FP vrea să blocheze participarea Nuclearelectrica la Tarniţa şi exportul de energie în Turcia

Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar al Nuclearelectrica (SNN), încearcă să blocheze în instanţă participarea producătorului de electricitate în proiectele de construcţie a hidrocentralei Tarniţa şi a cablului submarin pentru exportul electricităţii în Turcia.

Urmărește
428 afișări
Imaginea articolului FP vrea să blocheze participarea Nuclearelectrica la Tarniţa şi exportul de energie în Turcia

FP vrea să blocheze participarea Nuclearelectrica la Tarniţa şi exportul de energie în Turcia (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

"Fondul Proprietatea, în calitate de acţionar deţinând o cotă de 9,7268% din capitalul social al societăţii, a depus o cerere de intervenţie la Tribunalul Bucureşti (...) prin care se solicită respingerea cererii de înregistrare la Registrul Comerţului a hotărârii AGEA nr.1/11.03.2014", se arată într-un comunicat transmis, luni, de Nuclearelectrica Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Hotărârea respectivă vizează participarea Nuclearelectrica cu 8,9 milioane lei la majorarea capitalului social al Hidro Tarniţa, compania de proiect care ar urma să construiscă hidrocentrala Tarniţa, judeţul Cluj.

AGA şi-a dat atunci prin aceeaşi hotărâre aprobarea şi pentru acordul de principiu pentru realizarea proiectului Cablu de interconectare submarin 400 Kv România - Turcia şi participarea Nuclearelectrica cu 2 milioane euro la constituirea companiei de proiect HVDCC România - Turcia.

Primul termen în dosarul în care Fondul Proprietatea contestă decizia AGA a fost stabilit pentru marţi, 1 aprilie.

Anunţul privind contestaţia Fondului Proprietatea vine la aproape două săptămâni după ce Departamentul pentru Enegie, acţionarul majoritar al Romgaz Mediaş (SNG), a decis să amâne "pentru moment", la cererea acţionarilor minoritari, implicarea producătorului de gaze naturale în proiectele de construcţie a hidrocentralei Tarniţa şi a cablului submarin către Turcia.

FP, acţionar minoritar al Romgaz, a transmis atunci un comunicat în care se arăta că "nu există suficiente informaţii referitoare la aceste proiecte şi la structurarea finanţării acestora pentru a lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză".

Ideea construcţiei hidrocentralei de la Tarniţa datează din timpul regimului comunist, iar investiţia este evaluată la 1,1 miliarde de euro.

Discuţiile dintre România şi Turcia privind construirea unui cablu submarin pentru transportul electricităţii prin Marea Neagră au început în 2006. La acea dată, investiţia era evaluată la 400-500 milioane de euro.

Statul deţine 81,27% din acţiunile Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea are aproape 9,73%, iar restul de 15% din acţiuni sunt în protofoliile altor acţionari care le-au cumpărat la bursă.

Titlurile Nuclearelectrica au încheiat şedinţa bursieră de luni în scădere cu 1,16%, la 9,38 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 2,643 miliarde lei (593,2 milioane euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici