus Teodorovici.
În replică, Victor Negrescu a susţinut că MCV nu trebuie să fie un motiv de frustrare pentru România.
"Există un angajament al tuturor instituţiilor publice ca acest MCV să dispară", a spus Negrescu.
PMP a susţinut că îi acordă lui Victor Negrescu un vot de încredere, numindu-l pe tânărul ministru "reprezentantul tuturor în Parlamentul European".
Mircea Titus Dobre, validat în funcţia de ministru al Turismului
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, joi, pe Mircea Titus Dobre, candidatul PSD pentru funcţia de ministru al Turismului, 36 de voturi fiind pentru şi 10 împotrivă.
În discursul său, Dobre a spus că obiectivul său prioritar este legea turismului şi introducerea voucherelor de vacanţă pentru cei care lucrează în sistemul bugetar.
“Vom continua programul de promovare externă Vor urma concursurile de promovare pentru birourile din străinătate”, a declarat Dobre. Acesta a adăugat că brand-ul de ţară nu poate fi schimbat în următorii ani, fiind vorba despre un proiect cu fonduri UE.
Dobre: Chem corpul de control al premierului pentru a verifica cheltuielile la birourile de promovare
Mircea Dobre, validat joi, în funcţia de ministru al Turismulu de Comisiile permanente pentru Politică economică din Parlament, a declarat că va chema corpul de control al premierului pentru a verifica cum s-au cheltuit banii publici la birourile de promovare din străinătate.
“Închiderea birourilor de promovare externă nu s-a finalizat. Anumite persoane şi-au dat demisia. Pentru rezolvarea acestei situaţii, înainte de deschiderea altor birouri de promovare externă, voi chema corpul de control al premierului. Voi cere control de la premierul României fiindcă sunt anumite probleme. Va fi o acţiune comună a corpului de control al premierului cu cel al ministrului Turismului. Să se facă controale pe baza documentelor trimise de la birourile din străinătate. Să vedem ce s-a întâmplat cu cheltuirea banilor publici”, a declarat Mircea Titus Dobre.
La întrebarea adresată de ziarişti referitoare la cine va promova România în străinătate până la redeschiderea birourilor, Dobre a răspuns cu o întrebare: “Până acum România a fost promovată?”. Acesta a completat că, în această perioadă de timp, promovarea va fi făcută de ataşaţii economici.
Acesta a reamintit întâlnirele pe care operatorii din turism le-au avut cu parteneri din Portugalia şi Spania, reuniunile fiind organizate de ataşaţii economici. “Fiindcă în Portugalia nu avem birou de promovare. Pentru că în Spania acela a fugit cu maşina şi statul a mai plătit şi salariul şi nu este de râs, ci de plâns”, a spus Dobre.
Reamintim că, Ministerul Turismului a elaborat un proiect de act normativ pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 24/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Turismului, care prevede, pe lângă modificări de organigramă, desfiinţarea reprezentanţelor externe ale acestei instituţii.
Dobre s-a arătat nemulţumit de modul în care s-ar fi decontat anumite cheltuieli.
Răzvan Cuc, validat de comisiile permanente din Parlament ca ministru al Transporturilor
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, joi, pe Răzvan Cuc, candidatul PSD pentru funcţia de ministru al Transporturilor, 32 de voturi fiind pentru şi 12 împotrivă.
Întrebat cu ce realizări se prezintă din mandatul ianuarie-iunie, Răzvan Cuc a menţionat că în primele şase luni din acest an au fost deblocate proiecte de infrastructură în valoare de peste 15 miliarde de lei, printre care se regăsesc proiecte ce presupun construcţia a 95 de kilometri de autostradă şi a 122 de kilometri de drumuri expres. Oficialul a precizat că în total, împreună cu proiectele anterioare, România ar putea avea 600 de kilometri noi de autostrăzi până la sfârşitul anului 2017.
În discursul său prezentat parlmentarilor, Răzvan Cuc a arătat care ar fi proiectele prioritare, majoritatea fiind cele de pe Coridoarele pan-europene (rutier şi feroviar). Autostrăzile Sibiu-Piteşti, şi Autostrada Transilvania - Braşov-Borş - se numără printre priorităţile sale la capitolul infrastructură rutieră.
Referitor la Tarom, Răzvan Cuc a spus că este de acord cu exceptarea acestei companii de la prevederile Ordonanţei 109 privind managerii privaţi, explicând: „Aţi văzut ce experienţe am avut cu fostul manager Heinzmann”.
În fine, Răzvan Cuc a mai spus că în perioada următoare vor continua negocierile cu sindicatul din ROMATSA.
Liviu Pop a fost validat de comisiile parlamentare ca ministru al Educaţiei.Turcan: Votez împotrivă
Liviu Pop, propus pentru a fi ministrul Educaţiei, a primit, joi, avizul favorabil al comisiilor de specialitate, liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan afirmând, în cadrul dezbaterilor, că votează împotriva unui ministru al PSD pentru că în ultimele şase luni au fost „zero progrese la educaţie”.
Validarea lui Liviu Marian Pop a venit în urma a 19 voturi „pentru” şi 11 voturi „împotrivă”.
Popunerea sa la Educaţie nu a fost validată de liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan.
„Voi vota împotriva dumneavoastră ca ministru PSD. În ultimele şase luni am avut zero progres la Educaţie. Acest lucru este întărit de evaluarea PSD. Scuzele cu privire la ceea ce se întâmplă în sistemul de educaţie nu mai poate găsi argumente. Aţi desfiinţat unele instituţii din educaţie doar ca să vă salvaţi superiorii. Nu am găsit o abordare coerentă la problemele din Educaţie. Sunt tineri care termină şi care sunt aruncaţi la marginea societăţii. Atâta timp cât nu vom avea o viziune, eu voi fi reticentă la a mai acorda încredere”, a afirmat Turcanu în cadrul comsiei parlamentare.
Deputatul Lavinia Abu Ambra a sugerat, în acelaşi context, că Liviu Pop nu ar avea legitimitatea să ocupe această funcţie, făcând referire la faptul că „l-a apărat pe Ponta în 2012” şi l-a ajutat să scape de acuzaţia de plagiat a lucrării de doctorat.
„Decizia CCR cu privire la plagiate trebuie dezbătută în Parlament. Voi face tot ceea ce îmi cere legea. În 2012, prima problemă a fost şi cea de a deschide activitatea CNATDCU (Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare - n.red.). Eu susţin evaluarea şcolilor doctorale”, a firmat Pop.
În cadrul discuţiilor a intervenit şi neurochirurgul Leon Dănăilă, senator PNL, care a spus că este nevoie de un plan de redresare a problemelor din educaţie.
„Elevii nu trebuie să devină viitori bolnavi. Consumarea apei în timpul orelor de program este foarte importantă. Hrana la copii trebuie să fie constituită din fructe şi legume. Recreaţia este foarte importantă pentru elevi. Referitor la ghiozdanul elevilor, trebuie să se ia o măsură pentru că este afectată coloana vertebral”, a explicat medicul.
Liviu Pop a spus că are în vedere extinderea programului „Masa caldă”.
„Un capitol este legat şi de numărul copiilor din clase. Vom avem mai mulţi medici în şcoli, vrem să obţinem aviz ISU pentru toate şcolile”, a răspuns Liviu Pop.
Liviu Marian Pop a mai spus că este pentru prima dată când ministerul Educaţiei poate fi condus de un cadru didactic care a predat în mediul preuniversitar.
„Sunt elemente pe care trebuie să le perfectăm: programele şcolare, condiţiile de muncă pentru elevi şi profesori. (...) Un rol important îl va avea Academia Română pentru că avem nevoie de suport ştiiţific. Sunt măsuri întârziate în programul de guvernare şi încercăm, împreună cu colegii din minister, să le aducem la prezent, în cele două luni de şedinţă parlamentară”, a spus Pop, în cadrul dezbaterilor.
În plus, el a adăugat că nu intenţionează să facă vreo modificare în ceea ce priveşte finanţarea universităţilor.
Graţiela Gavrilescu, despre măsurile neîndeplinite la Mediu: "Eu sunt cu inima împăcată"
Ministrul propus la Mediu Graţiela Gavrilescu a declarat joi, după audierea în comisiile parlamentare de specialitate, în legătură cu evaluarea făcută de coaliţia de guvernare, că are "inima împăcată", mandatul său în guvernul Grindeanu fiind de doar două luni.
"Mandatul meu nu a fost de şase luni, a fost de două luni, iar eu consider că şi dacă nu au fost îndeplinite trei, dacă ele sunt deja în procedură de a putea să fie implementate şi rezolvate, eu sunt cu inima împăcată. Ţinta mea este ca cetăţeanului să îi fie bine", a declarat Graţiela Gavrilescu, după audierea în Comisiile de mediu.
Întrebată cum se vor recupera întârzierile privind măsurile din programul de guvernare, Gavrilescu a replicat: "Cu foarte multă muncă, cu foarte multă responsabilitate şi implicând toţi factorii decidenţi, începând de la cetăţean, până la instituţiile statului".
Gavrilescu a prezentat priorităţile pe care le va avea în fruntea Ministerului Mediului, între care se află Planul naţional de colectare a deşeurilor. Această a explicat că va urma o perioadă în care cetăţenii vor fi informaţi cu privire la colectarea selectivă, astfel încât să ştie clar ce au de plătit şi cât pot încasa dacă duc deşeurile la un colector.
"Cred că avem un rol extrem de important în perioada următoare, pentru că vom aplica un program pe fonduri europene şi la nivelul ministerului se va şi implementa. (...) Vom încerca să explicăm cetăţenilor ce înseamnă colectare selectivă, ce înseamnă pentru un cetăţean să colecteze selectiv. Cetăţeanul atunci va înţelege clar că poate să plătească un tarif numai pentru deşeul produs iar dacă vrea şi doreşte, poate să se ducă în fiecare zi să ducă deşeurile pe care le strânge, să ia banii de la un colector, sau să îi dea salubristului şi salubrisul plăteşte primăriei şi primăria, din procentul respectiv, face anumite lucrări care să fie benefice cetăţeanului", a declarat Graţiela Gavrilescu.
Programul ar urma să fie aprobat de guvern la sfârşitul lunii octombrie, a mai spus ministrul propus pentru Mediu.
Graţiela Gavrilescu a fost validată pentru funcţia de ministru al Mediului de către comisiile parlamentare de specialitate cu 17 voturi "pentru", zece "împotrivă" şi o abţinere.
Daea, aviz favorabil în comisii: Fiecare zi în care muncesc e o sărbătoare, chiar şi de Sf. Pătru
Petre Daea, propus pentru a continua mandatul de ministru al Agriculturii, a primit, joi, avizul favorabil al comisiilor de specialitate, chiar de ziua sa onomastică, el precizând că fiecare zi în care munceşte şi are rezultate este o sărbătoare pentru el.
"Dacă lucrez astăzi, înseamnă că sărbătoresc. Eu în fiecare zi când lucrez şi am rezultate pentru mine este o sărbătoare. Că este şi Sfântul Pătru, cu atât mai mult", a declarat Petre Daea, după audierile din comisiile reunite de agricultură din cele două camere ale Parlamentului, chestionat dacă mai are timp să sărbătorească de ziua sa.
De asemenea, unul dintre jurnalişti l-a întrebat pe Petre Daea dacă i s-a reproşat vreodată "limbajul uşor exotic, care aduce aminte de America Latină sau de anii 80".
"Văd că dumneavoastră o faceţi şi este bine că o faceţi. Înseamnă că exist", a răspuns Daea.
În timpul audierilor, ministrul Petre Daea a fost întrebat şi despre oi : "Să ştiţi că nu intru în categoria celor care critică oaia seara, iar dimineaţa mănâncă brânză".
Petre Daea a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate, 19 senatori şi deputaţi votând pentru, cinci împotrivă, în timp ce trei parlamentari s-au abţinut de la vot.
Ţuţuianu, validat pentru funcţia de ministru al Apărării: Achiziţia de tehnică militară e prioritară
Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a fost validat, joi, de comisia parlamentară, pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării, el afirmând că este familiarizat cu achiziţiile publice şi că prioritatea sa constă în cumpărarea de tehnică militară modernă.
Cu 22 de voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”, comisia parlamentară care l-a audiat pe Adrian Ţuţuianu a dat aviz favorabil numirii acestuia în funcţia de ministru al Apărării.
Ţuţuianu a spus că cele opt proceduri de achiziţie de tehnică militară modernă reprezintă o prioritate şi, datorită experienţei acumulate ca preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, va putea duce la bun-sfârşit acest proces.
„Sunt opt programe, Corveta multifuncţională, sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, modernizarea maşinii de luptă MLI 84 M, transportorul blindat pentru trupe 8x8 şi 4x4, sisteme C4 cu capabilităţi de integrare ISTAR, sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare, sistemul integrat de arme SORAT şi sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare. Din datele pe care le am de la Ministerul Apărării, sunt demarate procedurile de achiziţie publică. Vă asigur că, chiar în cursul zilei de mâine, o sa cer un raport detaliat cu privire la fiecare dintre proceduri. Sunt familiarizat cu achiziţiile publice pentru că am derulat asemenea proceduri în cei aproape cinci ani cât am funcţionat ca preşedinte al Consiliului Judeţean. Voi fi foarte ferm în a se respecta termenele prevăzute de lege şi a nu se întârzia niciun minut, în aşa fel încât să putem să aducem spre înzestrare ceea ce e prevăzut în buget şi să recuperăm eventualele întârzieri care există astăzi. Intenţia nu este să dau din banii apărării altcuiva, ci e un angajament pe care România l-a asumat”, a declarat Adrian Ţuţuianu, în faţa membrilor comisiei de Apărare.
În timpul audierilor, Mircea Duşa, fost ministru al Apărării în Guvernul Ponta, a stat alături de Adrian Ţuţuianu şi l-a ajutat să ofere parlamentarilor câteva dintre răspunsurile la întrebările formulate de aceştia. La finalul audierilor, după ce a primit avizul pozitiv, Ţuţuianu a explicat jurnaliştilor că e mai important ca un ministru să fie un bun administrator.
„Un ministru este un om de administraţie şi vă asigur că am suficientă experienţă în administraţia publică. Ştiu să administrez un minister şi vă asigur că voi fi un ministru foarte serios. Sunt ambiţios şi vreau să las urme pe unde trec. Contează să ştii carte, iar eu ştiu, şi am făcut şi un curs la Colegiul Naţional de Apărare, care m-a pus în temă cu lucrurile principale. Pentru chestiuni stricte de specialitate, există generali, ofiţeri superiori, alte cadre în interiorul ministerului. Am spus: 2% (alocare bugetară din PIB pentru Apărare - n.r.) este un angajament al României, nu un angajament personal. Până luni, voi avea rapoarte complete pe toate procedurile de achiziţie, voi vedea unde sunt blocajele şi voi face ceea ce trebuie făcut. Sunt proceduri de achiziţie în curs pe toate cele opt programe, în diverse stadii”, a spus Ţuţuianu.
Acesta a mai declarat că cel puţin una dintre procedurile de achiziţie de tehnică militară va fi încheiată până la finalul acestui an.
Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Apărării, este preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, acesta ocupând anterior şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
După alegerile parlamentare din 2016, Adrian Ţuţuianu a obţinut un mandat de senator, prelunând conducerea Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI. Din anul 2000 este lector/conferenţiar universitar la Universitatea Valahia din Târgovişte, în cadrul Facultăţii de Drept.
Adrian Ţuţuianu a fost parlamentar în legislatura 2008-2012, ulterior ocupând funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa. În perioada 2004-2008 a fost consilier judeţean, iar anterior avocat, mediator şi practician în insolvenţă.
A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti şi Colegiul Naţional de Apărare în 2010, fiind doctor în Drept. Potrivit datelor din CV, cunoaşte Limba Franceză.
După protestele din iarnă, fiica lui Adrian Ţuţuianu a avut o postare pe Facebook în care spunea despre protestatari că ies “ca oile în Piaţa Victoriei” şi îi provoacă “scârbă”, postare despre care senatorul a spus că este „neinspirată”, dar şi copii săi „au dreptul să spună ceva”.
Din declaraţia de avere postată pe site-ul Senatului României reiese că deţine, împreuna cu familia, cinci terenuri în judeţul Dâmboviţa, unul de 24 de metri pătraţi şi un loc de parcare în Bucureşti, sectorul 4. În Tâgovişte, soţia sa are un apartament de 56 mp, un alt imobil de peste 170 mp, iar în Bucureşti un imobil de 125 mp. Una dintre fiicele sale deţine în comuna Răzvad un imobil de peste 200 mp şi în Târgovişte un altul de 82 mp. Pe numele lui Adrian Ţuţuianu este şi un apartament de 86 mp în Târgovişte.
Potrivit documentului menţionat, deţine, împreuna cu soţia, două maşini Volkswagen, fabricate în 2015, şi o alta, aceeaşi marcă, din 2010. Are trei credite în valoare totală de aproximativ 85.000 lei. În 2016 a obţinut în jur de 127.000 lei de la Senat, CJ Dâmboviţa şi Universitatea Valahia. Soţia sa, inspector în cadrul prefecturii Dâmboviţa, a avut venituri de 34.000 lei, iar dintr-un contract de închiriere a obţinut peste 67.000 lei.
La categoria investiţii şi împrumuturi acordate, apare suma de 15.900 euro direcţionată către firma SC Ventrom SRL, la care acţionari sunt soţia şi fiica sa. De asemenea, acesta a contribuit la campaniile electorale, locale şi parlamentare, din 2016, cu suma totală de 12.500 lei.
Sevil Shhaideh, validată de comisiile parlamentare de administraţie
Propunerea pentru Ministerul Dezvoltării Sevil Shhaideh a primit joi aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de administraţie. Dezbaterile au fost întrerupte de schimburi de replici între putere şi opoziţie.
”Dacă dumneavoastră nu doriţi ca opoziţia să pună întrebări ne spuneţi să ne ridicăm şi plecam ca să nu vă deranjăm”, a spus liberalul Florin Roman, în timpul dezbaterilor.
”Parctica asta am văzut-o şi dimineaţă la câteva comisii, domnule Roman. Din câte ştiţi dumneavoastră şi lucrăm împreună de câteva luni bune la Comisia de administraţie s-a lucrat pe regulamentul Camerei şi pe regulamente comune, am avut colaborare bună cu ministerul Dezvoltării şi reprezentare de fiecare dată la nivel de secretari de stat şi vă rog să nu uitaţi acest lucru. (...) În condiţiile în care tranşăm ceva prin vot nu e posibil decât aşa în democraţie”, i-a replicat preşedintele Comisiei de administraţie.
Parlamentarii comisiei au votat, în final, ca fiecare formaţiune politică să aibă dreptul de a adresa câte trei întrebări.
Sevil Shhaideh a primit un aviz favorabil cu 29 de voturi ”pentru” şi nouă” împotrivă”. PNL a explicat votul ”împotrivă” afirmând despre ministrul propus la Dezvoltare că a renunţat la ”haina tehnocratului” în favoarea celei de politician.
”Grupul PNL a votat împotrivă astăzi pentru că din păcate doamna Shhaideh s-a dezbrăcat de haina tehnocratului, de a omului de administraţie şi a luat-o pe cea politică”
La finalul audierilor din comisiile de administraţie, Shhaideh a fost chestionată cu privire la blocarea unor posturi din administraţia publică. Aceasta a explicat că este nevoie, mai întâi, de un plan de analiză şi de raţionalizare a cheltuielilor publice şi un ”inventar al instituţiilor publice” şi astfel, blocarea posturilor ”se impune”.
”Dacă analizaţi cu atenţie capitolul II- politicile publice, veţi observa că există planul de analiză şi de raţionalizare a cheltuielilor publice printre care ca primă măsură o are auditarea funcţiilor guvernamentale. Ne-am asumat că vom face un inventar al tuturor instituţiilor publice să flexibilizăm adminsitraţia centrală, să diminuăm numărul acolo unde este cazul pentru a exista un moment T zero de la care se porneşte în această analiză. Considerăm că se impune blocarea acestor posturi- deci nu vorbim nici de diminuări, nici de desfiinţări, astfel încât acest audit al tuturor instituţiilor şi al tuturor funcţiilor să poată pleca de la o bază a unui moment T zero”, a conchis Shhaideh.
Bodog, validat în 30 de minute ministru al Sănătăţii; USR, protest cu cartonaşe roşii
Ministrul propus pentru Sănătate, Florian Bodog, a fost validat, joi, de către Comisiile parlamentare de specialitate, după o audiere de 30 de minute, în care parlamentarii USR au protestat permanent, aceştia arătându-i ministrului cartonaşe roşii pentru activitatea din mandatul trecut.
În cadrul audierilor Bodog a vorbit despre Legea vaccinării, care urmează a fi citită într-o şedinţă viitoare de Guvern. El a spus că în acest moment actul normativ a fost transmis pentru avize la ministere, existând necesitatea de a fi reavizat, din cauza schimbării unor miniştri
„În prima şedinţă de Guvern care va fi săptămâna viitoare va intra HG cu privire la modifiarea plafonului pentru medicamentele compensate de 90%, de la 700 la 900”, a spus Bodog, pe de altă parte.
El a dat asigurări că în cursul săptămânii viitoare medicii de familie vor avea cantităţi suficente de vaccin ROR pentru tot anul.
Întrebat, pe de altă parte, ce reprizintă taxa pe produse nocive din noul program de guvernare, Bodog a spus că este o taxă care se discută la nivel european şi se referă la zahăr şi grăsimi.
În ceea ce priveşte evaluarea PSD, care a stabilit că Bodog avea 14 măsuri neîndeplinite din programul de guvernare, acesta a ţinut să menţioneze că această evaluare îl responsabilizează şi va recupera „absolut toate” problemele pe care le-a avut.
Deputaţii USR Emanuel Ungureanu şi Tudor Pop au protestat pe toată perioada audierilor, cei doi afişând pancarte pe care scria „30 de minute pentru audierea unui ministru care s-a declarat incompetent” sau „România e pe primul loc în Europa la mortalitate infantilă”. La final, la momentul votului, cei doi au ridicat în mână câte un cartonaş roşu.
„Este absolut incredibil, aveţi imagini de acum câteva zile în care domnul Bodog punea bilele prin care recunoştea incompetenţa sa. Nu numai el recunoştea la moţiune că e incompetent, ci şi partidul care l-a pus în funcţia de ministru. Trăim într-un film horor. La 6 luni după ce un ministru declarat incompetent de propriul partid cu cifre, cu evaluarea lui Vâlcov, îl vedem repus ministru astăzi. Între timp nu s-a început niciun spatal în România”, a spus, după audiere, Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte din partea USR al Comisiei de sănătate.
După 30 de minute de audieri, Bodog a fost avizat favorabil în funcţia de ministru al Sănătăţii, cu majoritate de voturi, fiind contabilizate 7 voturi „împotrivă” şi o abţinere.
Lucian Georgescu a fost validat de comisiile parlamentare ca ministrul al Cercetării şi Inovării
Lucian Puiu Georgescu, propus pentru a fi ministrul Cercetării şi Inovării, a primit, joi, avizul favorabil al comisiilor de specialitate, el afirmând că instituţia pe care o va conduce nu poate să „se laude cu realizări extraordinare în primele şase luni”.
Validarea lui Lucian Puiu Georgescu a venit în urma a 21 de voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”. În ultimele şase luni, acesta a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Cercetării şi Inovării.
În declaraţia făcută de Lucian Georgescu în faţa comisiei parlamentare de specialitate, acesta a explicat că, din ianuarie, până, în prezent, ministerul Cercetării nu a avut realizări semnificative, ci doar „o tendinţă de progres”.
„În ceea ce priveşte scandalurile internaţionale şi referinţele cu privire la dezastrele din cercetare, dacă ne uităm pe statisticele apărute atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, există progrese în comparaţie cu perioadele trecute, progrese pe care ni le-am dori semnificative, din nefericiere, în afară de tendinţa de progres, nu putem să ne lăudăm cu realizări extraordinare în primele şase luni”, a declarat Lucian Goergescu, în faţa comisiei de specialitate.
Georgescu a vorbit şi despre activitatea evaluatorilor străini, despre care s-a pus problema eliminării lor din procesul stiinţific desfăşurat la nivel naţional.
„S-a preluat în mod eronat, nu este vorba de niciun embargou, nici de eliminarea experţilor străini. Politica actualală a ministerului Cercetării şi Inovării este de acordare a priorităţii în ceea ce priveşte evaluarea proiectelor din programul naţional, această prioritate îndreptându-se către evaluatorii români. În ceea ce priveşte proiectele sensibile, cu idei noi, cu elemente de brevetare şi de originalitate, politica oricărui stat este de a proteja aceste elemente de originalitate şi a nu le pune la dispoziţia evaluatorilor străini cu care nu se poate şi nu există un contract de confidenţialitate suficient de acoperitor, dar există poartă largă pentru evaluatorii străni, ei există pe listele aprobate şi acolo unde există deficit de evaluatori români, aceştia vor fi invitaţi”, a adăugat Lucian Georgescu.
Acesta a mai explicat parlamentarilor că, până în luna august a acestui an, se va contracta 90% din bugetul alocat acestui minister pentru diverse proiecte.
Tudorel Toader, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Justiţiei
Ministrul propus pentru Justiţie, Tudorel Toader, a fost validat, joi, de către Comisiile parlamentare de specialitate, cu 53 de voturi pentru, 28 împotrivă şi 2 abţineri.
Tudorel Toader a fost ministru al Justiţiei şi în Guvernul Grindeanu, fiind criticat în raportul de evaluare al Guvernului. După demiterea lui Sorin Grindeanu, Tudorel Toader a fost propus de coaliţia de guvernare pentru îşi continua mandatul în Guvernul Tudose.
Toader a fost judecător al Curţii Constituţionale din 2006 până în 2016.
După preluarea mandatului la CCR, în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora Tudorel Toader ar fi avut relaţii de prietenie cu politicieni din PNL. În anul 2009, în presă s-a scris că ar fi participat la o petrecere organizată de fostul ministru Relu Fenechiu. La eveniment ar fi participat şi Radu Prisecaru, fostul prefect PNL de Iaşi, trimis în judecată pentru corupţie şi condamnat la patru ani de închisoare. În 2006 Tudorel Toader a fost avocatul fostului prefect şi l-a reprezentat în faţa instanţei în momentul în care DNA a cerut arestarea sa preventivă. Fosta şefă a PNL, Alina Gorghiu, l-a avut ca îndrumător de doctorat pe Tudorel Toader.
În declaraţia sa de avere, depusă în 2016, Tudorel Toader precizează că deţine patru terenuri arabile în judeţul Vrancea, în suprafaţă totală de aproape 50.000 de metri pătraţi, aproximativ 10.000 de metri pătraţi de pădure, tot în judeţul Vrancea, un teren extravilat de 8.500 de metri pătraţi în apropierea localităţii Străoane, din Vrancea şi un teren de 850 de metri pătraţi în Iaşi. Majoritatea acestor terenuri au fost cumpărate în anii 2000 şi 2001 sau moştenite în aceeaşi perioadă.
De asemenea, deţine trei apartamente, unul în Focşani şi două în Iaşi, şi trei case, două în localitatea Vulturul, din judeţul Vrancea, şi una în municipiul Iaşi.
În 2015, Tudorel Toader a însumat venituri totale de peste 490.000 de lei, cei mai mulţi bani reprezentând salariul de profesor universitar, aproximativ 22.000 de lei lunar, şi indemnizaţia de judecător CRR, de 17.300 de lei lunar.
În anul 2012, preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de „Cavaler”.
Marius Dunca a fost validat de comisiile parlamentare ca ministru al Tineretului şi Sportului
Marius-Alexandru Dunca, propus pentru a fi ministrul Tineretului şi Sportului, a primit, joi, avizul favorabil al comisiilor de specialitate, cu toate că parlamentarii din opoziţie i-au reproşat rezultatul 0 la evaluarea făcută de PSD, în primul său mandat, din cabinetul Grindeanu.
Marius-Alexandru Dunca a primit aviz pozitiv din partea comisiei parlamentare de specialitate cu 21 de voturi "pentru" şi 11 "împotrivă". Acesta a mai ocupat funcţia de ministrul al Tineretului şi Sportului şi în cabinetul Grindeanu, iar la evaluarea primelor şase luni de mandat a avut rezultate 0, lucru pe care opoziţia nu a uitat să îl reproşeze.
"Se pare că dacă aţi fi fost angajat la privat, după şase luni cu rezultate 0 şi nu o spunem noi, o spun colegii dumneavoastră, aţi fi fost concediat. Trist este că astăzi veţi fi reconfirmat în această funcţiei. Oameni cu realizări inexistente şi fără o viziune concretă, ajung, din nou, să ne conducă. Este o zi tristă. Din punctul meu de vedere, prin acea prevedere prin care oferiţi primarilor posibilitatea de a finanţa sportul, aţi legalizat furtul din bani publici", i-a reproşat deputatul USR Lavinia Abu Amra lui Marius Dunca.
În apărarea sa, Dunca a declarat că este tânăr şi că nu a înţeles să raporteze partidului realizările sale.
"Evaluarea 0-0, poate sunt mai tânăr şi nu am comunicat cu partidul şi nu am înţeles disciplina de partid, să vin şi să spun care sunt realizările mele. Doamnă deputat, puteţi să faceţi o solicitare către minister şi în 15 zile vă răspund cu toate realizările mele. Dacă mă urmăriţi pe programul de guvernare, veţi vedea că sunt îndeplinite, chiar unele bonus.(...) Dacă aţi fi venit la întrunirea Asociaţiilor Municipiilor din România, aţi fi văzut cât este de dureros ca un primar să finanţeze un grup sportiv sau să premieze sportivii din comunitatea respectivă şi după aceea, vine Curtea de Conturi şi spune că nu este în regulă pentru că legea nu este clară", a explicat Dunca la intervenţia Laviniei Abu Amra.
Ecaterina Andronescu, preşedintele comisiei de specialitate, i-a cerut lui Dunca să regândească strategia prin care să pun din nou pe picioare taberele şcolare şi i-a sugerat să le transfere în administrarea universităţilor, care ar putea să le reabiliteze.
"Taberele şcolare, când am venit la ministerul Tineretului şi Sportului, am solicitat curţii de conturi să mă ajute să fac o analiză clară la tot ce înseamnă patrimoniul acestui minister. Să văd o radiografie clară, o evaluare din '90 până în 2017. Avem foarte multe tabere, la care, nu ştim situaţia clară a terenului, a clădirilor şi nu putem nici investi, nici să le predăm către autorităţile locale sau către universităţi. Sunt şi 68 de tabere funcţionale. Chiar eu am venit cu propunerea ca o parte din tabere să se dea către universităţi pentru că universităţile au bugete. Avem cazuri, în care am dat aceste tabere către administraţiile locale şi nu s-a investit", a adăugat Marius Dunca.
Gabriel Petrea, validat în funcţia de ministru al Consultării Publice şi Dialogului Social
Gabriel Petrea a fost validat, joi, în funcţia de ministru al Consultării Publice şi Dialogului Social, în comisiile de specialitate cu 29 de voturi “pentru”, 7 “împotrivă” şi o abţinere, susţinând că îşi propune să lanseze un ghid pentru accesibilizarea paginilor web pentru cei cu dizabilităţi.
Gabriel Petrea a prezentat în cadrul audierii proiectele pe care le-a derulat în calitate de ministru al Consultării Publice şi Dialogului Social, în Guvernul Grindeanu şi stadiul de implementare al acestora.
"Pe partea relaţiei cu ONG-urile, am început o dezbatere amplă în ceea ce priveşte modificarea Legii 26/2000, tocmai în ideea în care (...) nu avem o evidenţă foarte clară a societăţii civile”, a spus Petrea, precizând că a început încă din ianuarie dezbaterile în ceea ce priveşte modificarea Legii Dialogului Social.
Gabriel Petrea a susţinut că îşi propune ca în perioada următoare să lanseze un ghid pentru accesibilizarea paginilor de internet pentru persoane cu dizabilităţi.
Toader, despre răspunderea magistraţilor: Să ne gândim la zilele din penitenciar ale unui nevinovat
Ministrul interimar al Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, referindu-se la legea privind răspunderea magistraţilor, că erorile judiciare nu trebuie ignorate, adăugând că „trebuie să ne gândim la zilele şi nopţile petrecute în penitenciar de un român nevinovat”.
Toader a făcut această afirmaţie după ce a fost validat în funcţia de ministru al Justiţiei, de către Comisiile parlamentare de specialitate.
„Nu voi anticipa propunerile de modificare pe care le voi formula (legat de răspunderea magistraţilor - n.red.). Când voi formula public pachetul de legi atunci veţi vedea elementele de noutate pe care le propun cu privire la răspunderea magistraţilor. De multe ori, nu legea este problema, ci modul de respectare a ei, modul de punere în aplicare a legii”, a explicat Toader, după terminarea dezbaterilor.
În cadrul discuţiilor din comisiile parlamentare, Toader a subliniat că este importantă descoperirea vinovaţilor şi tragerea lor la răspundere, însă nu trebuie ignorate erorile judiciare.
„Să ne gândim la zilele şi nopţile petrecute în penitenciar de un român nevinovat. Lupta împotriva corupţiei nu înseamnă numai creşterea numărului trimişi în judecată. Trebuie redusă cifra celor nevinovaţi care suportă rigorile”, a semnalat Toader.
În aprilie, Tudorel Toader a afirmat că se ocupă personal de strângerea de date privind limitele răspunderii magistraţilor, o prevedere care făcea parte din vechiul programul de guvernare al Executivului.
În cadrul dezbaterilor din Parlament, ministrul interimar al Justiţiei a spus că, în noul mandat, prioritare sunt legile Justiţiei, care vor fi trimise spre avizare CSM.
„După aceea, trebuie să pregătim pachetul de măsuri pentru transpunerea cerinţelor deciziei pilot pronunţată de CEDO. Decizia are un termen de trei luni pentru rămânerea definitivă, şase luni pentru arătarea foii de parcurs a măsurilor pe care le luăm. Pentru transpunerea deciziei pilot, lucrăm la măsuri normative, pe de o parte, măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor din penitenciare, pe de altă parte. Am iniţiat proiectul de hotărâre de Guvern pentru penitenciarul de la Berceni, aşteptăm clarificări pentru penitenciarul de la Caracal”, a spus Tudorel Toader.
Ministrul interimar a adăugat că a demarat un amplu proces de evaluare a celor patru coduri: Codul penal, procedură penală, civil şi procedură civilă.
Citeşte şi: Cum a reuşit o femeie să ajungă de la 0 la 13 mil. lei în trei ani cu un business simplu, dar foarte profitabil
Citeşte şi: Mihai Tudose, despre Mihai Fifor, absolvent de Filosofie, propus la ministerul Economiei: Nu trebuie să fie economist
Citește pe alephnews.ro: Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Până la ora 10:00, 4,30% dintre alegători au votat la referendumul din București. Ce se întâmplă după referendum
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer prezența la vot. Cum stă Bucureștiul cu prezența la referendum?!
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe